Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 feb 2010 - Anul XV, nr. 32 (4323)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Accidente

Zeci de turişti veniţi pe pârtiile din judeţ, de pe schiuri la spital

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Schiatul nu este un sport tocmai uşor care să poată fi practicat în orice condiţii, iar cine ignoră acest aspect are toate şansele să ajungă de pe pârtie direct pe patul de spital. O dovedesc cele mai recente statistici ale salvamontiştilor din judeţ, zeci de turişti având nevoie de ajutorul lor după ce au suferit accidente mai mult sau mai puţin grave pe pârtii.

 

Dintre locurile de schiat din judeţ aflate sub supravegherea Serviciului Public Salvamont Suceava, de departe cele mai multe accidente au fost înregistrate pe pârtiile din municipiul Vatra Dornei, fapt logic, având în vedere că aici se adună la fiecare sfârşit de săptămână cei mai mulţi iubitori ai sporturilor de iarnă.
„De pe 5 decembrie anul trecut, de când a început să se schieze, am intervenit la 65 de accidente care au necesitat transport la spital, plus alte 20 care s-au rezolvat pe loc. În aproximativ 70% dintre situaţii a fost vorba de probleme la genunchi, în timp ce la capitolul cazuri grave am avut câteva fracturi şi o contuzie la coloană, din fericire fără repercusiuni”, a declarat Petru Ariciuc, şeful Serviciului de Salvamont Vatra Dornei.
Aceste accidente s-au petrecut pe cele două pârtii deschise din localitate, „Parc” şi „Telescaun”, faţă de anii precedenţi incidentele fiind ceva mai reduse numeric.

 

Se avântă pe pârtii fără să ştie să schieze ori să aibă echipament

Accidente s-au petrecut şi pe o altă pârtie aflată sub monitorizarea salvamontiştilor, cea de la Cârlibaba. Voicu Raia, şeful Serviciului Public Salvamont Suceava, ne-a declarat că în această iarnă aici s-au înregistrat două accidente grave, fiind vorba de turişti cu fracturi, plus multe altele uşoare, în urma cărora ghinioniştii au scăpat cu contuzii.
Când vine vorba de cauzele care duc de obicei la astfel de incidente neplăcute, în fruntea listei este trecută inconştienţa unor oameni, care nu-şi cunosc suficient calităţile de schiori.
„Am avut cazuri în care cei accidentaţi abia puseseră schiurile în picioare şi cu toate acestea au pornit din vârful pârtiei. Apoi, o problemă este şi cu legăturile schiurilor, după o căzătură se produc multe leziuni din cauză că acestea sunt prea strânse ori prea largi”, a precizat Petru Ariciuc.

 

Accidente şi din cauza aglomeraţiei şi a gheţii

Şi profesioniştii trebuie însă să fie atenţi, din cauza aglomeraţiei ori a gheţii formate pe pârtii şi aceştia fiind implicaţi în accidente.
Apoi, un alt aspect este legat de cantitatea de zăpadă căzută.
„Până în urmă cu două săptămâni pârtiile nu au fost în stare bună, zăpada a fost insuficientă şi din această cauză riscul de accidente creşte”, a explicat Voicu Raia, arătând că fără tunurile de zăpadă existente, sezonul de schi nu ar fi putut începe decât foarte târziu.
În acţiunile lor, salvamontiştii sunt ajutaţi şi de patrulele de jandarmi montani. În număr mare pe pârtii, aceşti oameni ai legii au ca principală misiune asigurarea ordinii publice, însă acordă sprijin specialiştilor de la Salvamont, atât în acţiunile de prevenire a accidentelor cât şi în cazul producerii unora.

 

Debut fără accidente pe pârtia de la Humor

În ceea ce priveşte pârtia de la Gura Humorului, inaugurată la finele săptămânii trecute, norocul pare să fi fost de partea schiorilor. Dănuţ Florea, membru în cadrul Serviciului Salvamont, cel care a răspuns de zonă weekendul trecut, a precizat că nu a avut de intervenit la nici un accident.
„Ajutat şi de colegii de la jandarmerie, am stat pe porţiunea mai abruptă şi i-am avertizat pe schiori să fie atenţi. Din fericire, nu am avut nici un fel de probleme de acest gen”, a precizat salvamontistul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de turişti veniţi pe pârtiile din judeţ, de pe schiuri la spital .
 Vizualizări articol: 2254 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Zeci de turişti veniţi pe pârtiile din judeţ, de pe schiuri la spital5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Noroc bun trimis de
( 9 feb 2010, 14:00:14
Mare noroc de coana Lenuta ca a descalecat ca sa zic asa pe plaiurile noastre,altfel saracii schiori erau obligati sa mearga tumna in Aspen,sau sa se indrepte spre Chomolunga de suparare,si doar daca se impiedicau de ceva, sa ramana pe la Vatra Dornei, suparati ca zapada acolo are doar doua molecule de hidrogen si numai una de oxigen,nu ca la ,,ailalti'' care sunt mult mai evoluati pe scara Richter,sau Mercalli.La Malini,unde a vazut lumina opaitului,a fost la inugurare?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei