Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 feb 2010 - Anul XV, nr. 32 (4323)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Urbea mea de altădată

„Aveţi grijă, că vine maşina!”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceava, invadată astăzi de autovehicule, poluată de gazele de eşapament şi de huruitul motoarelor, moţăia la sfârşitul anilor ’50 într-o tihnită atmosferă provincială.

 

Un Ford vechi, dinainte de război

La mai bine de un deceniu după cea de-a doua mare conflagraţie mondială, sucevenii, şi odată cu ei toţi cei care se aşezaseră aici constituind noua comunitate a urbei (cu mulţi refugiaţi din nordul Bucovinei şi din Basarabia), se supuneau rutinei preocupărilor zilnice.
Pe strada Ion Creangă, unde locuiam într-o veche căsuţă din paiantă, acoperită cu şindrilă şi carton gudronat, se vieţuia molcom şi modest.
Mi-amintesc că în anii aceia, când încă nu începusem să merg la şcoală, o singură maşină străbătea strada noastră anemic prunduită, un Ford vechi, dinainte de război, care aparţinea unui megieş mai înstărit din mahalaua Hărbăriei.
Automobilul străbătea strada regulat, de două ori pe zi, o dată dimineaţa, când megieşul mergea la serviciu, şi a doua oară după-amiază, când acesta se întorcea acasă.

 

„Pericolul” numărul unu al mahalalei

Dacă dimineaţa nu vedeam maşina ci îi auzeam doar mârâitul motorului şi hârşâitul pietrelor de sub roţi, după-amiaza, când toată puştimea se afla la joacă pe stradă, trecerea Ford-ului constituia unul din momentele aşteptate ale zilei.
Încă de când îşi făcea apariţia în capul străzii, cu norul de colb după ea, maşina reprezenta, în viziunea grijuliilor noştri părinţi şi bunici, „pericolul” numărul unu al mahalalei.
Mamele şi bunicile, în capoate şi cu şorţurile dinainte, ieşeau precipitate din curţi, mânau raţele şi găinile la fereală, ne căutau cu privirea şi strigau după noi să ne refugiem în şanţ: „Aveţi grijă, că vine maşina!”.
Ford-ul, albastru închis, plin de praf, trecea, din prudenţa şoferului, drept pe mijlocul drumului, cu toţi câinii slobozi ai mahalalei lătrând în urma lui.

 

Motocicleta IJ, cu ataş

Mai circula la vremea aceea pe strada Ion Creangă o motocicletă IJ, cu ataş, care ne stârnea interesul mai mult decât automobilul.
Motocicleta era mai interesantă pentru că motorul, cu toate piesele şi angrenajele lui ciudate, se găsea la vedere şi-apoi în ataşul acela se afla câte-odată Doru Gromic, prietenul nostru ceva mai mare.
Taică-său conducea motocicleta, iar Doru, cu cască de piele pe cap şi cu ochelari mari, rotunzi, ne făcea mândru semne cu mâna.
Când mergeam la el, iar motocicleta se afla în curtea casei din buza Hărbăriei, ne lăsa să ne urcăm pe ea, avântându-ne pe pedale, sau să ne pitulăm în ataşul acoperit cu o prelată din pânză cauciucată.

 

ZIS-uri, GAZ-uri, Volgi, Warszawe şi Moskvitch-uri

În anii următori, când deja mergeam la şcoală şi străbăteam străzile urbei, vedeam camioane mari, ruseşti, ZIS sau Molotov, care intrau pe sub bolta clădirii în curtea interioară a Întreprinderii „Producţia”, ori în cea de la „Vinalcool”, din apropierea Pieţei centrale.
Taică-meu, când întârzia la câte-un chef, venea încă acasă cu birja.
Directorii şi şefii din întreprinderi se deplasau cu GAZ-uri verzi, cu prelată (până să apară IMS-urile autohtone), iar activiştii de partid circulau cu Volgi negre.
Curând, au început să apară primele Warszawe, greoaie, şi Moskvitch-uri (402 şi 403), maşini din rândul cărora s-au „recrutat” şi cele câteva taxiuri, marcate pe portiere cu brâuri cu pătrăţele alb-negre.
Suceava mea provincială se motoriza.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Aveţi grijă, că vine maşina!”.
 Vizualizări articol: 1038 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
„Aveţi grijă, că vine maşina!”5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hmm trimis de
( 9 feb 2010, 12:19:44
,,Ford, identic cu cel care trecea la sf�rsitul anilor 50 pe strada Ion Creanga din Suceava"

articolul e facut de cineva competent sau de un copil pasionat de hot road-uri ?
ala pare a fi un ford din anii 50 sau unul restaurat si modificat?waiting
2.   Interesanta paralela trimis de
( 9 feb 2010, 13:43:32
Ceea ce gasesc eu mai interesant decat marcile masinilor care circulau atunci,e ca drumul este intr-o situatie identica sau mai proasta decat acum 50 60 de ani!!Domnul Lungu nu ar vrea sa ne explice poate ce imbunatatiri a adus el de cand e primar,sau chiar si ceilalti dinaintea dumisale,pentru ca oricum va acuza greaua mostenite ca de obicei.Multumim autorului pentru paralela facuta,adaug ca era bine sa cautam si ceva de prin ,,hronicile''de pe timpul lui Stefan,daca si asa introducem calesti extraordinare de 10.000 de euro,oare sunt dotate cu airbaguri,gps,ebd??impotriva gropilor nu au vreun sistem?Nu de alta dar poate ne adaptam si noi masinile la drumurile de caleasca(le-as zice altfel,dar ma abtin) pe care ni le ofera cu generozitate onor(omor) primaria.Oare nu si-or rupe caii copitele prin canalele si gropile noastre euronene??As fi preferat Str 6 Noiembrie pavata cum era inainte,probabil si pe timpul lui Stefan,decat sparta si distrusa bilunar de cativa ani incoace!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei