Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 nov 2009 - Anul XIV, nr. 280 (4266)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decretul prin care Blaga l-a înlocuit pe Nica la MAI, suspendat de instanţă

Curtea de Apel Bucureşti a decis, ieri, suspendarea decretului prin care Dan Nica a fost înlocuit cu Vasile Blaga la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), până la pronunţarea instanţei pe anularea acestui act al preşedintelui.
Instanţa a respins excepţiile ridicate de Administraţia Prezidenţială şi a admis cererea de suspendare a decretului 1358 din 1 octombrie emis de preşedintele României până la pronunţarea instanţei de fond.
Decizia poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În 1 octombrie, preşedintele Traian Băsescu a semnat, decretele de revocare din funcţie a lui Dan Nica şi numirea ca interimar în funcţiile de ministru al Internelor şi vicepremier pentru ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga.
Decretul de revocare a fost contestat în instanţă de către vicepreşedintele PSD, Dan Nica, apreciind că este nelegal actul prezidenţial.

 

Dan Nica: Am avut dreptate când am spus că decretul de numire a lui Blaga este un fals

Vicepreşedintele PSD Dan Nica a declarat, ieri, că decizia privind suspendarea decretului prin care el a fost înlocuit cu Vasile Blaga la conducerea MAI dovedeşte că Blaga a fost numit în baza unui fals, consecinţa fiind că toate numirile făcute în această perioadă sunt lovite de nulitate.
După ce a fost anunţată decizia Curţii de Apel Bucureşti privind suspendarea decretului prin care Dan Nica a fost înlocuit cu Vasile Blaga la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, Nica a declarat, la Galaţi, că a avut dreptate în privinţa decretului de suspendare, care dovedeşte că Blaga "a fost numit pe baza unui fals".
"Am avut dreptate atunci când am spus că decretul de numire a domnului Vasile Blaga ca ministru interimar de Interne este un fals, pentru faptul că motivaţia care a fost utilizată de respectivul decret de numire era la bază pe un fals efectiv, lucru care a şi fost constatat de către instanţa de judecată", a apreciat Nica.
Fostul ministru de Interne a mai susţinut şi că "toate numirile şi instituirile care au fost făcute în această perioadă sunt lovite de nulitate".
Întrebat care vor fi acţiunile sale viitoare în legătură cu acest subiect, social-democratul a răspuns că hotărârile magistraţilor trebuie respectate.
"Eu nu am altceva de făcut. Trebuie să respectăm cu toţii hotărârea instanţei de judecată, deci din acest punct de vedere, instanţele sunt cele care decid", a răspuns fostul ministru al Administraţiei şi Internelor.

 

Ponta: Nica va cere şi anularea decretului de numire a lui Blaga

Vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, că fostul ministru PSD al Internelor, Dan Nica, va cere Curţii de Apel şi anularea decretului de numire a lui Vasile Blaga ca interimar la MAI, apreciind că numirea ilegală a acestuia a aruncat administraţia în haos.
Ponta a spus că decizia Curţii de Apel de a suspenda decretul prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar al Administraţiei şi Internelor demonstrează că numirea lui a fost ilegală. "Începând de astăzi, nu mai există ministru de Interne, iar toate actele semnate de Vasile Blaga ca ministru interimar al Administraţiei şi Internelor, inclusiv cele de numire a prefecţilor, sunt anulabile, putând fi atacate de cei ce se consideră victime", a afirmat vicepreşedintele PSD.
Ponta a spus că fostul ministru Dan Nica va înainta şi o cerere privind anularea decretului de numire a lui Blaga ca interimar. "Vom cere şi anularea acestui decret, dacă va mai fi cazul, pentru că noi credem că după 6 decembrie nu va mai fi cazul şi va fi alt ministru de Interne", a precizat Ponta.
El a apreciat că decizia Curţii de Apel demonstrează că decizia luată de Traian Băsescu şi premierul Emil Boc, de a-l revoca din funcţie pe Dan Nica, a aruncat întreaga administraţie în haos, doar cu scopul ca alegerile să fie organizate de către Vasile Blaga.

 

Băsescu: Dacă suspendarea numirii lui Blaga a vizat să nu avem ministru de alegeri, s-a reuşit

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că, dacă obiectivul solicitării de suspendare a decretului prin care Vasile Blaga a fost numit interimar la MAI a fost acela de a nu avea ministru de Interne în perioada alegerilor, atunci acesta a fost din păcate atins.
"Dacă obiectivul a fost să nu avem Ministru de Interne în perioada alegerilor, acesta a fost, din păcate, atins", a afirmat Băsescu.
Şeful statului a remarcat că suspendarea survine la expirarea celor 45 de zile de interimat al lui Blaga la MAI.
El a adăugat că decizia Curţii de Apel Bucureşti este "cel puţin interesantă", având în vedere decizia anterioară a Curţii Constituţionale pe acest subiect.
"Din punctul meu de vedere, este o abordare cel puţin interesantă a instanţei având în vedere că acelaşi decret a fost atacat la Curtea Constituţională (...), iar Curtea Constituţională a dat dreptate Preşedinţiei", a afirmat Traian Băsescu.

 

„Nu mai sunt articole în Constituţie la ce se întâmplă”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că, în privinţa situaţiei de la Ministerul de Interne, ca urmare a suspendării decretului de numire a lui Blaga, se va sfătui cu CC, apreciind că nu mai sunt articole în Constituţie pentru ce se întâmplă în România în momentul de faţă.
Întrebat ce decizie va lua în privinţa conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor, Traian Băsescu a răspuns: "Nu mai avem articole în Constituţie pentru ce se întâmplă în România în momentul de faţă".
El a adăugat că perioada de interimat de 45 de zile la ministere a expirat, iar Parlamentul refuză să dea un vot unui nou Guvern.
"S-au epuizat toate variantele din Constituţie. Va trebui să mă sfătuiesc cu Curtea Constituţională, să vedem ce soluţii găsim. Acest blocaj al instituţiilor nu a fost prevăzut în Constituţie", a mai spus Traian Băsescu.
Şeful statului a adresat un apel public Parlamentului "să se adune măcar pentru o zi şi să spună «Da» sau «nu» Guvernului".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Decretul prin care Blaga l-a înlocuit pe Nica la MAI, suspendat de instanţă.
 Vizualizări articol: 602 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Decretul prin care Blaga l-a înlocuit pe Nica la MAI, suspendat de instanţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei