Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 oct 2009 - Anul XIV, nr. 243 (4229)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lucian Croitoru, desemnat de Băsescu pentru funcţia de premier

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, că l-a desemnat pentru funcţia de premier pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
Băsescu a spus că nu mai putea prelungi perioada de consultări între partide.
El a mai spus că a semnat decretul de numire în funcţie ca premier desemnat pentru Lucian Croitoru.
Băsescu a mai spus că Lucian Croitoru este potrivit pentru această funcţie, că a lucrat cu acesta şi că îi apreciază profesionalismul.
"Opţiunea mea pentru domnul Lucian Croitoru a fost generată de faptul că aveam nevoie de un prim-ministru competent în probleme de economie, probleme macroeconomice la nivel naţional, dar şi la nivel global. De asemenea, domnia sa corespunde dezideratului de a avea un prim-ministru neangajat politic, formulat de o parte din partidele parlamentare", a explicat Băsescu.
"Nu în ultimul rând, eu am lucrat cu domnul Croitoru în timpul Guvernului Isărescu, atunci când conduceam programul Băncii Mondiale, iar dânsul lucra la Guvern şi răspundea din partea prim-ministrului de derularea programului cu Banca Mondială. Atunci am lucrat foarte bine cu domnia sa şi am rămas cu o impresie de profund profesionalism", a spus şeful statului.

 

Croitoru: Va fi un guvern politic

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a declarat miercuri că există şanse pentru obţinerea unei majorităţi în Parlament şi va forma un guvern politic, dar va încuraja prezenţa specialiştilor susţinuţi de partide, menţionând, totodată, că nu are în vedere un mandat de "o săptămână sau două luni".
"Din moment ce am acceptat nominalizarea domnului preşedinte, înseamnă că va fi un guvern, dacă va fi, va fi un guvern politic. Nu exclud însă prezenţa, dimpotrivă o încurajez sută la sută, a specialiştilor susţinuţi de partidele politice", a spus Croitoru.
El a reiterat obiectivele imediate ale Cabinetului, respectiv organizarea alegerilor şi îndeplinirea condiţionalităţilor cu instituţiile financiare internaţionale, dar a lăsat să se înţeleagă că urmăreşte un mandat pe termen lung, care să continue şi după alegerile prezidenţiale din noiembrie - decembrie.
"N-am în vedere să rămân o săptămână sau două luni. De aceea, în precizările pe care le-am făcut acolo (la Palatul Cotroceni - n.r.) am spus că orice guvern ar trebui să aibă priorităţi pe termen scurt şi o viziune pe termen mediu-lung, deci nu puteam să spun: Eu am venit aici pentru cinci zile. S-ar putea să fie maxim zece zile dacă nu reuşesc să formez un cabinet. Planurile mele sunt să asigur o continuitate. Nu sunt doar planurile premierului, dacă rămân sau nu. Vă daţi seama că, independent de ce vrea cineva, România va avea un preşedinte ales în decembrie, pe 6, şi bineînţeles că acela este un moment în care lucrurile se rediscută şi vor fi rediscutate. Eu n-am venit cu neîncredere aici, am venit cu încredere", a spus Croitoru.
El a mai precizat că bugetul pe 2010 rămâne o prioritate, trebuie depus în octombrie şi va fi depus în termen.
Întrebat despre şansele de a primi votul Parlamentului în condiţiile formării unei majorităţi PSD - PNL - UDMR care a avut o altă propunere pentru desemnarea premierului, Croitoru a răspuns că dacă nu credea în posibilitatea obţinerii unui suport politic suficient nu ar fi acceptat propunerea de numire.
"Dacă n-ar fi fost nici o şansă spuneam clar că nu accept acest mandat, dar bănuiesc că o şansă există şi vreau s-o exploatez", a arătat Croitoru.

 

Începe astăzi consultările cu partidele, pentru formarea unui nou Cabinet

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a declarat, după discuţia cu premierul în exerciţiu Emil Boc, că a trecut în revistă problemele curente ale Guvernului şi că va începe astăzi consultările cu partidele parlamentare pentru formarea unui nou Cabinet.
"O să mă lămuresc cum trebuie făcut şi cu cine trebuie să încep. Mă gândesc să încep negocierile cât mai repede, de fapt vineri le voi începe", a spus Croitoru.
Întrebat dacă, în urma discuţiei cu Emil Boc, a stabilit o întâlnire cu PDL, el a arătat că a fost agreată varianta unei astfel de întâlniri pentru astăzi, fără ca agenda întâlnirilor să fie însă definitivată.
El a arătat totodată că, în discuţia de la Guvern, au fost trecute în revistă toate problemele de pe agenda curentă a Guvernului, inclusiv proiectul de buget pentru anul viitor.
"Am vorbit despre buget, dar nu am avut timp să intrăm în detalii", a spus Croitoru.
Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a plecat de la Palatul Victoria, după o discuţie de aproximativ o oră şi jumătate cu prim-ministrul în exerciţiu, Emil Boc, privind problemele guvernării.
În timpul discuţiei, la Palatul Victoria au sosit şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Cătălin Baba, fost consilier de stat al premierului Boc.
Surse oficiale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Boc s-a întâlnit, ieri, cu preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, imediat după ce Lucian Croitoriu a fost desemnat de şeful statului pentru funcţia de prim-ministru.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, că l-a desemnat pentru funcţia de premier pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
Croitoru a precizat că va avea o discuţie cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, după care se va întâlni cu premierul Emil Boc, pentru a discuta despre problemele guvernării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucian Croitoru, desemnat de Băsescu pentru funcţia de premier.
 Vizualizări articol: 665 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lucian Croitoru, desemnat de Băsescu pentru funcţia de premier0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei