Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 oct 2009 - Anul XIV, nr. 243 (4229)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Firmele care şi-au suspendat activitatea au fost scutite de la plata taxei radio

Firmele care şi-au suspendat activitatea nu vor mai plăti taxa radio, în baza unei hotărâri aprobate de Guvern, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în luna aprilie, că aceste firme nu trebuie să mai plătească taxa pentru serviciul public de radiodifuziune.
Actul normativ a fost aprobat în şedinţa din 9 septembrie, dar a intrat în vigoare abia joi, 15 octombrie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
Hotărârea pune în acord legislaţia care reglementează în prezent încasarea taxei radio pentru persoanele juridice cu o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din luna aprilie. În mod concret, două firme din Cluj au obţinut în instanţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, anularea obligativităţii achitării taxei radio. Astfel, firmele care şi-au suspendat activitatea nu vor mai plăti taxa radio.
Preşedintele-director general al Radioului Public, MariaŢoghină, a declarat agenţiei MEDIAFAX, în luna septembrie, că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie "vulnerabilizează" Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) prin scăderea veniturilor.
"Hotărârea vizează armonizarea actualei Hotărâri de Guvern prin care se încasează taxa radio pentru persoanele juridice cu o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Desigur că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost una care vulnerabilizează SRR prin scăderea veniturilor, mai ales dacă ţinem cont de faptul că, în 2004, prin modificarea legii de funcţionare a SRR şi SRTv s-a permis scutirea de la plata taxei radio a persoanelor fizice în baza declaraţiei pe propria răspundere, fără a exista însă instrumentele de control a veridicităţii acestor declaraţii", a spus atunci Maria Ţoghină.
Şefa Radioului Public spune că introducerea unei noi categorii de scutiri de la plata taxei radio, care în prezent este de 2,5 lei, ar putea pune în pericol misiunea postului public.
"În condiţiile în care taxa radio este cea mai mică din Europa şi este sub nivelul din anul 2001 - când era echivalentul a 3 lei, iar acum este de 2,5 lei - consider că, în ciuda tuturor eforturilor depuse de eficientizare a activităţii şi reducere progresivă a numărului de angajaţi (de la 2.700 în 2005, la 2.400 în 2009), introducerea unei noi categorii de scutiri de la plata taxei radio ar putea pune în pericol îndeplinirea misiunii de post public. De altfel, toate organismele europene recomandă statelor membre UE asigurarea finanţării adecvate a serviciului public de radiodifuziune, astfel încât acesta să-şi îndeplinească misiunea de informare, educare, divertisment şi promovare a culturii naţionale şi europene", a mai spus Maria Ţoghină.
În prezent, nivelul taxei lunare pentru serviciul public de radiodifuziune este de 2,5 lei pentru persoanele fizice (pentru fiecare familie), de 10 lei pentru microîntreprinderi (pentru sediul social, indiferent de numărul de subunităţi) şi de 30 lei pentru firmele cu sediul în România, altele decât microîntreprinderile, inclusiv filialele acestora, precum şi pentru sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele companiilor străine.
Taxa radio este încasată prin intermediul companiei Electrica.
În vara acestui an, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) a angajat o firmă de recuperare a creanţelor restante din taxa radio, după ce în 2008 a demarat un program de identificare şi impunere la plată a persoanelor juridice care nu achitau această taxă.
SRR are înregistraţi 5 milioane de plătitori de taxă radio, din care peste 4,94 milioane de persoane fizice şi circa 300.000 de persoane juridice, potrivit unui interviu acordat MEDIAFAX de preşedintele-director general al SRR, Maria Ţoghină, în februarie 2009.
Societatea Română de Radiodifuziune a încheiat anul trecut cu un profit de 258.065 de lei, cu venituri totale de 367,2 milioane de lei şi cheltuieli de 366,5 milioane de lei. Din totalul veniturilor, 53% au fost colectate din taxa radio, ceea ce înseamnă o sumă de circa 194,1 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al instituţiei pe anul 2008.
O decizie similară celei care priveşte taxa radio ar putea fi luată şi în cazul taxei TV, respectiv firmele care şi-au suspendat activitatea să nu mai trebuiască să plătească taxa TV.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Firmele care şi-au suspendat activitatea au fost scutite de la plata taxei radio.
 Vizualizări articol: 316 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Firmele care şi-au suspendat activitatea au fost scutite de la plata taxei radio0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei