Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 mai 2009 - Anul XIV, nr. 118 (4104)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proprietarii vor plăti 600 de euro pentru reabilitarea termică a apartamentului

Secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei Ioan Andreica a declarat, ieri, că reabilitarea termică a unui apartament costă, în medie, sub 3.500 de euro, ceea ce înseamnă că o familie are de investit circa 600 de euro, adică 20 la sută.

Ioan Andreica a declarat că a fost stabilit costul mediu de până la 3.500 de euro pentru un apartament, în baza simulărilor făcute de specialişti pe blocuri standard, cu patru etaje.

Astfel, având în vedere modul în care este finanţat programul, 50 la sută de la bugetul de stat, 30 la sută de la bugetul local şi 20 la sută de beneficiar, ar rezulta un cost mediu de 600 de euro pentru o familie.

"Noi (Ministerul Dezvoltării - n.r.) am făcut foarte multe calcule şi inclusiv nişte simulări, în principal pe blocuri standard de patru etaje, fiindcă zece etaje sunt atipice, şi am ajuns la concluzia că reabilitarea termică ar costa circa 3.200-3.500 de euro pe apartament, dar aceste cifre sunt relative. Ministerul nostru finanţează 50 la sută, primăria 30 la sută, iar proprietarul 20 la sută, el pune o cincime, circa 600 de euro", a declarat Ioan Andreica.

Secretarul de stat a precizat că aceste costuri au fost stabilite în baza unei noi norme de proiectare.

"Am luat în considerare faptul că, în ţările dezvoltate, consumul pe apartament este de 50-60 kWh/metru pătrat, iar în România consumul este de 150-200 şi chiar 245 kWh/metru pătrat. Pierderea prin pereţi, geamuri, uşi este imensă la noi, de două-trei ori mai mare ca în Occident. Atunci am impus o normă de proiectare: consumul să fie sub 100 kWh pe apartament", a explicat Andreica.

Potrivit acestuia, costurile cu reabilitarea termică vor varia, totuşi, în funcţie de zona climatică, de materialele din care este construit blocul, dar şi de structură.

"Temperaturile la Bistriţa, iarna, ajung şi la minus 35 de grade Celsius, iar la Constanţa coboară până la minus 12 grade Celsius. Sunt blocuri cu două apartamente pe un nivel şi altele cu patru. Contează suprafaţa care e în exterior. Preţul pe care îl va plăti fiecare familie va fi calculat de proiectant", a declarat Andreica.

El a adăugat că, din experienţa de până acum a MDRL şi din proiectele primite, respectiv pentru peste 60.000 de apartamente din toată ţara, preţul mediu este de 3.200-3.500 de euro.

Procedura prevede că plafoanele calculate de proiectant vor fi aprobate de Consiliul Local şi, în final, reabilitarea se va face prin licitaţie publică, iar costurile vor fi influenţate şi de valoarea la care vor fi adjudecate lucrările.

"Asociaţiile de locatari se pot răzgândi pe parcurs, chiar dacă şi-au dat iniţial acordul de principiu să contribuie cu 20 la sută. Atunci, primăria, dacă doreşte să nu piardă banii, scoate din program asociaţia respectivă şi introduce alt bloc. Nu este nicio crimă că o asociaţie de proprietari, pentru moment, renunţă şi vede ce se întâmplă în vecini şi reintră apoi în program", a explicat Ioan Andreica.

Secretarul de stat a spus că programul de reabilitare termică a blocurilor se va întinde pe cinci-zece ani, întrucât sunt circa 85.000 de blocuri în toată ţara - proiectate între 1950 şi 1990 - care au nevoie de reabilitare termică, însemnând peste trei milioane de apartamente.

În ceea ce priveşte demersul unor cetăţeni care şi-au făcut reabilitarea singuri, fără să intre în program, ei riscă să fi făcut lucrări care să nu se încadreze în plafonul de consum energetic stabilit de MDRL, deoarece nu şi-au prins în proiect schimbarea geamurilor sau a uşilor. În cazul lor, certificatul energetic care va fi emis, de anul viitor, s-ar putea să nu arate valorile stabilite prin program, dar acest lucru nu atrage nici un fel de sancţiuni, certificatul nefiind altceva decât un mijloc de informare corectă a celui care cumpără un apartament.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proprietarii vor plăti 600 de euro pentru reabilitarea termică a apartamentului.
 Vizualizări articol: 771 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Proprietarii vor plăti 600 de euro pentru reabilitarea termică a apartamentului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei