Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 mai 2009 - Anul XIV, nr. 115 (4101)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Discuţiile privind majorarea salariului minim vor fi reluate în a doua jumătate a anului

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, ieri, la finalul discuţiilor cu sindicatele şi patronatele, că negocierile privind majorarea salariului minim vor fi reluate în a doua jumătate a anului, existând şi posibilitatea ca acesta să se indexeze în funcţie de inflaţie.

Marian Sârbu a spus că dorinţa sindicatelor de majorare a salariului minim este "naturală", dar pentru reluarea discuţiilor trebuie aşteptate rezultatele finale, care vor fi cunoscute în al doilea trimestru al acestui an.

"Există un protocol încheiat cu Guvernul Tăriceanu care a stabilit corelaţii graduale între salariul minim pe economie şi salariul mediu", a declarat Sârbu.

Demnitarul a mai spus că ar putea fi introdusă indexarea salariului minim în funcţie de inflaţie, precizând că la începutul anilor \'90, atunci când se indexau salariile şi pensiile, se lua ca rată de acoperire 75 la sută din rata inflaţiei.

El a arătat că revigorarea economică de care a vorbit ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, este insuficientă pentru a putea vorbi de creşterea imediată a salariilor.

Ministrul Muncii a mai spus că în cadrul întâlnirii de ieri s-a mai discutat şi despre încheierea unui pact economico-social, care ar putea fi semnat într-o perioadă scurtă de timp.

Demnitarul consideră că existenţa unei înţelegeri între patroni, salariaţi şi Guvern ar aduce mai multă stabilitate.

Sârbu a precizat că acest pact are ca principală ţintă indicatorii macroeconomici şi sociali şi că îşi propune acoperirea inflaţiei în vederea păstrării puterii de cumpărare, menţinerea unei rate a şomajului cât mai scăzută şi o modificare a Legii privind CES.

 

Mecanism de indexare automată în funcţie de inflaţie

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, ieri, că o soluţie pentru majorarea salariului minim ar putea fi stabilirea unui mecanism de indexare automată în funcţie de inflaţie, dar că problema venitului minim nu a fost discutată la întâlnirea de la Ministerul Muncii.

Liderul "Cartel Alfa" a explicat că acest mecanism există deja în majoritatea statelor europene şi că ar trebui preluat şi de România, ceea ce ar însemna că, în acest moment, salariul minim ar trebui să fie de 630 de lei.

Bogdan Hossu a spus că, dacă în stabilirea salariului minim ar fi luată în calcul o altă formulă, respectiv bugetul familiei, valoarea salariului minim ar trebui să fie de 860 de lei. Liderul "Cartel Alfa" Hossu a precizat că inflaţia în România depăşeşte în acest moment 5%.

Secretarul general al Confederaţiei Patronatelor din Industrie, Dan Matei Agathon, a declarat că nu crede că acesta este cel mai bun moment în care să se vorbească despre majorarea salariului minim pe economie. În opinia sa, astfel de discuţii, ar trebui să fie demarate din semestrul II al acestui an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Discuţiile privind majorarea salariului minim vor fi reluate în a doua jumătate a anului.
 Vizualizări articol: 386 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Discuţiile privind majorarea salariului minim vor fi reluate în a doua jumătate a anului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei