Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 feb 2009 - Anul XIV, nr. 36 (4022)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect

Proprietarii vor plăti mai puţin pentru izolarea termică a clădirilor

Ministerul Dezvoltării a elaborat un proiect de act normativ potrivit căruia asociaţiile de proprietari vor participa într-o măsură mai redusă decât în prezent la finanţarea lucrărilor de reabilitare termică a clădirilor.

Astfel, proprietarii vor plăti 20% din costurile totale, nu 33%, ca în prezent. Diferenţa va fi acoperită din fonduri de la bugetul de stat (50%) şi autorităţile locale (30%). În prezent, proprietarii, statul şi autorităţile locale au obligaţia să acopere fiecare circa o treime din suma totală necesară.

Intenţia Ministerului Dezvoltării privind modificarea schemei de finanţare a fost anunţată anterior, în mai multe rânduri, şi a fost recent inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

 

Finanţare de la autorităţile locale

Conform acestuia, autorităţile locale vor putea prelua parţial sau integral cheltuielile asociaţiilor de proprietari.

"Prin actul normativ în vigoare se prevede o cotă substanţială de participare a asociaţilor de proprietari la finanţarea lucrărilor de izolare termică, cotă pe care, în actuala conjunctură economică, acestea nu o pot asigura. De asemenea, legislaţia în vigoare prevede enunţiativ posibilitatea ca beneficiarii să primească finanţare suplimentară din bugetele locale, fără însă a crea cadrul legal de aplicare a unei astfel de prevederi, fapt ce a făcut imposibilă punerea în practică a unor măsuri de sprijin pentru familiile în dificultate sau pentru asociaţiile cu resurse financiare insuficiente", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, autorităţile administraţiei publice locale vor putea asigura, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie, pe lângă cota de 30% obligatorie, preluarea parţială sau integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenţie corespunzătoare cotei de 20% care revine asociaţiei de proprietari.

Condiţiile de preluare şi criteriile de selecţie pentru aplicarea prevederilor vor fi stabilite prin hotărâri ale consiliilor locale.

 

Normele vechi, abrogate

La data intrării în vigoare a noului act normativ vor fi abrogate Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 174/2002 privind instituirea măsurilor speciale pentru reabilitarea termică a unor clădiri de locuit multietajate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 211/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi Hotărârea de Guvern 1070/2003 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a OUG 174/2002.

Ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga, a declarat la sfârşitul lunii ianuarie că în 2009 ministerul intenţionează să reabiliteze 60.000 de apartamente, suma alocată totalizând 460 milioane de lei (circa 107 milioane euro). El a precizat că reabilitarea termică a celor 83.800 de blocuri din România ar costa 11 miliarde de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proprietarii vor plăti mai puţin pentru izolarea termică a clădirilor .
 Vizualizări articol: 496 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Proprietarii vor plăti mai puţin pentru izolarea termică a clădirilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei