Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 feb 2009 - Anul XIV, nr. 36 (4022)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiectul de lege privind încurajarea consumului de fructe în şcoli, finalizat până în aprilie

Proiectul de lege privind programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli va fi prezentat Executivului pentru adoptare în luna aprilie, potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX.

Proiectul de Lege privind programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli va fi elaborat de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Prin acest proiect de act normativ va fi stabilită strategia pentru punerea în aplicare a programului, dar şi produsele din sectorul fructelor şi legumelor care vor fi eligibile.

Totodată, documentul ce urmează să fie elaborat de cele trei ministere va preciza grupul ţintă la care se referă şi modul de stabilire a operatorilor care vor asigura necesarul de fructe în vederea realizării acestui program.

Lista priorităţilor legislative ale Guvernului pentru prima sesiune ordinară a anului 2009, obţinută de MEDIAFAX, include peste 150 proiecte de legi aflate în dezbaterea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

Potrivit acestui document, Executivul intenţionează să trimită Parlamentului spre dezbatere şi aprobare până la sfârşitul lunii iunie proiectul pentru derularea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli.

Europarlamentarii au cerut, la sfârşitul anului trecut, o finanţare mai bună a proiectului european privind distribuirea de fructe şi legume proaspete în şcoli, precum şi detalii clare legate de produsele care vor fi incluse în program.

Aproximativ 500 milioane de euro ar putea fi cheltuiţi pentru distribuirea gratuită de fructe în şcolile UE, potrivit europarlamentarilor, care susţin că ar trebui folosite resurse locale, pentru a evita transporturile inutile, precum şi produsele de sezon, pentru a sensibiliza copiii la anotimpuri.

Potrivit Parlamentului European, în UE există aproximativ 22 de milioane de copii supraponderali, iar peste cinci milioane dintre aceştia sunt obezi, în principal din cauza consumului excesiv de produse cu un înalt grad de grăsimi, zahăr şi sare. Organizaţia Mondial a Sănătăţii recomandă consumul a cel puţin 400 de grame de fructe şi legume pe zi pentru copiii cu vârsta până la 11 ani.

Un program de distribuire de fructe şi legume în şcoli la o vârstă mică este important, deoarece este perioada în care se deprind multe obiceiuri alimentare, susţine PE, potrivit căruia, având în vedere că obezitatea tinde să se concentreze în cadrul grupurilor dezavantajate din punct de vedere social, programul de distribuire de fructe ar avea şi un impact social pozitiv, reducând astfel inegalităţile legate de sănătate.

Comisia Europeană a propus iniţial pentru acest program un buget în valoare de 90 milioane euro pentru anul şcolar 2009 - 2010. Potrivit europarlamentarilor, acest buget este insuficient deoarece ar echivala cu oferirea unui fruct fiecărui copil cu vârsta cuprinsă între 6 şi 10 ani, pe durata a 30 de săptămâni. De asemenea, ei consideră că programul ar trebui extins şi asupra copiilor preşcolari.

Începând cu anul şcolar 2009-2010, se acordă un ajutor comunitar în vederea aprovizionării instituţiilor de învăţământ şi preşcolare cu anumite produse de origine din UE, care urmează a fi selectate de Comisie şi stabilite mai în detaliu de statele membre. Se acordă o prioritate specială fructelor şi legumelor produse în mod ecologic şi la nivel local, dacă acestea sunt disponibile, potrivit PE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul de lege privind încurajarea consumului de fructe în şcoli, finalizat până în aprilie.
 Vizualizări articol: 582 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiectul de lege privind încurajarea consumului de fructe în şcoli, finalizat până în aprilie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei