Fast-food-urile, restaurantele tip autoservice, pizzeriile şi terasele, dar şi chioşcurile şi magazinele din ştranduri şi parcuri vor fi verificate de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pe toată perioada verii.
Preşedintele ANPC, secretarul de stat Dan Vlaicu, a dispus verificarea produselor perisabile, pentru protejarea consumatorilor, în condiţiile climatice actuale, cu temperaturi foarte de ridicate, potrivit unui comunicat al ANPC de ieri.
Astfel, inspectorii vor controla unităţile de alimentaţie publică de tip fast-food, restaurant autoservire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, terase, rotiserii, braserii, berării, chioşcurile din incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, precum şi în parcuri de distracţie, debarcadere şi magazine.
Totodată, inspectorii ANPC vor verifica cum sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la piscine, ştranduri, bazine, parcuri de distracţie şi unităţi de închiriere de echipament de agrement.
Specialiştii ANPC recomandă consumatorilor ca la cumpărarea alimentelor din magazine să verifice data durabilităţii produsului, lista ingredientelor respectivului produs, dacă este respectată temperatura la care trebuie depozitat produsul alimentar ales şi să respecte această temperatură acasă, să nu decongeleze şi recongeleze un produs alimentar înainte de a-l consuma, dacă producătorul interzice această acţiune, să nu cumpere alimente din locuri neautorizate.
Consumatorii sunt sfătuiţi să cerceteze cu atenţie curăţenia din unitatea respectivă, dacă în meniu sunt afişate cantităţile produselor oferite şi preţurile aferente, să se uite cu atenţia la persoanele care îi servesc, dacă au mâinile curate, dar şi la curăţenia paharelor de pe masă.
La consumarea îngheţatei trebuie acordată atenţie condiţiilor de depozitare atât în magazinul de desfacere cât şi la domiciliu.
"Nu achiziţionaţi produse pentru care aveţi suspiciuni că au fost decongelate şi apoi recongelate, acordaţi atenţie modului de prezentare a ambalajului, nu achiziţionaţi produse la care constataţi că ambalajul este murdar sau nu este închis etanş, citiţi data durabilităţii minimale, refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată, depăşită sau pe care nu este înscrisă aceasta, la cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba provenienţa produsului, în cazul unei reclamaţii", avertizează ANPC.
Celor care merg la piscine, ştranduri, bazine de înot sau alte zone de îmbăiere publice, inspectorii le recomandă să fie atenţi la afişarea vizibilă a preţurilor serviciilor de care doresc să beneficieze, la emiterea chitanţelor pentru contravaloarea acestora, la existenţa şi afişarea la loc vizibil a Regulamentului conţinând măsurile de igienă care trebuie respectate de cei care folosesc bazinele de înot, la existenţa unui registru de evidenţă a calităţii apei pentru îmbăiere privind clorul rezidual liber.