Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 iun 2008 - Anul XIII, nr. 138 (3819)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Numai comunităţile şcolare pot decide dacă acceptă sau nu icoanele în şcoli

Ministerul Educaţiei salută decizia instanţei privind legalitatea icoanelor în unităţile de învăţământ şi atenţionează că numai comunităţile şcolare pot să accepte sau să respingă amplasarea unor simboluri religioase în săli de curs, a declarat, vineri, Mihaela Suciu, consilier ministerial.

"Interzicerea însemnelor religioase în şcoli ar fi o încălcare a dreptului la liberă exprimare. Este dreptul fiecărei comunităţi să-şi păstreze identitatea culturală", a mai spus consilierul ministrului Educaţiei.

Tot vineri, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a spus că decizia instanţei supreme privind menţinerea icoanelor în şcoli este firească şi în concordanţă cu spiritul european.

"În Europa au fost două cazuri de acest fel, respectiv în Marea Britanie şi Austria. Atunci, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a spus că statul trebuie să manifeste neutralitate în astfel de cazuri. Singura în măsură să ia o decizie este comunitatea. Aşa trebuie să fie şi în România'', a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

 

Decizie definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, miercuri, că prezenţa icoanelor în şcoli este legală, admiţând recursul Ministerului Educaţiei (MECT) la decizia instanţei inferioare, care a menţinut recomandarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de scoatere a simbolurilor religioase din unităţile de învăţământ

Decizia instanţei supreme este definitivă, iar împotriva ei se pot formula doar căi extraordinare de atac, cum sunt contestaţia în anulare sau revizuirea de fond.

MECT a atacat în instanţă, pe rolul secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti (CAB), recomandarea CNCD şi a pierdut procesul, judecătorii CAB menţinând hotărârea consiliului.

În august 2006, profesorul buzoian Emil Moise cerea preşedintelui CNCD să dispună "anularea situaţiei discriminatorii create prin prezenţa obstinantă a simbolurilor religioase în holurile, cancelariile şi sălile de clasă - în afara orei facultative de Religie - ale Liceului de artă Margareta Sterian din Buzău", unde învaţă fiica sa, Teodora Moise, cât şi în toate unităţile publice de învăţământ din judeţul Buzău.

Profesorul Emil Moise susţinea atunci că predarea religiei în instituţiile de învăţământ publice "constituie o discriminare împotriva persoanelor agnostice sau de altă confesiune decât aceea căreia îi aparţin simbolurile religioase (...) şi o încălcare a dreptului fundamental la egalitatea de şanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase, unităţile publice îşi asumă transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectivă".

Reprezentanţii CNCD au răspuns, în 21 noiembrie, petiţiei profesorului buzioan, recomandând Ministerului Educaţiei să elaboreze o normă internă prin care să reglementeze prezenţa simbolurilor religioase în şcolile româneşti, indicând şi o serie de principii de care ar trebui să se ţină seama, între care şi aceea că afişarea simbolurilor religioase trebuie să se facă numai la orele de religie şi numai în spaţiile destinate acestora.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numai comunităţile şcolare pot decide dacă acceptă sau nu icoanele în şcoli.
 Vizualizări articol: 526 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numai comunităţile şcolare pot decide dacă acceptă sau nu icoanele în şcoli0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Icoane trimis de
(15 iun 2008, 12:17:39
cu tot respectul cuvenit dar se merge prea departe scoala este o institutie publica religia nu are ce cauta asta se invata in sinul familiei iar parintii sint cei mai in masura sa isi indrume copii dupa cum doresc fiecare e liber sa creada in ce vrea unul poate e musulman altul evreu,budist,baptist,...etc.
2.   Societatea trimis de
(15 iun 2008, 14:40:59
Mi se pare corect ...nu e corect ...sa se puna icoane in scoli daca vrei sa ai o icoana cu tine poti sa o ai in penar in agenda personala in buzunar daca crezi ca asta te ajuta dar nu in sala de clasa, la scoala se invata la biserica mergem sa ne rugam fiecare la biserica lui nu e corect sa ne atirnam icoane pe pereti ca asa vrem noi, fiecare la el acasa sa faca ce vrea la scoala mergem sa invatam stiintele exacte are scoala cu ce se ocupa.... religia e alta poveste.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei