Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 iun 2008 - Anul XIII, nr. 138 (3819)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Militar român mort în Afganistan

Un militar român, din cadrul Batalionului 300 Infanterie Galaţi detaşat în Afganistan, a murit în urma unui atac cu armament uşor, iar alţi trei au fost răniţi uşor. Incidentul s-a produs ieri, în jurul orei 5.00, ora României, în Afganistan.

Militarul român ucis în Afganistan era în misiune de la începutul acestui an şi urma să se întoarcă în ţară peste câteva săptămâni, a declarat Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Batalionulului 300 Infanterie Galaţi, din care făcea parte fruntaşul Claudiu Marius Covrig, în vârstă de 30 de ani.

Potrivit lui Corneliu Pavel, Claudiu Marius Covrig se afla, alături de mai mulţi colegi, într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul), unde patrula, formată din patru transportoare amfibii blindate, a fost atacată de forţe insurgente cu armament uşor şi aruncătoare de grenade.

În urma incidentului Marius Covrig şi-a pierdut viaţa, iar alţi trei militari, respectiv sergentul major Daniel Drugan (26 de ani), sublocotenetul Marius Apostol (24 de ani), ambii de la Batalionul 300 Infanterie Galaţi, şi caporalul Marius Barbu (31 de ani), de la o unitate militară din Focşani, au fost răniţi uşor de schije.

Marius Covrig era la prima misiune internaţională. El urma să împlinească 30 de ani în luna septembrie a acestui an şi este căsătorit, dar nu are copii.

Toţi cei patru militari au plecat în misiune în Afganistan în perioada decembrie 2007-ianuarie 2008 şi urmau să revină în ţară mai puţin de o lună. Batalionul din care făcea parte se află la sfârşit de misiune, săptămâna viitoare urmând să înceapă rotaţia trupelor.

 

Pasionat de meserie.

Fratele soldatului român ucis, ieri, în Afganistan spune că visul lui Marius a fost să devină militar şi să plece în misiune internaţională şi că nu s-a temut niciodată de moarte.

Militarul Marius Claudiu Covrig, de 29 de ani, avea un apartament situat în cartierul gălăţean Micro 17, împreună cu soţia sa, care îl aştepta să se întoarcă acasă în mai puţin de o lună. Cei doi nu aveau încă un copil, însă, din spusele apropiaţilor, şi-ar fi dorit foarte mult acest lucru.

Rudele şi cunoscuţii lui Marius Covrig spun că acesta a decis să plece în Afganistan pentru că îşi iubea foarte mult meseria.

"A fost visul lui să fie militar, şi-a dorit să ajungă acolo, în Afganistan… Nu s-a temut nici o clipă de moarte. Nu ştiu dacă aş putea să spun acum vreun cuvânt care să măsoare durerea noastră, a familiei", a declarat Cristian Covrig, fratele militarului.

El a mai spus că familia a fost contactată de către autorităţile statului, care au transmis celor apropiaţi condoleanţe. Potrivit acestuia, este posibil ca trupul neînsufleţit al fratelui său să fie adus în ţară luni, pe aeroportul de la Bobocu, din judeţul Buzău.

Vecinii familiei Covrig spun că Marius era un tânăr cu o educaţie exemplară şi era pasionat de cariera militară.

"Nu îmi vine să cred că este vorba despre el. Am fost prieteni în copilărie, am făcut împreună box thailandez. Am crescut apoi, el a ales să se facă militar pentru că îi plăcea asta foarte mult. Ştiu asta pentru că, în urmă cu câţiva ani, voia să se înroleze în Legiunea Străină. A intrat în armată. După ce a murit celălalt militar din Galaţi am vorbit cu el şi l-am întrebat ce face, i-am spus că acolo mor oameni, dar mi-a răspuns că nu o fi tocmai el acela", a povestit Dan Chirilă, unul dintre vecinii lui Marius.

 

Înaintat în gradul de sublocotenent.

Fruntaşul Marius Covrig a fost înaintat la gradul de sublocotenent post-mortem. Cel mai probabil el va fi repatriat la începutul săptămânii viitoare, după cum a declarat Andreea Dumitru, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Potrivit sursei citate, familia acestuia va primi 80.000 de euro asigurare de viaţă. În plus, MAp va acoperi cheltuielile de înmormântare şi va oferi un ajutor suplimentar de două solde brute lunare.

Familia va primi, de asemenea, solda militarului pe luna aceasta, o sută de solde lunare brute în valoare de aproximativ 73.000 de lei şi o pensie de urmaş de 100 la sută din solda lunară, a precizat Andreea Dumitru.

 

Decorat post mortem.

Preşedintele Traian Băsescu i-a conferit, post-mortem, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemne de război, sublocotenentului Claudiu-Marius Covrig, mort în Afganistan, şi i-a decorat şi pe ceilalţi trei militari români răniţi în aceeaşi misiune.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, decretul privind conferirea, post-mortem, a Ordinului Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, sublocotenentului Claudiu-Marius Covrig, "în semn de recunoştinţă pentru devotamentul excepţional dovedit în executarea unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţiuni din Afganistan, în timpul căreia şi-a pierdut viaţa", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Preşedintele a semnat, de asemenea, şi decretul prin care se conferă Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, cu însemn de război, sublocotenentului Marius-Vasile Apostol, Medalia Naţională "Serviciul Credincios" clasa a II-a, cu însemn de război, sergentului major Dumitru-Daniel Drugan şi Medalia Naţională "Serviciul Credincios" clasa a III-a, cu însemn de război, caporalului Marius-Cătălin Barbu.

Decoraţiile au fost conferite în semn de recunoştinţă pentru devotamentul excepţional dovedit în executarea unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţiuni militare din Afganistan, în timpul căreia au fost răniţi, menţionează Preşedinţia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Militar român mort în Afganistan.
 Vizualizări articol: 634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Militar român mort în Afganistan0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Trist eveniment trimis de
(15 iun 2008, 22:37:11
nimeni nu trebuie sa moara mai ales k sunt tineri si au o viata inainte dar asta e viata uni mor altii se nasc. dumnezeu sa-l odihneasca

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei