Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 mar 2008 - Anul XIII, nr. 75 (3756)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

A murit George Pruteanu

George Pruteanu a murit, joi seară, la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, unde fusese internat în urmă cu două zile, pentru o afecţiune cardiacă.

George Pruteanu s-a născut la 15 decembrie 1947, în Bucureşti. A fost profesor universitar, politician, critic literar, colaborator al mai multor publicaţii şi realizator al unor programe despre folosirea corectă a limbii române.

George-Mihail Pruteanu s-a născut în 15 decembrie 1947, la Bucureşti. A studiat literatura la universităţile din Iaşi şi Bucureşti, obţinând ulterior un doctorat în filosofie.

Începând din 1972, a scris articole şi eseuri pentru diverse reviste literare, printre care Convorbiri literare, Cronica, România literară, Contemporanul.

După revoluţia din 1989, a continuat să lucreze ca jurnalist şi critic literar pentru Expres, Evenimentul Zilei şi Dilema.

Între 1995 şi 1999, Pruteanu a fost realizatorul unui program zilnic de cinci minute despre folosirea corectă a limbii române ("Doar o vorbă să-ţi mai spun"), care a fost prezentat mai întâi la Tele 7 ABC (1995), apoi la ProTV (1995-1996), iar ulterior, cu denumirea "Doar o vorbă săţ-i mai spun", la TVR1 (1997-1999 şi din nou în 2006).

George Pruteanu a primit două premii ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România, în 1996 şi 1999 şi Premiul Media, în 1997.

Între 2005 şi 2007 a fost membru al Consiliului de Administraţie al TVR.

În 1996 a fost ales ca senator din partea Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, dar a demisionat din acest partid în 1998. În 2000 a fost ales senator din partea Partidului Social Democrat. În 2003, a demisionat din PSD şi s-a alăturat Partidului România Mare, candidând pentru Senat, dar nu a mai fost ales.

Pruteanu a introdus un proiect de lege în 1997, devenit cunoscut ca "Legea Pruteanu", care cere ca toate textele publice (inclusiv reclamele) în limbi străine să conţină şi traducerea în română. Legea (500/2004) a fost adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Ion Iliescu în 2004, într-o variantă modificată, care nu conţine sancţiunile prevăzute în proiectul iniţial.

Pruteanu a fost un critic al industriei mediatice de divertisment din România, în special referitor la programele de calitate scăzută şi la manele, pe care el le-a numit "un gunoi".

 

Personalitate remarcabilă.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis sincere condoleanţe familiei lui George Pruteanu pentru pierderea suferită, precizând că acesta a fost o personalitate remarcabilă şi o prezenţă constantă a vieţii publice româneşti.

Preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu a declarat că dispariţia fulgerătoare şi neaşteptată a lui George Pruteanu este o mare pierdere pentru cultura românească şi pentru Senatul României, arătând că acesta a rămas activ în viaţa publică şi după ce nu a mai fost parlamentar.

Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat că dispariţia lui George Pruteanu este o "pierdere deosebită" pentru cultura română, apreciind că Pruteanu a fost un om cu o vastă cultură şi cu "o prezenţă cuceritoare".

El a adăugat că George Pruteanu "a fost un om de o vastă cultură, care a făcut enorm de mult pentru cultura română, în egală măsură, a fost un mare lingvist, cu largi deschideri intelectuale".

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a transmis, în numele său şi al Guvernului, un mesaj de condoleanţe la decesul lingvistului şi omului politic George Pruteanu, arătând că limba română a rămas fără unul dintre apărătorii săi cei mai importanţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A murit George Pruteanu.
 Vizualizări articol: 847 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
A murit George Pruteanu3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Se mai duc oamenii... trimis de
(30 mar 2008, 20:51:31
...sigur scirbiti de lumea pe care,parca,prea-n graba o parasesc ,convinsi ca nicaieri nu poate fi mai urit ca aici si acum ! Nici macar lupta lui,dusa dupa o strategie de exceptie n-a putut sa zdruncine din temelii atentatul monstruos la fiinta nationala,purtat zilnic de toti agramatii si imbecilii acestui neam (si nu numai),pe toate caile,lingvistice, politice si economice. El o fi fericit acolo,dar noi de aici raminem tristi si neconsolati, la mina acelorasi idioti ce pretind ca ne conduc.Spre ce...?! Si mai ales cum si de ce...?!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei