A treia etapă a Cupei Mondiale la Sanie pe Pistă Naturală, care s-a desfăşurat la Vatra Dornei, în perioada 14 – 17 ianuarie, şi-a desemnat câştigătorii.În oraşul staţiune s-au întâlnit cei mai buni sanieri, reprezentanţi a 16 naţiuni, printre ei numărându-se campionii mondiali şi europeni, competiţia fiind considerată “ultima repetiţie” pentru Campionatul Mondial de Sanie pe pistă naturală găzduit anul viitor de Vatra Dornei. Joi, în prima zi, a avut loc şedinţa tehnică, după care vineri, 15 ianuarie, au avut loc manşele 1 şi 2 ale antrenamentelor la sanie simplu masculin, simplu feminin şi sanie dublu.
Sorin Buta, preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie, a declarat: “Suntem mulţumiţi că ne-a ajutat vremea şi totul a fost perfect, competiţia s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii, participanţii, oficiali şi sportivi, sunt încântaţi de condiţiile de concurs, sunt foarte mulţumiţi de găzduire şi ospitalitatea cu care sunt primiţi în fiecare an. Nu au fost foarte multe zile pentru această competiţie, de aceea programul a fost foarte concentrat. Anul acesta a fost o competiţie strânsă, s-a câştigat la zecimi sau chiar sutimi de secundă, aşa cum se întâmplă de obicei în sporturile de iarnă. Această etapă de Cupă Mondială a fost un exerciţiu pentru ceea ce se va întâmpla anul viitor la Vatra Dornei, Campionatul Mondial de Seniori, o competiţie extrem de importantă, căreia Federaţia Română de Bob şi Sanie, Federaţia Internaţională de Sanie şi autorităţile locale îi acordă deja o atenţie deosebită”.
Valoarea competiţiei, dată de calitatea pârtiei
De la prof. Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, principalul organizator al competiţiei, am aflat că, la fel ca în ultimii ani, indiferent că această competiţie se desfăşoară în ianuarie sau februarie, temperaturile pozitive sunt principala problemă, fiind şi ţări care au renunţat la organizarea acestei competiţii din această cauză.
“Din fericire sportiva noastră Anişoara Hutopilă s-a calificat în Cupa Mondială şi avem în finala acestei competiţii doi băieţi, Ciprian Tazlaoanu şi Adrian Filimon, şi o fată. Cupa Mondială este de un nivel mult mai ridicat competiţional faţă de Cupa Naţiunilor. Temperaturile exterioare au fost principalul inamic al competiţiei, vineri noaptea au fost sub aşteptări şi sub prognoze, la miezul nopţii pârtia fiind puţin mai moale decât ar fi trebuit. Ni s-a cerut să dăm de trei ori cu apă, cu toate că era suficient de două ori, pentru că la al treilea rând pârtia s-a muiat un pic. Condiţiile de concurs au fost bune, dar puteau fi excelente şi sâmbătă. În această competiţie rezultatele şi aprecierile sportivilor contează. Dacă dai vina pe natură te justifici, dar nu are valoare. Valoarea o dă pârtia când este excelentă şi concursul se desfăşoară în condiţii corespunzătoare”, ne-a declarat prof. Octavian Pungovschi.
Italienii s-au luptat pentru victorie
Favorit în competiţia masculină, italianul Patrick Pigneter, în vârstă de 28 de ani, a declarat că Vatra Dornei este un loc special pentru el, pentru că a câştigat trei din cele patru curse care au avut loc pe pista “Bucovina”, tot aici obţinând pentru a zecea oară Cupa Mondială. Și Alex Gruber a venit la Vatra Dornei cu scopul de a se “bate pentru victorie” cu compatriotul său, după ce a terminat ultima cursă la două sutimi în spatele marelui campion italian. Austriacul Thomas Kammerlander a fost al treilea în etapa de la Latsch şi singurul sanier care l-a învins pe Pigneter în România, austriacul câştigând etapa de Cupă Mondială din 2014.
În competiţia feminină pasionaţii acestui sport au aşteptat cu interes duelul dintre Evelin Lanthaler ( ITA ) şi Ekaterina Lavrentyeva ( RUS ), rusoaica câştigând competiţia de anul trecut din România, iar italianca dominând ultima cursă la Cupa Mondială de la Latsch.
Petronela Ivan, locul IV în Cupa Naţiunilor
Ziua de sâmbătă a început pe Pârtia de sanie naturală „Bucovina” cu calificările la sanie simplu masculin, simplu feminin şi sanie dublu şi cu concursul din Cupa Naţiunilor la cele trei categorii. În calificări, la toate cele trei probe s-au impus sanierii italieni. La simplu masculin, Alex Gruber şi Patrick Pigneter au înregistrat acelaşi timp, 47 secunde 69 sutimi, la simplu feminin s-a impus italianca Evelin Lanthaler, cu 48 secunde 62 sutimi, iar la proba de dublu cel mai bine clasat a fost echipajul Italiei, format din Pigneter Patrick şi Clara Florian, 50 secunde 56 sutimi.
Dacă la dublu nu am reuşit să ne calificăm nici la Cupa Naţiunilor şi nici la etapa de Cupă Mondială, la simplu feminin s-au calificat trei sportive de la Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, Anişoara Hutopilă pentru Cupa Mondială, Nicoleta Burlui şi Petronela Ivan pentru Cupa Naţiunilor. Petronela Ivan a reuşit să obţină un onorant loc IV, cu 59 secunde, 54 de sutimi, la o secundă şi 9 sutimi diferenţă de ocupanta locului III, Marketa Kosova, din Cehia, în timp ce Nicoleta Burlui a ocupat poziţia a VI în Cupa Naţiunilor simplu, feminin.
Urcarea pe podiumul de premiere a sportivei Marketa Kosova a fost o surpriză pentru toţi cei prezenţi, reprezentanta Cehiei fiind la a doua participare la o astfel de competiţie, iar rezultatul obţinut la Vatra Dornei reprezintă pentru Cehia “prima urcare pe podiumul de premiere”, cum au anunţat oficialii Federaţiei Internaţionale de Sanie. La feminin Cupa Naţiunilor a revenit Dariei Maleeva, din Rusia, iar italianul Ștefan Federer a terminat primul la cursa bărbaţilor, în faţa ruşilor Alexey Martyanov şi Ivan Lazarev. În proba de dublu victoria a revenit dubloului Cristian şi Andreas Schopf din Austria.
La masculin, după abandonul înregistrat de Bogdan Moroşan, Adrian Filimon şi Ciprian Tazlaoanu au fost singurii români care a reuşit să meargă mai departe.
Cei mai buni timpi în calificări au fost obţinuţi Evelin Lanthaler şi Patrick Pigneter.
Proba de dublu, câştigată de Italia
Sâmbătă, de la ora 13,30 s-a dat startul probei de dublu din cadrul celei de-a treia etape de Cupă Mondială, probă care solicită cel mai mult gheaţa pistei de sanie. S-a luat această decizie pentru că la Vatra Dornei temperaturile au fost negative şi în zonele unde s-au produs mici deteriorări ale gheţii s-a putut interveni, astfel încât duminică, pista să arate impecabil.
Italienii Patrick Pigneter şi Florian Clara au plecat din start ca favoriţi ai competiţiei de dublu şi au reuşit să termine competiţia pe primul loc, urmaţi la o secundă şi 38 de sutimi de austriecii Rupert Brueggler şi Tobias Angerer. Dubloul austriac a confirmat şi în acest an nivelul ridicat de pregătire, cu toate că ruşii Aleksandr Egorov şi Petr Popov s-au prezentat într-o formă foarte bună cu o săptămână înainte de a evolua acasă, în etapa a IV de Cupă Mondială de la Moscova, care se va desfăşura în perioada 22 – 24 ianuarie 2016 .
Evoluţie satisfăcătoare pentru sanierii români, victorii pentru italieni
Prima probă desfăşurată duminică, 17 ianuarie, a fost etapa deCupă Mondială sanie, simplu, masculin, urmată de festivitatea de decernare a buchetelor de flori. Aşa cum era de aşteptat, lupta pentru primul loc pe podium s-a dat între trioul italian Florian Clara, Patrick Pigneter, Alex Gruber şi Thomas Kammerlande din Austria. Cel mai bun timp l-a avut Pigneter, obţinând a zecea victorie consecutivă, astfel asigurându-şi un avans considerabil pentru obţinerea Cupei Mondiale. Austriacul Thomas Kammerlande s-a clasat al treilea, la o diferenţă de peste o secundă faţă de primul clasat. Ciprian Tazlaoanu s-a clasat al 21-lea, la o diferenţă de 11 secunde şi 40 de sutimi faţă de primul clasat, fiind urmat la o secundă şi 44 sutimi de Adrian Filimon.
De la ora 11,00 s-a desfăşurat competiţia de simplu feminin, în care s-a impus italianca Evelin Lanthaler, cu 48 de secunde, urmată la 77 de sutimi de austriaca Tina Unterberger şi la o secundă şi 6 sutimi de una dintre favoritele cursei, rusoaica Ekaterina Lavrentyeva. O altă favorită, italianca Greta Pinggera, şi-a dorit foarte mult victoria, mai ales că duminică şi-a aniversat ziua de naştere, dar cele 17 sutimi în plus faţă de rusoaică i-au adus locul IV. Anişoara Hutopilă a obţinut poziţia a 13-a în clasamentul general.
“Mă bucur că m-am calificat în Cupa Mondială, chiar dacă acest lucru a fost posibil de pe poziţia a XV –a , pentru că anul competiţional 2014 – 2015 l-am ratat în urma unei accidentări. Revin după doi ani pe pista de sanie de la Vatra Dornei, mai am un pic de frică, este normal după accidentul avut, dar mă bucur că am reuşit să revin să concurez acasă, cu toate că nu am avut decât trei zile de antrenament, ceea ce este foarte puţin, dar totul a depins de condiţiile meteo. Sper că rezultatul obţinut îi mulţumeşte pe antrenorii mei”, ne-a declarant Anişoara Hutopilă.
România, locul IV la proba pe echipe
După o pauză de o oră şi jumătate a fost dat startul probei pe echipe, o probă în care puterea de concentrare şi sincronizarea între concurenţi sunt esenţiale. Primul loc a fost ocupat de echipa Italiei, pe locul doi s-a clasat echipa Rusiei, pe locul trei a fost cea a Austriei, echipa României, formată din Anişoara Hutopilă - simplu, feminin, Adrian Filimon, simplu masculin şi dubloul Bogdan Moroşanu - Ciprian Tazlaoanu ocupând locul IV. Departajarea între primele trei clasate s-a făcut la sutimi de secundă, iar diferenţa dintre Rusia şi Austria a fost dată de dubloul rus, până la coborârea acestora câştigătoare fiind Austria.
Federaţia Română de Bob şi Sanie şi Federaţia Internaţională de Sanie au organizat la Vatra Dornei cinci etape de Cupă Mondială la Sanie pe Pârtie Naturală, un Campionat Mondial de Juniori, iar în 2017 tot aici va avea loc cea mai importantă competiţie a acestei ramuri sportive, şi anume Campionatul Mondial de Seniori.
Clasament Cupa Naţiunilor masculin:
1. Stefan FEDERER (ITA)
2. Aleksey MARTYANOV (RUS)
3. Ivan LAZAREV (RUS).
4 Ruslan SUSANU (RUS)
5. Kacper SPRATEK (POL)
6. Joaquin BARRIOS (ARG)
Clasament Cupa Naţiunilor feminin:
1. Daria MALEEVA (RUS)
2. Lubov STARIKOVA (RUS)
3. Marketa KOSOVA (CZE)
4. Petronela IVAN (ROU)
5. Tamara FISSORE (ARG)
6. Nicoleta BURLUI (ROU)
Clasament Cupa Naţiunilor Dublu:
1. Christian SCHOPF / Andreas SCHOPF (AUT)
2. Aleksey MARTIANOV / Ivan RODIN (RUS)
3. Stanislav KOVSHIK / Ilya ZARASOV (RUS)
Clasament etapa a III –a de Cupă Mondială, proba de dublu:
Clasament etapa a III –a de Cupă Mondială, proba simplu, masculin:
Clasament etapa a III –a de Cupă Mondială, proba simplu, feminin:
Cupă Mondială, proba pe echipe: