Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 ian 2015 - Anul XX, nr. 7 (5819)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Condamnare

Doi ani şi jumătate de închisoare, după ce a provocat un accident în urma căruia un tânăr a fost găsit mort într-o fosă septică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un tânăr în vârstă de 20 de ani din oraşul Cajvana a fost condamnat de Judecătoria Rădăuţi la doi ani şi şase luni de închisoare, cu executare, pentru un întreg şir de infracţiuni la regimul rutier, cea mai gravă fiind cea de ucidere din culpă. Un tânăr de nici 18 ani a fost lovit violent de maşina condusă de Ciotu, fiind proiectat peste un gard şi găsit mort, cu capul în jos, într-o fosă septică foarte îngustă. Modul în care a ajuns tânărul în fosa septică nu a putut fi lămurit pe deplin de anchetatori nici până azi. Totuşi, chiar dacă nu ar fi ajuns în fosă, moment în care încă era în viaţă (la autopsie în plămânii decedatului a fost găsită apă), tânărul oricum ar fi murit din cauza gravelor leziuni interne produse prin accidentul rutier, au stabilit medicii legişti.

 

Cum s-a petrecut accidentul

Pe 9 noiembrie 2012,  Dumitru Pîţu, care nu împlinise încă 18 ani, şi Gheorghe U., în vârstă de 14 ani, din Cajvana, şi-au petrecut seara într-un bar din localitate, unde au stat până după miezul nopţii. La o masă alăturată s-a aflat şi Gheorghe Ciotu, atunci de 18 ani, cel care a provocat accidentul.

Din ancheta finalizată cu rechizitoriu de procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a rezultat că Dumitru Pîţu, tânărul care avea să moară, şi minorul de 14 ani au părăsit localul pe jos, fiind urmaţi la zece minute de tânărul de 18 ani, care s-a urcat la volanul unui autoturism Lancia Dedra.

După circa un kilometru, şoferul, Gheorghe Ciotu, beat şi fără permis de conducere, i-a lovit violent cu maşina pe cei doi tineri. După impact, şoferul l-a urcat în maşină pe minorul în vârstă de 14 ani, pe care l-a dus până în faţa locuinţei, unde l-a lăsat în faţa porţii. Şoferul în vârstă de 18 ani a plecat apoi în afara localităţii, pe un drum lateral, unde a ascuns autoturismul într-o lizieră de salcâmi.

 

Dimensiunile tragediei au ieşit la iveală abia a doua zi

Dimensiunile tragediei aveau să fie descoperite abia a doua zi dimineaţă. La câţiva metri de locul accidentului, după gardul unei locuinţe, a fost găsit cadavrul lui Dumitru Pîţu. Tânărul era cu capul în jos, într-o fosă septică adâncă de ceva mai mult de un metru, cu un diametru de 80 de centimetri, plină cu apă şi resturi menajere.

Expertizele care s-au făcut în cauză şi concluziile medico-legale au adus următoarele certitudini: tânărul a fost lovit violent de autoturismul condus de consăteanul beat (au fost identificate pe corp multiple leziuni specifice unui accident rutier) şi proiectat în gardul de la marginea gospodăriei din apropiere. Căderea acestuia cu capul în jos, în fosa îngustă de lângă gard, nu se putea produce direct în urma impactului cu maşina, a rezultat în urma expertizelor care s-au făcut.

 

Trimis în judecată pentru patru infracţiuni

Gheorghe Ciotu a fost trimis în judecată pentru nu mai puţin de patru infracţiuni: ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului (1,30-1,35 g/l alcool pur în sânge), conducere fără permis şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei.  Mai trebuie amintit că din anchetă rezultă că şoferul beat şi fără permis circula cu farurile stinse înainte de a-i lovi pe cei doi tineri. Dumitru Pîţu se afla în stânga minorului de 14 ani, spre carosabil, astfel că el a fost lovit în plin.

Forţa teribilă a impactului a reieşit şi din faptul că unul din pantofii cu care era încălţat Dumitru Pîţu a fost găsit la aproape 9 metri de gardul peste care a fost proiectat.

 

Aproape 55.000 de euro daune materiale şi morale

Judecătoria Rădăuţi, prima instanţă care a judecat acest caz, a decis ca Gheorghe Ciotu să fie condamnat pentru un concurs de infracţiuni. Acestuia i-au fost aplicate mai multe condamnări, cea mai grea fiind de doi ani şi şase luni de închisoare, pentru ucidere din culpă. Din această pedeapsă se vor reduce cele două luni de arest preventiv pe care inculpatul le-a executat după producerea tragediei.

Instanţa mai decis ca partea responsabilă civilmente,  Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii, în solidar cu inculpatul, să plătească daune materiale şi morale în cuantum de aproape 55.000 de euro.

Cei mai mulţi bani ar urma să ajungă la membrii familiei tânărului decedat, în timp ce 5.000 de lei sunt pentru minorul în vârstă de 14 ani care a fost rănit în acelaşi accident rutier.

Decizia Judecătoriei Rădăuţi nu este definitivă, fiind atacată de apel de toate părţile din dosar. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi ani şi jumătate de închisoare, după ce a provocat un accident în urma căruia un tânăr a fost găsit mort într-o fosă septică.
 Vizualizări articol: 5581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 3 voturi
Doi ani şi jumătate de închisoare, după ce a provocat un accident în urma căruia un tânăr a fost găsit mort într-o fosă septică2.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei