Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 aug 2012 - Anul XVII, nr. 180 (5085)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Înţelegere parţială

Minerii de la Crucea au pus capăt blocadei subterane după o zi şi două nopţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După două nopţi şi o zi petrecute în subteran, în condiţii inumane, ortacii de la mina de uraniu de la Crucea au acceptat să renunţe la protest. Reluarea activităţii a fost condiţionată de promisiunea reprezentanţilor Ministerului Economiei, prezenţi ieri dimineaţă la exploatarea Botuşana - Crucea, că până la mijlocul lunii august se vor întoarce în judeţul Suceava şi vor prezenta soluţii concrete la revendicările minerilor.

Iniţial, Nicu Popa, directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, le-a propus ortacilor ca termen al unei noi întâlniri data de 30 august, lucru refuzat categoric de nemulţumiţi. Ca urmare a eşecurilor negocierilor dintre directorul general al CNU şi mineri, la Botuşana s-a deplasat Sorin Găman, director în Ministerul Economiei. Acesta a reuşit ieri dimineaţă să ajungă la o înţelegere cu ortacii, iar ca urmare a acestui compromis greva declanşată miercuri seară a luat sfârşit.

 

Posibile restructurări de personal

Singura promisiune fermă de care minerii au avut parte a fost aceea că Sorin Găman se va întoarce pe 16 august la Botuşana pentru a discuta din nou cu oamenii. La acea dată, directorul Găman va prezenta concluziile la care au ajuns reprezentanţii statului român vizavi de revendicările ortacilor.

„Totul depinde de analiza Ministerului Economiei, care se va face în limita bugetului Companiei Naţionale a Uraniului. Noi vom lua în calcul toate revendicările şi vom vedea ce putem oferi”, a declarat Sorin Găman.

Acesta a explicat că pierderile din aceste zile de grevă vor fi recuperate după ce se vor lămuri lucrurile. De asemenea, Găman a anunţat că minele de la Botuşana şi Crucea îşi trăiesc ultimele zile, iar zăcămintele de uraniu sunt pe terminate.

„Este posibil să apară restructurări de personal, dar asta după ce se va face o analiză completă a situaţiei. Pentru această grevă nu se vor aplica sancţiuni. În ceea ce priveşte managementul conducerii Sucursalei Crucea a CNU, se va face, de asemenea, o analiză”, a explicat directorul din Ministerul Economiei.

 

Minerii aşteaptă cu încredere ziua de 16 august

Ieşiţi din mină după aproape două zile, oamenii au plecat ieri la amiază spre case. Majoritatea dintre ei erau încrezători că revendicările lor vor fi luate în serios şi măcar o parte din ele îşi vor găsi rezolvarea.

„Dacă pe 16 august nu se rezolvă problemele reluăm greva. Venim şi cu femeile şi cu copiii, cu toată lumea”, a anunţat unul dintre mineri.

Deocamdată, cei cu care au negociat au decis ca activitatea să se reia luni, 6 august, astfel încât toţi cei peste 300 de ortaci care s-au blocat în subteran au ajuns la casele lor.

 

Care sunt revendicările minerilor

Revendicările minerilor sunt în special de natură salarială. Oamenii au cerut o creştere salarială cu 30% pentru personalul din subteran, acordarea a trei premii anuale în valoare de câte 800 de lei, actualizarea sporului de pericol, acordarea hranei zilnice în sumă de 15 lei, acordarea tichetelor de masă neimpozabile, acordarea tichetelor cadou de 300 lei şi creşterea sporului de radiaţii la 30%.

Rămâne de văzut câte din aceste doleanţe vor fi rezolvate şi dacă minerii vor fi mulţumiţi cu răspunsurile pe care le vor primi pe 16 august.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Minerii de la Crucea au pus capăt blocadei subterane după o zi şi două nopţi.
 Vizualizări articol: 828 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Minerii de la Crucea au pus capăt blocadei subterane după o zi şi două nopţi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei