Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 apr 2012 - Anul XVII, nr. 98 (5003)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Efect dezastruos

“Mafia lemnului”, responsabilă de creşterea preţurilor lemnului la licitaţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Preţurile tot mai mari la care a fost adjudecată masa lemnoasă la ultimele licitaţii dau fiori reci agenţilor economici din domeniu, care spun că sunt aduşi în pragul falimentului. Aceştia acuză presiuni şi concurenţa neloială a unor agenţi economici care deservesc interesele unei “mafii a lemnului”.

Agenţii economici din domeniul exploatării lemnului şi-au exprimat nemulţumirile vineri, la Adunarea Generală a Sucursalei ASFOR Bucovina, în prezenţa conducerii Direcţiei Silvice Suceava, care gestionează 70% din suprafaţa forestieră a judeţului.

Aceştia au solicitat să fie luate măsuri, arătându-se nemulţumiţi de faptul că preţul masei lemnoase a crescut artificial, din cauza concurenţei foarte mari la licitaţii, dar şi a supralicitării nejustificate de către unele firme.

Conform preşedintelui sucursalei ASFOR Bucovina, Mihai Melinte, una dintre cauze este existenţa unui număr exagerat de mare de firme atestate, multe din acestea cu activitate “la negru”, strigări de preţuri nejustificate la licitaţii, dar şi alte cauze. Acesta a exemplificat modul în care au crescut preţurile masei lemnoase, în defavoarea celor care o exploatează şi prelucrează:

“În cazul masei lemnoase pe picior din pădurile statului, dacă preţul mediu de adjudecare pentru 2011 a fost de 116 lei/mc, la licitaţia principală aferentă anului 2012 concurenţa mare a dus la un preţ mediu de adjudecare de 182 lei/mc. În 2001 preţul mediu la licitaţie a fost de 59,7 lei/mc. În zece ani acesta s-a triplat, în timp ce preţul cherestelei s-a majorat doar cu circa 30%”.

Cum unii cereau chiar plafonarea preţurilor şi micşorarea preţurilor de pornire a licitaţiilor (care sunt convenabile, după cum au recunoscut alţi agenţi economici), directorul tehnic al Direcţiei Silvice Suceava, Marius Răguşitu, le-a explicat că asemenea măsuri nu pot fi luate, pentru că la rândul ei, instituţia pe care o reprezintă este tot agent economic şi funcţionează după condiţiile economiei de piaţă, nu face protecţie socială.

“Preţurile mari la licitaţii nu sunt făcute de noi, ci chiar de cei care licitează. Nu putem să le impunem noi să nu ofere mai mult celor care vor o anumită parcelă”, a explicat Marius Răguşitu.

În acelaşi timp, el a precizat că preţurile exagerate obţinute pe anumite exploatări forestiere nu sunt benefice nici Direcţiei Silvice, pentru că numai anul acesta, în astfel de cazuri, au fost reziliate contracte de exploatare a 75.000 de metri cubi de masă lemnoasă, care rămâne blocată până la o nouă licitaţie de atribuire.

 

Firme fantomă, acte false şi sute de mii de metri cubi de lemn exploataţi ilegal

Cea mai radicală poziţie în această privinţă a fost cea a şefului Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava, Costel Girigan, care a spus că principalii vinovaţi de creşterea exagerată a preţului masei lemnoase sunt firmele fantomă, create pentru a servi intereselor anumitor persoane din umbră, care nu au voie să facă afaceri cu lemne, dar acţionează prin intermediul altora.

El a spus că de multe ori acele firme şi-au permis să ofere preţuri exagerate, care nu se justifică economic, pentru exploatarea unor parcele de pădure, doar pentru a putea acoperi astfel exploatările ilegale.

“Am găsit o sumedenie de firme de care nu a auzit nimeni, care au obţinut acte pe sute de mii de metri cubi de masă lemnoasă care nu au acoperire. Unii obţin teancuri de avize pe care le scot apoi la vânzare, sunt pe piaţă şi o mulţime de avize falsificate, cu care se acoperă legal cantităţile de masă lemnoasă exploatate ilegal”, a declarat şeful ITRSV.

Acesta susţine că legislaţia este încă prea permisivă, iar măsurile de contracarare a activităţilor ilegale de exploatare a lemnului sunt insuficiente.

“Pentru a putea rezista şi voi aţi ajuns în situaţia de a încălca legea pentru a face faţă concurenţei neloiale a celor care lucrează la negru”, a spus Costel Girigan, fără a fi contrazis de agenţii economici.

Ca măsură de combatere a intruziunii oportuniştilor, care fac prăpăd în pădure şi pentru că nu ştiu să o exploateze civilizat, şeful ITRSV a propus respectarea legislaţiei europene în domeniu, prin care în zonele împădurite să poată desfăşura activităţi economice doar cei din comunităţile locale de acolo, în special cei care au experienţă în domeniul exploatării masei lemnoase şi care au şi dotările necesare, nu doar o firmă-fantomă.

“Dacă nu luăm atitudine acum, copiii noştri vor lua atitudine împotriva noastră”, a concluzionat el, cerându-le agenţilor economici care au dovedit în timp că sunt serioşi să fie uniţi contra celor care fac această activitate doar pentru a da „tunuri”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Mafia lemnului”, responsabilă de creşterea preţurilor lemnului la licitaţii.
 Vizualizări articol: 1959 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
“Mafia lemnului”, responsabilă de creşterea preţurilor lemnului la licitaţii5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hotul de Flutur... trimis de
(28 apr 2012, 11:19:29
Daca ii tine Flutur in spate pe toti padurarii,cum sa nu creasca pretul...Au nevoie de bani pt campania electorala ce vine!
2.   MAFIA trimis de
(28 apr 2012, 22:26:11
sa spunem ca actele sunt false pentru materialul lemnos,dar explicate girigane cum iese acel material lemnos din cantonul silvic unde ai angajati ai directiei silvice?cine marcheaza acei copaci de unde provine materialul lemnos si nu in ultimul rand cine intra in padure sa prelucreze acel material lemnos? ca dintr-un copac pana a ajunge a fi vandut cu acele acte este drum lung:marcare,doborare,sectiona in interiorul padurii si apoiiiiiiiiiii ajunge la acele acte false...deci ,cine este vinovatul?EU SPUN CA VOI ANGAJATII STATULUI SUNTETI MAFIA LEMNULUI
3.   Rectificare trimis de
(28 apr 2012, 22:28:59
doborare,sectionare,fasonare,t in interiorul padurii si toate sub vigilenta angajatului proprietatilor statului si apoiiiiiiiiiii....
4.   SOS PADUREA NOASTRA !!!!!!!!!! trimis de
(29 apr 2012, 09:56:54
SUCEAVA ESTE JUDETUL CU CEA MAI MARE SUPRAFATA DE PADURE DIN TARA

STRAMOSII NOSTRI AU LUPTAT PE TOATE CAILE SA NU FIE INSTRAINATA
SA NU UITAM DE DATORIILE DE RAZBOI IN FAVOAREA RUSIEI (PLUTARITUL DE LA BROSTENI LA GALATI DESTINATIE RUSIA)

COPII FIIND AM REPLANTAT PADURILE (ANGAJATI ZILIERI SAU PRACTICI SCOLARE)

ASTAZI VEDEM CUM PADURILE NOASTRE PLEACA DIN LOCALITATEA NOASTRA SPRE CLANURILE (verestoy attila, holzindustrie, frasinul, MIS, etc,) sub diferite pretexte, datorie fata de directia silvica Bistrita (se elibereaza documente silvice de transport dar valoare contabila zero, licitatie impusa pe o anumita cantitate dar in loc de 7000 mc s-au transportat 20000 mc)

iIN URMA LOR RAMANA MAI CEVA CA DUPA VREMEA RUSILOR: CIOATE, DRUMURILE SUNT CA PE LUNA (MA REFER LA DRUMURILE JUDETENE BROSTENI - NEAGRA - DARMOXA - VATRA DORNEI, HOLDA - STULPICANI - FRASIN, IAR NATIONALUL DN 17B ALUNGA PUTINII POTENTIALI TURISTI CU GANDUL CA AU FOST CONDAMNATI SA-SI REPARE MASINILE DUPA O SIMPLA TRECERE). DAR ORICE ESTE POSIBIL, CLANURILE PROTEJATE POT INCARCA 50-60 MC CUBI PE UN CAMION DE TRANSPORT (IN LOC DE 30 MC LEGAL), LA COMUNITATE NU RAMANE NICI UN BANUT (IMPOZITELE AUTO, SALARILE, SI TOATE TAXELE MERG LA ALTII, IAR NOI NE ALEGEM CU DEZASTRUL SI CU PRAFUL DE PE TOBA), BASCA CA TOT NOI TRBUIE SA SUFERIM SI SA STERGEM URMELE DIN TOATA SARACIA NOASTRA. DIN CAUZA ACESTOR INTERESE MESCHINE, SOCIETATILE LOCALE INCHID PORTILE, IAR CONCETATENII NOSTRI STAU CU FOAMEA SI SARACIA IN CASA IN LOCALITATEA CU CEA MAI MARE SUPRAFATA DE PADURE DIN TARA.

POATE VA FI DREPTATE, CRED CA OAMENII VOR ALUNGA ACESTE CAPUSE DIN CURTEA NOASTRA !!
NE VOM UNI!!
5.   INTARITOR DE RECUL trimis de
(30 apr 2012, 17:31:53
STIMATI ,,MONITORISTI''!
V-AM MAI RUGAT SI IN ALTE DATI,SA NU RIDICATI LA RANGUL DE MAFIOTI,NISTE BIETI SEMI-ANALFABETI CARE,ABIA ISI ,,CUNEIFORMIZEAZA''NUMELE!
IN SPATELE ACESTOR DOBITOCI DE TIP INFRACTIONAL,STA PLEIADA DE COLONELCIUCI SI CHESTORECI,CARE AU PROTEJAT JAFUL SILVIC SI INCA IL PROTEJEAZA.
CUM CREDETI CA AU OBTINUT GRADELE????SI FUNCTIILE???
MOMENTAN LA IZV. SUCEVEI,UN VAGON CU ,,MUNCITORI'' FORESTIERI[A SE CITI HOTI DE CODRU VERDE],MAI RAD CE A RAMAS DIN PADURILE GRANICERESTI,VAGONUL FIIND ,,POSTAT'' LA 300M DE GRANITA.
CEI CE VETI AJUNGE IN ZONA ,IN WEEKEND,MAI INTAI OPRITI MASINA SI INTREBATI LA ,,NATIUNEA POETILOR'[' DE LA BREAZA,CE STIE DESPRE ACTUALA ,,EXPLOATARE''?>??
ASTA ASA CA SA NU MAI FACEM REFERIRE LA ,LAITA DE PE VALEA SEACA,SA MAI
ASCULTAM POVESTI ,,ADEVARATE''.
O MINIVACANTA CU PERIPETII!!!

6.   Ultima ora trimis de
(30 apr 2012, 17:52:19
BABIUC ARE NISCAIVA PROBLEME!!!!AFERIM!!!
7.   COMPLETARE LA...EXTAZ! trimis de
(30 apr 2012, 18:56:55
,,USUREL SI NUMA' LIN''!!!
8.   HOTIII ! trimis de
(30 apr 2012, 21:12:44
Se tot vorbeste dar nu se face nimic!!!
De ce institutiile responsabile (ITRSV, Politie -Delicte Silvice, SIF, DNA) nu urmaresc aceste firme care cumpara la preturi exorbitante si in general doar in anumite locatii. Nu este greu a se urmari si a se vedea ca aceste firme cumpara mai tot timpul in acelasi loc (acelasi padurar sau district) in cele mai multe cazuri nenea padurarul, seful de ocol sau district fiind "co-actionar" la aceste firme. Se vede ca marea majoritate a personalului silvic detine masini de zeci de mii de euro, concedii scumpe, copii cu fite si bani gramada, proprietati in marile orase.
De ce???......pentru ca este un lant al slabiciunilor !!!!
Pentru ca nenea inspectorul ITRSV sau nenea politistul au salarii de C.A.C.A. care nu depasesc cu mult 1.000 lei/luna, pentru ca se deplaseaza la constatari si controale cu masinile proprii si carburantul propriu (bine....al patronului). Si uite asa cand vad cateva mii de lei se aruca pe ei si se inchid ochii. Si pana la urma oricum nu ar rezolva nimic daca ar face scandal ca nenea padurarul/seful de ocol/de district sau gateristul vor merge cu jalba in bat si banul in buzunar la partid, care va apela la bunavointa sefului ITRSV/Politie, etc, care sef fiind numit politic normal ca o va face "scaldata".
Se vad muntii goi la Vama, Dorna si Campulung !!! CATE DOSARE PENALE A FACUT ITRSV pentru neampadurirea in termen ????? 0
Cred ca inainte de respectarea legisdlatiei europene ar trebui respectata cea de aici din tara, ca slava domnului avem.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei