Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 apr 2012 - Anul XVII, nr. 98 (5003)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Interes deosebit

Aglomeraţie de oameni în căutarea unui serviciu, la Bursa generală a locurilor de muncă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Bursa generală a locurilor de muncă, cel mai mare târg de joburi de peste an, s-a desfăşurat ieri în patru localităţi din judeţul Suceava, cea mai mare prezenţă înregistrându-se de departe în municipiul reşedinţă de judeţ. Aproape o mie de oameni au umplut în mai multe serii holul mare al Casei de Cultură Suceava, printre ei fiind mulţi tineri, dar şi mai mulţi şomeri de peste 40-50 de ani, cei care, după cum au spus şi organizatorii bursei, îşi găsesc cel mai greu un loc de muncă.

 

Ce au oferit angajatorii

Bursa a debutat la ora 10.00, în holul mare al Casei de Cultură fiind prezenţi 38 de angajatori, cu 242 de locuri de muncă oferite. La prima vedere oferta a fost destul de bogată. Pentru cei cu studii superioare au fost disponibile posturi de contabil, consultant financiar, inginer (mecanic sau energetician), specialist IT sau tehnician stomatolog. De asemenea, oferta a avut şi locuri de muncă pentru tâmplari, lăcătuşi mecanici, confecţioneri industriali pielărie, electricieni etc. O ofertă destul de bogată a fost şi în domeniul industriei alimentare, cu posturi de bucătar, cameristă sau chiar administrator de pensiune.

 

Şomerii de peste 45 de ani, cei mai numeroşi la bursă

Din păcate, mulţi dintre şomeri au plecat nemulţumiţi de la bursă.

Mircea Bolohan, un şomer în vârstă de 45 de ani, căuta un post de electrician sau conducător auto şi, la ieşire, nu era prea optimist.

„Mari promisiuni nu sunt, nu prea sunt locuri de muncă şi toţi dau din coate. Caut loc de muncă de un an, termin şomajul şi nimic. Este greu, deşi am 45 de ani şi mai am mult de muncit până la pensie. Nu prea am speranţe, industria e la pământ”.

Alţi şomeri încercau să fie mai optimişti.

Liviu Alupei, în vârstă de 49 de ani, este proaspăt şomer.

„Caut un post de tehnician veterinar şi m-am înscris şi la fabrica de bere, la un post de operator. Speranţele sunt mici, dar speranţă rămâne ultima, să dea Domnul să fie bine. Caut un loc de muncă de anul acesta, am lucrat în alte domenii, dar s-au făcut restructurări”.

 

„Persoanele peste 45 de ani, din păcate, sunt evitate de angajatori”

Problema angajării şomerilor mai în vârstă este foarte cunoscută şi la nivelul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), organizatorul bursei. 

Aurleia Focşa, directoarea AJOFM Suceava, ne-a declarat:

„Persoanele peste 45 de ani, din păcate, sunt evitate de angajatori. Nu înţelegem de ce, pentru că pe lângă experienţă ei au şi determinare, având probleme familiale, copii în întreţinere etc. Nu fac eu această politică, eu încerc să-i conving pe angajatori că merită şi ei o şansă şi că nu o să regrete dacă îi încadrează în muncă pe aceşti şomeri de peste 45 de ani, categoria cea mai vulnerabilă în mod clar”.

 

Cuvântul de ordine: pesimismul  

În ceea ce-i priveşte pe tinerii veniţi la Bursa locurilor de muncă din Suceava, unii erau destul de mulţumiţi de ofertă şi optimişti, însă mulţi erau şi foarte supăraţi şi convinşi că nu prea îi aşteaptă nimic bun.   

Adrian, în vârstă de 33 de ani, a declarat: „Nimic interesant, e a patra oară când vin la o bursă şi nu mi-am găsit un loc de muncă. Caut un post de agent vânzări, lucrător comercial, ospătar, cam aşa ceva şi nu găseşti nimic....doar le pui CV-ul şi nu te sună nimeni”, era pesimist din start tânărul.

 

63 de angajări pe loc

Cifrele preliminare contabilizate de personalul AJOFM Suceava după Bursa generală a locurilor de muncă arătau însă destul de bine.

În privinţa participării, la bursa de la Suceava au fost prezente 970 de persoane, la Fălticeni 236, la Rădăuţi 479, în timp ce la bursa de la Câmpulung Moldovenesc au fost prezente doar 167 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Din totalul participanţilor la bursă, 63 au fost angajaţi pe loc, dintre care 15 în Suceava, 24 în Fălticeni, nouă în Rădăuţi şi 15 în Câmpulung Moldovenesc.

Şomerii au fost angajaţi pe posturi de dulgher, vânzător, zidar, casier, inginer, bucătar, ospătar şi muncitor necalificat.

Mulţi alţi şomeri, un total de 687 la nivelul celor patru localităţi, au fost selectaţi în vederea încadrării. Asta înseamnă că sunt pe lista angajatorilor şi ar urma să fie chemaţi pentru interviuri suplimentare, în perioada imediat următoare.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aglomeraţie de oameni în căutarea unui serviciu, la Bursa generală a locurilor de muncă.
 Vizualizări articol: 821 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Aglomeraţie de oameni în căutarea unui serviciu, la Bursa generală a locurilor de muncă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Din pacate... trimis de
(30 apr 2012, 14:18:02
Din pacate sunt multi care cauta servici si nu un loc de munca.In alta ordine de idei si angajatorul nu-i dispus sa te plateasca omeneste si cauta tot felul de ocolisuri legislative asa ca ajungi ca sa accepti un salar minim pe cartea de munca iar restul "ca la nunta".Ma intrebbig grine unde reusesc sa faca rost de atatia bani negri pentru excrocheria asta?Cu siguranta ca organele de control au partea lor,si asa am ajuns sa ne furam intre noi,crezand ca pacalim statul...La fel si pensionatii de boala,infractori penali ,la fel si doctorii care i-au pensiont pe spaga si pe nedrept!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei