Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 aug 2014 - Anul XIX, nr. 184 (5693)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

De ce ne recomandă unii cercetători să mâncăm cartofi reci?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Persoanele care consumă carne roşie – care are, în cantitate mare, efecte nocive bine documentate asupra organismului uman – ar putea să se protejeze în oarecare măsură de aceste efecte dacă mănâncă banane sau cartofi fierţi reci, sugerează un studiu de mică amploare, realizat în Australia.

Oamenii care consumă multă carne roşie au un risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer colorectal, dar unele studii arată că un anumit timp de carbohidrat – numit amidon rezistent – poate avea un efect protector, stimulând generarea unor substanţe care atenuează schimbările genetice care preced apariţia acestui tip de cancer.

Într-un prim studiu, de mică amploare, specialiştii de la Flinders University, Adelaide, Australia, au cercetat acest efect pe 23 de voluntari.

Aceştia au mâncat, timp de 4 săptămâni, cantităţi mari de carne roşie, după care cercetătorii au prelevat celule din intestin şi le-au analizat. Au observat o creştere a numărului de molecule de microARN - lanţuri scurte de ARN care pot dezactiva anumite gene – numite miR17-92 şi miR21. Această creştere este asociată cu proliferarea celulelor tumorale specifice cancerului colorectal şi cu şanse mai mici de supravieţuire la persoanele cu acest tip de cancer.

În următoarea etapă a studiului, voluntarii au consumat, timp de încă o lună, tot o alimentaţie bogată în carne roşie, dar la care a fost adăugat şi amidon rezistent, administrat sub forma unei băuturi. Însă amidonul rezistent se găseşte şi în mod natural în unele alimente, de exemplu în banane şi în cartofii fierţi sau copţi care au fost lăsaţi să se răcească.

Cercetătorii au analizat şi de această dată celule din intestinul participanţilor, constatând că nivelul de miR17-92 scăzuse până aproape de nivelul iniţial, cel de dinaintea introducerii dietei bogate în carne roşie. Nu s-a constatat nicio modificare a nivelului miR21.

Aceste schimbări indică faptul că amidonul rezistent are efecte complexe, pe care cercetătorii şi-au propus să le studieze mai detaliat în continuare.

Asta nu înseamnă că amidonul rezistent poate compensa orice efecte nocive pe care le-ar avea carnea roşie. Un specialist gastroenterolog, John Cummings, de la Dundee University, Marea Britanie, recomandă:

„Carnea roşie trebuie să fie consumată doar în cantităţi mici, iar alimentele care conţin fibre sau amidon rezistent trebuie să constituie o parte importantă a dietei.”

Sursa: New Scientist

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce ne recomandă unii cercetători să mâncăm cartofi reci?.
 Vizualizări articol: 1293 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
De ce ne recomandă unii cercetători să mâncăm cartofi reci?5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei