Mai mult de jumătate dintre românii cu venituri de peste 500 de lei au economisit în acest an pentru a avea resurse disponibile în situaţii neprevăzute, majoritatea preferând să ţină banii în casă, arată un studiu realizat de Daedalus Millward Brown pentru Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.
"Peste 53% din persoanele chestionate au reuşit să economisească în 2010. Dintre cei care au economisit în acest an, 43% economisesc în mod regulat (lunar) aproximativ 200 lei, în timp ce aproximativ 23% pun bani deoparte doar atunci când au ocazia", potrivit unui comunicat al RBL.
Aproximativ 60% din persoanele care economisesc au ca motivaţie situaţiile neprevăzute, 34% viitorul copiilor lor, iar 26% renovarea/modernizarea locuinţei.
Totodată, 53% dintre românii care economisesc preferă banii lichizi, 32% depun banii în conturi curente, 13% au depozite la termen în lei sau altă monedă, iar 12% investesc în asigurări de viaţă/pensii private.
Conform studiului, cei mai mulţi dintre români au preferat să-şi renoveze/modernizeze locuinţa (64% dintre respondenţi în ultimii ani, dintre care 32% în ultimul an) decât să-şi cumpere una nouă (25% dintre respondenţi şi-au achiziţionat o locuinţă în ultimii ani, dintre care 5% în ultimul an). În acelaşi timp, dintre persoanele care intenţionează să-şi achiziţioneze o locuinţă (14%), 11% şi-au planificat să-şi cumpere o locuinţă în următorul an, în timp ce 58% intenţionează să-şi cumpere o locuinţă în următorii cinci ani.
În ceea ce priveşte anul viitor, 40% dintre persoanele chestionate au menţionat că în următoarele 12 luni vor economisi mai puţin decât până acum, în timp ce 35% vor economisi aproximativ aceleaşi sume.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României, femei şi bărbaţi cu venituri de peste 500 lei/persoană şi vârste cuprinse între 20 şi 55 de ani, în perioada septembrie - octombrie 2010.
"Prin acest studiu am vrut să aflăm, pe de-o parte, care sunt dorinţele şi care sunt posibilităţile de economisire ale românilor iar, pe de alta parte, cum a fost afectat comportamentul lor de economisire odată cu venirea crizei. Conform studiului, 45% dintre români consideră produsul de economisire-creditare atractiv şi foarte atractiv, iar 30% dintre ei intenţionează să-l cumpere", a declarat Andrei Stamatian, preşedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.
La RBL clienţii încheie un contract şi trebuie să economisească o perioadă de timp, în medie 3-5 ani, urmând ca ulterior să aibă posibilitatea accesării unui credit cu dobândă fixă de 4,5% pe an sau 6%, în funcţie de produsul ales.
Clienţii primesc la depunerile efectuate primă de stat de 25% pe an, în limita a 250 de euro, la care se adaugă dobânda băncii.
RBL, prima bancă de economisire-creditare locală, a fost înfiinţată în 2004 şi este deţinută de Raiffeisen Bank România (33,324% din capital), Bausparkasse Schwäbisch Hall (33,324%) şi Raiffeisen Bausparkasse Austria (33,35%).
(15 dec 2010, 20:00:04
Am zis !