Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 iun 2014 - Anul XIX, nr. 145 (5654)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Ziua Universală a Iei

„Iana Sânziana, ia şi casa bucovineană”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Alăturându-se amplei acţiuni de promovare a iei româneşti, lansată cu un an în urmă de comunitatea virtuală „La Blouse Roumaine” (care are ca logo lucrarea lui Henri Matisse, realizată în anul 1940), iniţiativă prin care s-a instituit Ziua Universală a Iei / Journee Universele de la Blouse Roumaine, un grup de suceveni a răspuns invitaţiei cotidianului Crai Nou reunindu-se în ziua Sărbătorii de Sânziene la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din municipiul Suceava pentru a celebra ia românească - „icoană a feminităţii universale” - în cadrul unui eveniment circumscris genericului „Iana Sânziana, ia şi casa bucovineană”.

Acţiunea demarată anul trecut, iniţiată şi coordonată de comunitatea online „La Blouse Roumaine” pentru a promova ia românească şi a crea „un brand de ţară recunoscut pe toată planeta”, s-a extins prin comunităţile româneşti din întreaga lume şi a atras un număr impresionant de susţinători.

Manifestarea de la Suceava, care a reunit participanţi din medii diverse (reprezentanţi ai unor instituţii culturale, ai unor ONG-uri cu activitate axată pe turism şi promovarea tradiţiilor şi meşteşugurilor din zonă, membri ai unor asociaţii artistice, jurnalişti...), s-a desfăşurat într-un cadru în care ia românească - obiect de expoziţie, dar şi purtată cu mândrie de majoritatea feminină a participanţilor - a fost prezentată, povestită şi celebrată într-un context în care promotorii proiectului „Salvează Satul Bucovinean. Adoptă o Casă!” au etalat o serie de fotografii semnificative, iar trei artişti au expus câteva lucrări de pictură axate pe acelaşi subiect. Este vorba pictorii Cristina Iacob, Ioana Poiată şi Leonard Melisch, membri ai Asociaţiei de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG - Tonitza Art Group).

Unul dintre grupurile feminine purtătoare de ie a fost cel condus de profesoara şi scriitoarea Mihaela Grădinariu, din vatra etno-folclorică Râşca, o adevărată „expoziţie vie” care a etalat câteva minunate cămăşi de nuntă şi de horă, dar care a avut şi o prestaţie artistică interpretativă cu un cântec („La fântâna di pi coastă”), răsplătit cu aplauze de întreaga asistenţă.

Aşa că la Suceava s-a vorbit „despre ie, din suflet”, s-au propus pentru vizitare colecţii şi muzee de etnografie (din Rădăuţi şi Râşca) şi s-au prezentat case tradiţionale din Bucovina. A fost o zi în care, aşa cum a spus Gabriela Teişanu, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina, datorită iei spaţiul gazdă a fost „ca o grădină cu flori”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Iana Sânziana, ia şi casa bucovineană”.
 Vizualizări articol: 1556 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
„Iana Sânziana, ia şi casa bucovineană”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei