Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 feb 2014 - Anul XIX, nr. 29 (5538)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie

Reptile vii şi reptile sculptate, la Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava poate fi vizionată expoziţia temporară „Reptile vii”, care prezintă publicului circa 70 de specii de reptile de pe toate continentele, cărora li se alătură şase specii de tarantule.

 

Florin Sîrb deţine una dintre cele mai mari şi mai diversificate colecţii de reptile din ţară

Expoziţia este realizată de crescătorul de reptile arădean Florin Sîrb, care s-a încumetat la vreme de iarnă să o prezinte itinerant.

Florin Sîrb, care a fost şi cu doi ani în urmă la Suceava, deţine una dintre cele mai mari şi mai diversificate colecţii de reptile din ţară, care cuprinde exemplare impresionante prin mărime (piton, boa constrictor), şerpi cu veninul ucigător (mamba verde, taipanul, şarpele cu clopoţei), iguane, şopârle şi broaşte ţestoase, dar şi o gamă variată de tarantule.

Expuse în terarii cu vitrine din sticlă, reptilele au ajuns la Suceava după ce au fost prezentate la Bacău, iar de aici vor fi duse la Botoşani.

 

Inedită este prezenţa în expoziţie a unor... reptile sculptate

Reptilele care constituie o noutate faţă de expoziţia precedentă sunt pitonul tigrat (un şarpe care cântăreşte circa 70 de kg) şi caimanul, exemplare expuse în două terarii de dimensiuni mari, chiar la intrare.

Inedită este însă prezenţa în expoziţie a unor... reptile sculptate, realizate de Florin Sîrb cu multă minuţiozitate, piese pe care, prin tehnica pirogravurii, a fost reprodus fiecare solz.

Executate din lemn de tei sau de plop, reptilele sculptate de Florin Sîrb, care au atitudinea şi coloritul exemplarelor originale, pot fi uşor confundate cu cele vii. Dar au şi preţuri pe măsură, pentru că, aşa cum a spus el, a vândut o astfel de sculptură cu 300 de euro.

 

Reptilele sunt hrănite la două/ trei săptămâni, întrucât metabolismul lor este lent

Reptilele vii, care sunt transportate de la o destinaţie la alta în saci din pânză, sunt hrănite cu şoareci (din propria crescătorie), vii sau congelaţi, dar şi cu carne de pasăre.

Hrana li se dă la un interval de două/ trei săptămâni, întrucât metabolismul lor este lent.

Fiecare exemplar are un carnet de sănătate şi, la intervale regulate, toate reptilele sunt supuse unui control sanitar, precum şi unor tratamente de deparazitare şi dezinsecţie.

Terariile în care sunt prezentate în expoziţie sunt încălzite cu becuri electrice (temperatura trebuie păstrată între 22-27 de grade Celsius), iar „patul” pe care se mişcă acestea este realizat din tocătură de lemn (din esenţe care nu pot provoca alergii respiratorii) sau pietriş foarte mărunt.

 

Expoziţia poate fi vizitată zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00

Florin Sîrb spune că din luna decembrie a acestui an şi în primele două luni ale anului următor nu va mai organiza expoziţii itinerante pe timp de iarnă, întrucât efortul şi cheltuielile sunt mari. În anotimpul cald, însă, staţionează cu reptilele sale câte trei luni pe litoral.

Expoziţia, în care pot fi văzute vipere africane şi asiatice, cobre, şerpi cu clopoţei, dar şi şopârla cu limba albastră, poate fi vizitată până pe data de 9 martie a.c., zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00. Preţul unui bilet este de 3 lei pentru preşcolari şi elevi şi de 5 lei pentru adulţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reptile vii şi reptile sculptate, la Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava.
 Vizualizări articol: 1381 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Reptile vii şi reptile sculptate, la Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei