Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 mar 2012 - Anul XVII, nr. 71 (4976)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9745 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5757 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Atelier de lucru

La “Centrul Artistic” din Mihoveni a început să se înveţe „alfabetul sculpturii”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La „Centrul Artistic” din Mihoveni, clădirea ridicată de sculptorul Ion Mândrescu, în care acesta şi-a propus să instaleze o turnătorie în bronz şi să deschidă ateliere de artă aplicată şi decoraţiuni pentru tinerii talentaţi, a avut loc sâmbătă prima „lecţie deschisă” în care a început să se înveţe „alfabetul sculpturii”.

 

Exerciţii demonstrative vizând una din fazele premergătoare turnării lucrării într-un material definitiv

Venit pentru câteva zile în Bucovina, Ion Mândrescu l-a invitat pe prof. Mircea Dăneasă, împreună cu câţiva dintre elevii săi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, la o întâlnire de lucru în care s-au făcut câteva exerciţii demonstrative vizând una din fazele intermediare premergătoare turnării unei lucrări într-un material definitiv.

Într-una din încăperile de la parter (situată deasupra subsolului înalt de 3 metri, cu o suprafaţă de 92 de mp, prevăzut cu sistem de ventilaţie, în care vor fi instalate un cuptor de calcinare şi un cuptor cu inducţie pentru topirea bronzului), atelierul de lucru, care s-a desfăşurat ca o lecţie deschisă în care-au fost antrenaţi, deopotrivă, cei doi sculptori, artistul vizual Remus Dăneasă şi cinci elevi de la colegiul de artă sucevean, a avut scopul să testeze capacităţile creative ale tinerilor, să le trezească interesul, să suscite întrebări şi să ofere soluţii.

 

„Forme spaţiale cu semnificaţii multiple”, modelarea în lut, turnarea în ghips, realizarea mulajului din cauciuc

Dacă pentru „dezmorţire” Mircea Dăneasă şi-a provocat elevii la imaginarea şi desenarea unor „forme spaţiale cu semnificaţii multiple”, timp în care a fost pusă la topit ceara necesară demonstraţiei fazei premergătoare turnării în bronz a unei lucrări, Ion Mândrescu le-a explicat tinerilor etapele anterioare de modelare în lut, turnarea în ghips şi realizarea mulajului din cauciuc-silicon.

Mulaj în care, în demonstraţia care a urmat, Ion Mândrescu şi Mircea Dăneasă au aşternut, cu pensula, straturi succesive şi uniforme de ceară topită necesare pentru realizarea negativului din material termorezistent (crusta ceramică), care va constitui suprafaţa peste care va fi turnat apoi bronzul. Unul dintre elevii care priveau cu curiozitate devoratoare această operaţiune, Cezara Iustina Iordache, din clasa a XI-a, va participa, în intervalul 2 - 5 aprilie a.c., la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artelor de la Ploieşti.

 

Putem face aici o <uzină> care să funcţioneze şi care să aducă profit!”

O lecţie deschisă în care s-a îmbinat teoria cu practica, lecţie în care a început să se înveţe „alfabetul sculpturii”, pentru că, aşa cum a spus Ion Mândrescu, „aici se vor face lucruri serioase, dar pentru asta, mai întâi, trebuie învăţate şi stăpânite tehnicile de lucru”.

Tehnicile cele mai noi şi mai performante, cum este cea a realizării mulajului din cauciuc-silicon, tehnici cu care tinerii trebuie să se acomodeze pentru a putea face faţă concurenţei şi pieţei.

„Dacă reuşim să punem la punct aceste ateliere care să şi producă - spune Ion Mândrescu - eu pot să asigur loc şi front de lucru pentru câţiva tineri care vor avea posibilitatea să se afirme dacă au har, dacă au talent”.

„Important - a subliniat sculptorul - este ca ei să aibă mijloacele cu care să poată face treabă de calitate, pentru că numai astfel se pot câştiga bani. Putem face aici o <uzină> care să funcţioneze şi care să aducă profit!”.

 

Un gest altruist şi de o investiţie de suflet

Sculptorul Ion Mândrescu, născut în Mihoveni dar stabilit în Bucureşti de câteva decenii, singurul artist român contemporan care reprezintă România - printr-o lucrare din seria de autor intitulată “Omul, timpul, spaţiul” - la Consiliul Europei de la Strasbourg, a ridicat „Centrul Artistic” pe terenul care a aparţinut bunicului său.

Dincolo de a fi doar un gest altruist (“Vreau să fac ceva pentru Bucovina!”) este vorba şi de o investiţie de suflet. Bunicul lui Ion Mândrescu (un meşter tâmplar “care stăpânea perfect tehnica artei populare în lemn”) s-a stins din viaţă în anul 1960, după un atac de cord pricinuit de confiscarea muncii de-o viaţă şi colectivizarea forţată.

Recuperarea terenului care i-a aparţinut bunicului nu s-a realizat însă integral. Ion Mândrescu speră că demersurile făcute pentru a dobândi întreaga suprafaţă de teren se vor clarifica în instanţă. Mai trebuie loc pentru construirea unor anexe necesare bunei funcţionări a “Centrului Artistic”, ateliere pentru montaj, cizelură, finisaj, pentru care este nevoie de spaţiu deschis cu lumină naturală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La “Centrul Artistic” din Mihoveni a început să se înveţe „alfabetul sculpturii”.
 Vizualizări articol: 1050 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
La “Centrul Artistic” din Mihoveni a început să se înveţe „alfabetul sculpturii”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei