NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
 
marţi, 17 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 294 (5501)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6576 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Baba Vanga

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu trebuie să fii mare bogătaș ca să-ți iei zilnic dejunul în străinătate. Giurgiuvenii o fac de mult: în câteva minute trec „Podul prieteniei” și prânzesc la Ruse, unde prețurile-s mai temperate și se poate plăti în lei românești. Echipa de fotbal Astra Giurgiu, care, de fapt, vine în orașul dunărean doar ca să-și joace meciurile, se cazează de fiecare dată peste fluviu, la Ruse, fiindcă-s și hotelurile mai bune, și tarifele mai mici. Relația transfrontalieră astfel înfiripată, patentată de mult și-n Banat, sugerează cam cum poate arăta viața într-o Uniune Europeană bine dospită și coaptă: dacă nu găsești tutun de pipă la Lugoj, tragi mintenaș o fugă la Amsterdam. Cumperi, dacă ai chef și poți, Pădurea Neagră cu izvoarele Dunării cu tot și faci baie la Cap Sunion în caz că-i prea rece marea la Varna.

Aflându-mă într-o astfel de relativă străinătate, ca invitat la „Zilele culturii române în Bulgaria”, am avut prilejul să admir ceea ce-i greu de văzut în România: Expoziția „Regina Maria”, oferită elegantului Teatru din Ruse de Muzeul Palatului Cotroceni. Fără urmă de îndoială și făr-de resentimente privind istoria și statutul Balcicului, vecinii noștri din sud n-au șovăit să găzduiască frumoasa expoziție care, într-un fel, evocă cei 27 de ani de stăpânire românească – nu discutăm aici dacă legitimă sau nu. Programul manifestărilor bulgaro-române a cuprins și rituala Conferință de presă, la care singurii ce au lipsit au fost… ziariștii (se pare că tocmai avusese loc un strașnic accident rutier, așa că interesul pentru cultură și bună vecinătate a trecut în plan secund).

Dar adevăratul eveniment al acelei zile l-a constituit televizarea pachetului de previziuni ale Babei Vanga, celebra clarvăzătoare, care, între altele, a prezis cu destulă exactitate catastrofa de la Fukushima. În Bulgaria, Baba Vanga are statut de adevărată instituție, deținând prestigiu de invidiat și audiență pe măsură. Predicțiile se întind până în anul 5079, când, crede Vanga, va fi neîndoielnic sfârșitul lumii. N-aș zice că am pic de încredere în astfel de (probabil) jocuri ale imaginației – ceea ce nu înseamnă că nu le tratez cu anume curiozitate și, câte odată, nu mă-ncearcă gândul parșiv „dar dacă, totuși?” Vanga începe abrupt și derutant, anunțând că, în 2014, majoritatea pământenilor… vor suferi de cancer  al pielii. Mai avem doar câteva zile până la venirea lui 2014, așa că trebuie să ne întrebăm dacă acest soi de neoplasm poate deveni epidemic – altfel, cum? Pentru 2018 este anunțată instalarea Chinei drept noua putere mondială. Oricum, China este și acum o mare putere; probabil, se are în vedere formula „cea mai mare putere”. Plauzibil. În 2025 Europa va fi pustiită – nu se precizează cum și de ce, dar ne amintim că Vanga pronosticase mai demult izbucnirea celui de al Treilea Război Mondial. Din 2028 încolo, va dispărea și foamea de energie (se va descoperi o nouă și revoluționară sursă), dar și foametea propriu-zisă – cică, vor fi aflate rezolvări.

În 2037 nu vom mai avea gheață la poli, iar Oceanul Planetar va crește nemăsurat. 2046 va aduce cu sine clonarea pe bandă rulantă. Atenție mare la 2076: lumea va fi condusă din nou de comuniști! O nouă și teribilă boală va lovi planeta în 2088, când oamenii vor îmbătrâni în câteva secunde. Maladia va fi eradicată abia în 2097 – mă întreb de cine! Anul 2200 va aduce inaugurarea unui soare artificial menit să ilumineze fața întunecată a Terrei. Din 2111 devenim cu toții roboți (?). Ungaria urmează să primească semnale din afara spațiului în 2125, pentru ca în 2154 animalele să devină pe jumătate oameni. În 2273 se va naște o nouă rasă (umană, probabil) și, peste numai 15 ani, se va reuși călătoria în timp, stabilindu-se noi (!) contacte cu extratereștrii. Din 2291, Soarele începe să se răcească. Pământul de va scufunda în întuneric din 2483 încolo, iar în 3005 va izbucni un război pe Marte. Vanga mută toți pământenii, începând cu 3797, pe alte planete din sistemul solar. Terra va rămâne pustie!

Credeți, nu credeți, pe mine unul mă interesează mai degrabă dacă instalatorul se va ține de cuvânt și, mâine, va veni să-mi dreagă țeava care picură la baie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Baba Vanga.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Baba Vanga5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei