Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 83 (5290)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Una din multele gogomănii marca Octavian Paler

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acuşi-acuşi, la începutul lunii mai, se vor rotunji şase ani de când Octavian Paler şi-a ştampilat paşaportul, pentru a trece la cele veşnice. V-a plăcut individul Paler sau, poate, scriitorul Paler? Ori şi unul, şi celălalt?

Mie, o spun cu toată francheţea, nu mi-a plăcut deloc nici individul, nici scriitorul, deşi cred că iar o să mi-i ridic pe unii în cap, care or să mă înjure cum o să le vină.

Paler era, în opinia mea, un teribilist bătrân, care-şi ascundea sub o crustă filozofică păcatele tinereţii. Nu stătuse degeaba, adunase multe păcate ca tânăr şi adult. Să amintim doar că a condus şi ticăloşit ziarul „România liberă” (între 1970 şi 1983), şi a pupat cururi cu hemoroizi mari cât ouăle de curcă sau de curcan.

Câteodată, surprindeam în scrisul lui Paler cum bătea câmpii rău de tot, numai pentru a o face pe interesantul. De exemplu, când lua apărarea unei barbarii cum e corida, susţinând că există un substrat erotic în acest spectacol realmente oribil.

În altă parte a operei sale (ca să fiu mai precis, în cartea „Un muzeu în labirint”), Paler vorbea despre zădărnicia contabilităţii lui Don Juan, care se fălea cu cele 1.003 femei trase în ţepuşa sa de incurabil donator de spermă. Scriitorul se declara fericit, pentru că descoperise unde e ascunsă tragedia eroului. Ia să auzim şi noi de ce, în opinia lui Paler, era şucărit de moarte Don Juan. Pentru că aflase că ”1003 femei înseamnă infinit mai puţin decât una singură, iar iubiri nu înseamnă iubire.” 

Băi, frate, ce psihologie fină! La fel de fină cum scria colega mea de bancă din clasa a noua, în jurnalul ei intim. Băi maestre, păcat că nu mai eşti tânăr şi viu! Că ţi-aş recomanda ceea ce oricare bărbat sănătos de pe pământ ţi-ar recomanda: „fii matale bogat cu o singură muiere alături toată viaţa, şi lasă-i pe nefericiţii ca noi cu 1.003 femei de căciulă, care înseamnă infinit mai puţin decât una singură. Şi cu iubirile care, însumate, nu înseamnă iubire.”

Bombalăule care ai fost!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Una din multele gogomănii marca Octavian Paler.
 Vizualizări articol: 1812 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Una din multele gogomănii marca Octavian Paler3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pamfletul, intre "lozinca de urmat" si "gogomanie" trimis de
(11 apr 2013, 11:11:39
Nu-l putem adula pe Octavian Paler. O fi facut greselile lui in tinerete, dar si dupa aceea. De ce mi-l mai amintesc pe "individul" Octavian Paler? Era, la un moment dat, singurul nationalist convins, in perioada anilor '90, cand toata presa tuna si fulgera impotriva nationalismului romanesc, numit atunci "nostalgie comunist-ceausista". Nu stiu ce merite ar trebui sa ii recunoastem, dar un lucru e sigur: a facut pentru tara mai mult decat majoritatea. E drept, a facut-o doar prin scris si vorba, destul de insuficient, as zice. Dar a vorbit si scris in favoarea tarii si a democratiei. Si-a pus autoritatea morala, atat cat o avea, in slujba unei natiuni care nu se mai doreste pe ea insasi.
E usor, pentru noi romanii, sa condamnam pe altii, dinaintea noastra, tot romani, fara a ne gandi daca, in locul lor, noi am fi fost mai buni. "Erotismul" uciderii taurilor pe stadioane e o opinie discutabila, mai mult decat excentrica. Sa-i dam cu toporul in cap lui Octavian Paler. E simplu, mai ales ca "individul" a... obtinut pasaport nebiometric catre lumea cealalta (mai toleranta, se vede, decat Schengen). Ce s-ar fi intamplat daca in locul romanului Paler, sustinator al "erotismului" udator de "cojones" si de creiere deja spalate ar fi fost un spaniol "meserias", bogat, inconjurat de multe, multe k.u.r.-uri placute, dar goale, ca creieru'? (Cacofonie strict intentionata, mai sa scriu legat.) Tot gogomanie ar fi fost? Sau, ar fi fost considerat "baiat de baiat, de cartier, de-al nostru" desi e... de-al altora? Mai exista curaj de critica? Mai era "bombalau" ala, inconjurat de 1003 dive cu fund, dar fara creier? Insa morala e simpla: romanul plateste. Spaniolii fac corida, guvernul face cartile, ospatarul umple paharele, la GoldenSpritz, dar, in cele din urma, romanul plateste. Acelasi "pamflet", spus de unu' "de-al nostru", e lozinca, e crez, e poem, e doctrina politico-economica. Spus de "ailalti", e... gogomanie.
2.   Tampit trimis de
(11 apr 2013, 13:03:39
Stimabile, inca o data iti confirmi - iremediabil!!!_ statutul de tampit; ca mos Paler avea pacatele lui nu contesta nimeni si nici el nu le contesta in ultimile interviuri (in care abia vorbea, de aveai impresia ca era beat). Cat priveste substratul erotic al coridelor, din pacate, ideea nu-i apartine lui Paler, este intalnita in literatura universala si la alti autori, cu mult inainte de Paler; in ceea ce priveste numarul de 1003 de doamne si declaratia ta proprie "nefericitii ca noi cu 1003 femei de caciula" (adica si tu ai atins numarul asta, bai baiete, esti tare! De cap!!! Si ramane cum am stabilit in titlu!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei