Rețete de post



Mere din aluat
Ingrediente: 250 gr. făină; 2 gr. sare; 25 gr. zahăr; 30 gr. margarină vegetală; 5 gr. drojdie; 120 gr. apă călduță; 12 gr. lapte soia.
Umplutură de mere: 1 măr; 2 linguri de zahăr; 50 gr. stafide; 1 lingură lămâie; scorțișoară.
Mod de preparare: Merele sunt tăiate și amestecate cu zahărul și lămâia; sunt lăsate la cuptorul cu microunde 5 minute. După ce s-au răcit, adăugăm stafidele și scorțișoara.
Împărțim aluatul și adăugăm din compoziția de mere. Adunăm capetele aluatului întins și formăm mingiuțe. Ele sunt puse cu partea adunată în jos. Le lăsăm timp de 40 minute, până își dublează volumul. Le ungem cu ulei, adăugăm un stiks în mijloc și decorăm cu feliuțe de migdale. Le lăsăm la cuptor 15 minute, la 180 grade.
Chifteluțe de cartofi cu sos de roșii

Ingrediente: 5-6 cartofi, 4-5 căței de usturoi, făină, ulei, 2 roșii, o ceașcă mică de bulion, 1 ceapă, busuioc, 1 gogoșar (ardei) verdeață, vegeta, sare, piper.
Mod de preparare: Cartofii se fierb în coajă. După ce s-au răcit se dau prin răzătoarea mare, se adaugă usturoiul pisat, o lingură de vegetă, o lingura de făină și se amestecă. Se ia cu o lingură din compoziție, se dă forma unei chiftele, se dă prin făină și se prăjește în ulei încins.
Pentru sos: ceapa și ardeiul se curăță, se taie mărunt și se călesc 5 minute în ulei. Se adaugă roșiile decojite, tăiate felii, bulionul, sare piper, vegeta, busuioc. Se fierbe 10 minute.
Pofta bună!
(sursa: www.crestinortodox.ro)