Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, s-a autosesizat din articolele apărute în Monitorul de Suceava în legătură cu punerile ilegale în posesie și în afara culoarului de expropriere de la șoseaua de centură în zona Șcheia și a început verificările. Prefectul Sinescu ne-a declarat, ieri, că încă de joi, 13 martie a.c., a dat ordin de constituire a unei comisii de verificare a întregii suprafețe de islaz din zona rutei ocolitoare, cu verificarea materialului cartografic în teren și cu identificarea tuturor proprietarilor. „Vrem să vedem dacă suprafața de islaz cu care s-a înregistrat comuna Șcheia la 1 ianuarie 2007 a fost diminuată și dacă da, cum și de ce. În cazul în care apar diferențe de suprafață, comisia trebuie să vadă care sunt cauzele, cine sunt persoanele vinovate și să propună măsuri”, a afirmat Sinescu. Acesta a precizat că terenurile inventariate la 1 ianuarie 2007 cu destinația de pășune nu pot fi diminuate, în conformitate cu Legea 157/2005 privind ratificarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană.
Oficiul de Cadastru trebuie să transmită „de urgență” înscrierile în cartea funciară în baza HCL 73/2003 și HCL 7/2006 adoptate de CL Șcheia
Totodată, prefectul Sinescu a cerut Oficiului de Cadastru să-i comunice „de urgență”, până cel mai târziu în data de 19 martie a.c., dacă s-au mai făcut înscrieri în cartea funciară a comunei cadastrale Șcheia în baza hotărârilor de consiliu local nr. 73/2003 și 7/2006, ulterior primirii solicitărilor de la Prefectură, din iunie și august 2011, ca acestea să fie sistate. Comisia constituită prin ordin al prefectului trebuie să verifice sectoarele cadastrale (inclusiv denumirea acestora) de pe toată tarlaua traversată de șoseaua de centură, să identifice proprietarii persoane fizice și juridice și să controleze extrasele de carte funciară în baza cărora s-au intabulat.
Prefectul Sinescu a reamintit că Instituția Prefectului a sesizat Poliția și instanța de Contencios Administrativ de pe lângă Tribunalul Suceava încă din 2011 în legătură cu faptul că anexa inițială a HCL 73/2003 a Consiliului Local Șcheia conținea un număr de 29 de poziții cu persoane și suprafețe ce făceau obiectul schimbului de terenuri pe imaș, însă la cartea funciară a ajuns pentru înscrierea dreptului de proprietate o anexă cu 177 de poziții. Dintre acestea, 41 reprezentau amplasamente situate pe traseul lucrării de utilitate publică „Varianta de ocolire Suceava”. Asta înseamnă că după 14 ani de la emiterea titlurilor de proprietate, Comisia Locală de Fond Funciar Șcheia a întocmit procese verbale pe alte amplasamente decât cele înscrise în titlurile de proprietate.
Pentru informații despre stadiul anchetei Poliția ne trimite la Parchet, iar Parchetul înapoi la Poliție
Procesul de anulare în justiție a punerilor în posesie ilegale și a actelor de vânzare-cumpărare a acestor proprietăți se află pe rol la Curtea Supremă de Casație și Justiție și a primit termen abia la anul, pe vremea asta, iar în ceea ce privește plângerea penală făcută de Instituția Prefectului în 2011 împotriva primarului de Șcheia, Vasile Andriciuc, și solicitarea oficială a fostului prefect Sorin Popescu de a fi identificate toate persoanele din rețeaua punerilor ilegale în posesie, poliția ne spune că dosarul este la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, iar Parchetul ne trimite la poliție. De la nici una dintre instituții nu am putut afla ce s-a făcut din 2011 până acum în acest caz, câte persoane au fost audiate sau dacă s-a început urmărirea penală împotriva vreunei persoane. Singurul răspuns primit a fost că „se lucrează”, dar care este instituția care lucrează și, implicit, poate furniza date, nu ne-a putut spune nimeni.
Mecanismul prin care pământurile fără valoare au fost „transformate” în terenuri la șoseaua de centură
Se identifica o parcelă de teren fără valoare, chiar și pe o râpă, și se căuta proprietarul. Acesta din urmă, un țăran simplu, vindea terenul și, evident, își primea banii. Doar că, în loc de contractul de vânzare – cumpărare, cel care deținea terenul (în majoritatea cazurilor este vorba despre oameni în vârstă) semna o procură pentru o persoană (mandatar) pe care, în cele mai multe cazuri, nu a văzut-o niciodată. Mandatarul era împuternicit să facă ce vrea el cu terenul respectiv. Apoi, în Primăria Șcheia se făcea, ilegal, un schimb de teren, prin care țăranul devenea proprietar al unui teren de dimensiuni similare la șoseaua de centură. În baza procurii inițiale, terenul de la șoseaua de centură (care era înscris acum în cartea funciară pe numele țăranului) era vândut unor cumpărători, care, cel puțin până acum, se declară a fi de bună – credință. Țăranul nu a știut nici o secundă că a deținut, pentru câteva zile, un teren extrem de valoros la șoseaua de centură.
Vezi și:
- Pe spinarea bătrânilor, au transformat parcele de pe coclauri în mine de aur în preajma şoselei de centură
- Mecanismul prin care pământuri de pe coclauri au ajuns parcele valoroase la şoseaua de centură
- Familia Monacu, proprietara celei mai mari părţi din terenul dintre Casa Corpului Didactic şi parcarea şoselei de centură
- O femeie a făcut schimb de terenuri la zece ani după ce a murit
- Andriciuc: „Am fost prost şi cu asta am terminat… Prost! Dobitoc am fost…”
- Schimburile ilegale de terenuri la şoseaua de centură se prescriu în septembrie