Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 236 (5443)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Colegiul Dentiştilor despre pachetul de servicii medicale: Un pacheţel de promisiuni prost ticluite

Joi, 10 Octombrie 2013 (14:04:07)

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Dentişti din România consideră că pachetul de servicii medicale de bază este "un pacheţel de promisiuni prost ticluite" care amăgeşte populaţia şi care conţine prevederi "discriminatorii şi cinice", ei cerând regândirea documentului şi introducerea profilaxiei.

Vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România, Radu Câmpian, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Cluj, despre pachetul de servicii medicale de bază, că Ministerul Sănătăţii a prezentat "un pacheţel de promisiuni prost ticluite”, care încearcă să amăgească populaţia în privinţa dreptului la asistenţă medicală stomatologică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice pachetul de servicii medicale de bază, care relevă o abordare necorespunzătoare, conceptual greşită şi discriminatorie a drepturilor cetăţenilor la îngrijiri medicale. Dincolo de constrângerile financiare, Ministerul Sănătăţii recidivează în formulări cu grave erori de ordin medical şi legal. Este un pacheţel de promisiuni prost ticluite, care încearcă să amăgească populaţia în privinţa dreptului la asistenţă medicală stomatologică. Problemele de stomatologie sunt omise în mare măsură şi apar elemente stupefiante prin lipsa de consistenţă cu care au fost făcute. Este prevăzută acordarea unei proteze acrilice la pacienţii între 65 şi 75 de ani, fiind pentru prima dată într-o ţară UE când se face discriminare pe criterii de vârstă, ceea ce este inacceptabil. Este de-a dreptul cinic că pentru pacienţii peste 75 de ani se dau dau două proteze cu posibilitatea de a le schimba la 10 ani. Cinismul acestei prevederi este stupefiant şi mă mir că a fost prezentată”, a spus Câmpian.

Potrivit acestuia, după decizia "şocantă” din luna aprilie prin care copiilor le-a fost refuzată orice asistenţă stomatologică compensată, Ministerul Sănătăţii propune acum în pachetul de servicii medicale de bază prevederi care nu sunt corespunzătoare în ceea ce priveşte medicina dentară.

"Astfel, în pachetul de asistenţă primară şi medicină comunitară, stomatologia lipseşte cu desăvârşire. Există în pachetul de asistenţă primară destinate copilului cu risc normal menţionarea unei monitorizări a copiilor din punctul de vedere al dentiţiei, dar nu este menţionată implicarea medicului dentist. Este inacceptabil ca acest capitol al asistenţei primare să fie efectuat de medicii de familie, care în pregătirea de rezidenţiat nu au niciun modul de stomatologie şi nu de către specialişti, încălcându-se principiile competenţelor profesionale”, a afirmat vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România.

Potrivit acestuia, în pachet sunt prevăzute tratamente ale dinţilor pentru pulpite exclusiv pentru dinţii monoradiculari, deşi nu toţi dinţii sunt de acest tip.

"Este ca şi când am spune că nu se tratează decât fractura mâinii drepte sau numai a mâinii stângi. Este ceva absolut inexplicabil”, a declarat Câmpian.

Acesta a adăugat că medicii stomatologi ar fi trebuit consultaţi înainte de prezentarea pachetului, Colegiul Medicilor Dentişti din România cerând Ministerului Sănătăţii "regândirea în totalitate a pachetului de servicii medicale de bază şi luarea în considerare a faptului că sănătatea orală este un element important în domeniul medical”.

"Se disociază problemele de stomatologie de restul problemelor medicale ale omului. Este important ca în pachetul de servicii pe asistenţă primară să fie incluşi şi medicii dentişti. În momentul de faţă, prevenţia şi profilaxia în stomatogie lipsesc cu desăvârşire. Până la 65 de ani, când i se oferă o proteză, unui adult nu i se oferă nimic, aşteptăm să ajungă la pulpite, extracţie şi protezare, fără nicio măsură profilactică primară. Credem că ar trebui ca pachetul de bază să conţină tratamente profilactice, un periaj şi un detartraj gratuit, depistarea cariilor plus rezolvarea de urgenţă a durerii fie printr-un pansament calmant sau drenaj, fie prinşi alte servicii elementare, şi eliminarea discriminărilor”, a conchis Radu Câmpian.

Pachetul de servicii medicale de bază este structurat pe mai multe capitole şi vizează medicina primară, de ambulatoriu şi de spital, dar şi asistenţa comunitară şi medicina dentară, stabilind serviciile de care beneficiază toţi cetăţenii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu.

Printre reglementările pachetului se numără limitarea internărilor în spitalele publice, însă numai pentru acele cazuri care pot fi tratate în ambulatoriul de specialitate, în spitalizare de zi sau de către medicul de familie.

Pachetul de bază, al cărui proiect se află în dezbatere publică până la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru 2014, potrivit reprezentanţilor MS.

Realizarea pachetului este prevăzută în acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colegiul Dentiştilor despre pachetul de servicii medicale: Un pacheţel de promisiuni prost ticluite.
 Vizualizări articol: 831 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Colegiul Dentiştilor despre pachetul de servicii medicale: Un pacheţel de promisiuni prost ticluite5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei