Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 232 (5439)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: Pacienţii să ştie că pachetul de bază nu limitează consultaţii şi servicii de sănătate

Duminică, 6 Octombrie 2013 (14:28:40)

Pachetul de bază nu limitează consultaţiile, iar pacientul trebuie să ştie că va primi în continuare servicii medicale atunci când va avea o problemă de sănătate şi, mai mult, acestea vor fi mai aproape de casă, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

"Vreau să punctez un lucru foarte important, le-am spus şi asociaţiilor de profil cu care m-am întâlnit: pacientul trebuie să ştie că serviciile medicale şi consultaţiile nu sunt limitate, el în continuare va primi servicii de sănătate atunci când va avea o problemă de sănătate. Mai mult decât atât, noul pachet îi va permite să aibă serviciile de care are nevoie cât mai aproape de casă", a spus ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu a mai spus că sumele previzionate pentru ambulatoriu şi servicii paraclinice vor fi mai mari faţă de anul 2013, ceea ce înseamnă că pacientul nu va mai fi nevoit să se interneze pentru un set obişnuit de analize doar pentru faptul că nu mai sunt bani în luna respectivă.

Întrebat dacă medicul poate oferi servicii adiţionale, la cererea pacientului, ministrul Sănătăţii a spus că întotdeauna aceste serviciile au fost contra cost.

"Dacă în anumite circumstanţe medicii ofereau servicii la cerere fără a le raporta ca fiind servicii la cerere, putem spune că acolo se încălca legea. În schimb, pacientul beneficiează de servicii medicale gratuite în momentul în care are nevoie, când intervine o problema de sănătate şi medicul îi recomandă anumite analize. De asemenea, orice urgenţă a pacientului este inclusă în pachetul de bază", a explicat ministrul.

Întrebat dacă un pacient plăteşte dacă vrea să fie consultat fără ca anterior să-şi fi făcut programare, ministrul a spus că decizia este în funcţie de nevoile pacienţilor.

"În condiţiile în care pacientul are o problemă de sănătate acută sau cronică, nu există nicio limitare a accesului la servicii medicale. În funcţie de problema de sănătate pe care o are, pacientul poate apela la serviciile medicului de familie, ale ambulatoriului de specialitate sau la unităţile de primiri urgenţe, în caz de urgenţă", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Pachetul de servicii medicale de bază este structurat pe mai multe capitole şi vizează medicina primară, de ambulatoriu şi de spital, dar şi asistenţa comunitară şi medicina dentară, stabilind serviciile de care beneficiază toţi cetăţenii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu.

Printre reglementările pachetului se numără limitarea internărilor în spitalele publice, însă numai pentru acele cazuri care pot fi tratate în ambulatoriul de specialitate, în spitalizare de zi sau de către medicul de familie.

Pachetul de bază, al cărui proiect a fost lansat marţi de Ministerul Sănătăţii şi se află în dezbatere publică până la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru 2014, potrivit reprezentanţilor MS.

Realizarea pachetului este prevăzută în acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

Potrivit statisticilor oficiale, 40 la sută dintre cazurile internate în spital ar putea fi tratate în ambulatoriul de specialitate, ar putea fi internate în sistemul spitalizare de zi sau tratate la medicul de familie. În aceste condiţii, în pachetul de bază vor figura acele afecţiuni pentru care, prin serviciile prespitaliceşti existente, nu se poate realiza rezolvarea cazurilor.

Experţii MS au identificat peste 300 de diagnostice pentru care ar trebui redusă gradual internarea, printre care: infecţia intestinală bacterială şi virală nespecificată, scabia, hepatita cronică C, rujeola şi rubeola fără complicaţii, sifilisul recent lent şi cel secundar al pielii şi mucoaselor, anemia, malnutriţia, pneumonia virală, astmul, gastrita, hepatita alcoolică şi pancreatita cronică provocată de alcool, bătăturile, urticaria, infecţia tractului urinar, sciatica, avortul spontan incomplet fără complicaţii, colecistita cronică, guşa şi hipertensiunea arterială, aceasta din urmă fiind boala care "umple", în prezent, 60 la sută din secţiile de medicină internă.

"Nu există o listă a bolilor pentru care pacienţii nu se mai pot interna în spitale. Pentru orice boală, dacă ea pune în pericol sănătatea pacientului, există opţiunea internării", au subliniat reprezentanţii MS.

În plus, prin acelaşi pachet, medicii vor fi stimulaţi să cheme bolnavii cronici la control, pentru a urmări dacă respectă recomandările privind tratamentul şi pentru a evalua eficacitatea medicaţiei. De asemenea, este prevăzută evaluarea tratamentelor pentru bolnavii cu suferinţe cronice, mai ales oncologice.

Pachetul de servicii prevede că orice om sănătos cu vârsta între 18 şi 39 ani beneficiază gratuit de una-două consultaţii succesive la medicul de familie o dată la trei ani. Peste vârsta de 39 de ani, frecvenţa consulaţiilor este de până la trei pe an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: Pacienţii să ştie că pachetul de bază nu limitează consultaţii şi servicii de sănătate.
 Vizualizări articol: 2462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu: Pacienţii să ştie că pachetul de bază nu limitează consultaţii şi servicii de sănătate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei