Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 174 (5381)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bistriţa:Peste 2.200 de containere semiîngropate amplasate în judeţ, într-un proiect unic în România

Marţi, 30 Iulie 2013 (17:49:33)

Peste 2.200 de containere semiîngropate şi 82.000 de pubele pentru colectarea selectivă a gunoiului vor fi montate în judeţul Bistriţa-Năsăud, firma câştigătoare a licitaţiei urmând să primească 33,8 milioane de lei pentru acest contract, proiectul fiind unic în România.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, şi directorul general adjunct al firmei câştigătoare a licitataţiei, SC Iridex Group Plastic SRL, Delia Duican, au semnat, marţi, în prezenţa presei, contractul de achiziţie de echipamente cu montaj şi pubele pentru colectarea deşeurilor în Bistriţa-Năsăud, în valoare de 33,8 milioane de lei. În baza contractului, compania va şi instala containerele semiîngropate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Acest contract este penultimul în derularea importantului proiect «Sistem integrat de management al deşeurilor solide», cel de implementare a containerelor pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Durata de execuţie a contractului este de cinci luni. Vom avea un număr de 212 containere semiîngropate cu un volum de trei metri cubi pentru deşeuri mixte, vor fi furnizate aproximativ 82.000 de pubele, care vor fi atribuite fiecărei familii sau persoane juridice, pentru a putea colecta deşeurile de la fiecare locaţie. Vom avea 968 de containere semiîngropate, tot de 3 metri cubi volum, pentru colectarea hârtiei, 968 pentru plastic şi metal şi 90 de bucăţi pentru deşeurile din sticlă", a declarat preşedintele CJ Emil Radu Moldovan.

El a explicat că Iridex Group Plastic a câştigat licitaţia după un proces îndelungat.

"O lungă istorie, tot licităm, anulăm, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor decide una, se contestă, se merge în instanţă, câştigă altcineva. Prima licitaţie a fost anulată nefiind îndeplinite condiţiile, atunci au participat Iridex şi încă o companie asociată cu Teraplast Bistriţa, la a doua licitaţie au participat Iridex şi o companie din Craiova", a spus el.

Moldovan a precizat că pubelele în care va fi colectat gunoiul vegetal vor fi atribuite fiecărei familii din zona rurală şi din zona de case a Bistriţei, alte tipuri de pubele vor fi amplasate în zona urbană, la blocuri, iar containerele semiîngropate vor fi în sate.

"Depinde de mărimea satului, vor fi puse chiar şi în trei zone ale localităţi", a subliniat el.

Directorul general adjunct al SC Iridex Group Plastic SRL, Delia Duican, a precizat că firma se ocupă din 2002 cu furnizarea recipienţilor pentru colectarea deşeurilor şi că proiectul din Bistriţa-Năsăud este "unic în România".

"Am implementat mai multe proiecte la nivel naţional, dar suntem în situaţia de a prezenta primul proiect cu containere semiîngropate din România. Este un proiect ambiţios şi superior colectării clasice cu containere supraterane, primul în care noi furnizăm şi instalăm aceste containere semiîngropate. Deocamdată, este un proiect unicat în România, noi sperăm că rezultatele ulterioare vor atrage atenţia şi altor autorităţi contractante. Acesta are ca scop o mult mai bună colectare a deşeurilor selective, hârtie, carton, PET, sticlă. Aceste containere nu pot fi accesate de persoane neautorizate, două treimi din container este subteran şi este prevăzut cu capac etanş şi sistem de închidere. Este un beneficiu economic adus operatorului care colectează aceste deşeuri", a declarat ea.

În prezent, CJ Bistriţa-Năsăud mai are de rezolvat problema operatorului care va colecta şi transporta deşeurile din Bistriţa-Năsăud la depozitul ecologic de la Tărpiu. Şi în acest caz, licitaţia este contestată la Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

"Am derulat şi procedura de achiziţie a operatorului, care era ultima, în momentul de faţă contestată, vom vedea care va fi decizia CNSC şi ce avem de făcut în continuare. Sper ca în următoarele cinci luni să terminăm şi cu CNSC şi cu achiziţia operatorului. Fiind la finalul lunii iulie, mă gândesc că, totuşi, de Crăciun, poate recepţionăm lucrarea şi vom avea în sfârşit acest proiect, care extrem de important pentru judeţ, finalizat", a spus preşedintele Consiliului Judeţean.

Emil Radu Moldovan a adăugat că, odată cu finalizarea implementării acestui proiect, va urma o activitate amplă de informare şi educare a cetăţenilor cu privire la colectarea deşeurilor.

"Atunci când vor fi oferite toate condiţiile pentru a putea să depozităm şi să colectăm selectiv deşeurile sunt convins că şi acţiunile instituţiilor care au atribuţii în această zonă vor fi mai ample şi mai drastice. Eu sper ca în finalul anului 2013 să fim pregătiţi să le fie oferite oamenilor toate condiţiile şi, apoi, noi împreună cu toate administraţiile locale, vom avea o misiune importantă, să ridicăm la un grad cât mai înalt colectarea selectivă a deşeurilor, care va fi un avantaj pentru mediu şi pentru viaţă. Nu se va întâmpla a doua zi, dar încet-încet, după ce vor fi oferite condiţii, lucrurile vor putea fi rezolvate", a declarat el.

Proiectul "Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud", care se derulează din 2009, a prevăzut construirea unui centru de management integrat al deşeurilor în satul Tărpiu din comuna Dumitra, construirea a cinci staţii de transfer în Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei, construirea în Bistriţa a două centre de colectare a deşeurilor voluminoase şi a DEEE şi câte un centru de colectare în fiecare oraş al judeţului, achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora, închiderea şi ecologizarea depozitelor de deşeuri urbane şi rurale neconforme.

Depozitul de la Tărpiu va fi gestionat în următorii 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bistriţa:Peste 2.200 de containere semiîngropate amplasate în judeţ, într-un proiect unic în România.
 Vizualizări articol: 940 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Bistriţa:Peste 2.200 de containere semiîngropate amplasate în judeţ, într-un proiect unic în România5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei