Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 174 (5381)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MEN: Noul termen până la care pot fi depuse oferte de parteneriat pentru proiectele POSDRU, 5 august

Marţi, 30 Iulie 2013 (13:41:31)

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) anunţă că a decis extinderea până la 5 august a termenului în care pot fi depuse oferte de parteneriat pentru proiectele POSDRU, acesta fiind iniţial de doar două zile.

"Datorită prelungirii până la data de 14 august 2013 a termenului-limită de depunere a proiectelor POSDRU Axele 1 şi 2 (DMI 1.1, 1.2, 1.3, 2.1 şi 2.3) şi pentru a evita orice interpretare legată de intervalul insuficient de timp pentru depunerea ofertelor, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis extinderea termenului în care pot fi depuse aceste oferte de parteneriat. Noul termen este data de luni, 5 august 2013, ora 16.00", arată MEN, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

MEN ţine să sublinieze, în acelaşi comunicat, că nu organizează licitaţii în urma cărora să aloce resurse financiare europene unor entităţi private. "În conformitate cu reglementările legale, Ministerul Educaţiei Naţionale derulează doar o procedură de selecţie a unor potenţiali parteneri privaţi, în vederea scrierii, depunerii şi, în eventualitatea câştigării competiţiei, implementării proiectelor. Procedura este organizată riguros, în condiţii de legalitate şi transparenţă. Orice entitate privată are posibilitatea de a depune oferte în acest sens", se mai arată în comunicat.

Potrivit legislaţiei în vigoare, Ministerul Educaţiei Naţionale poate avea calitatea de beneficiar în proiecte finanţate din fonduri structurale nerambursabile. Implementarea poate fi făcută fie individual, fie în parteneriat cu instituţii publice, universităţi sau entităţi private.

Ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, a anunţat anterior, tot marţi, că termenul de înscriere a societăţilor sau organizaţiilor private ce vor să devină parteneri ai MEN în proiecte POSDRU va fi prelungit cu cel puţin o săptămână.

Anunţurile pentru selectarea partenerilor, entităţi private, în vederea depunerii de proiecte finanţate din fonduri structurale nerambursabile, în care MEN are calitatea de beneficiar, au fost publicate de minister săptămâna trecută. Este vorba despre 51 de proiecte finanţate din bani europeni alocaţi pentru dezvoltarea resurselor umane (POSDRU), în valoare totală de peste 150 de milioane de euro.

Iniţial, termenul limită de înscriere a dosarelor de parteneriat pentru 46 dintre aceste proiecte, menţionat într-un anunţ publicat în 23 iulie, a fost stabilit de MEN pentru 25 iulie, respectiv două zile mai târziu, restul de cinci proiecte, anunţate în 24 iulie, având termen de depunere a dosarelor data de 26 iulie, adică tot după două zile.

Potrivit lui Costoiu, în cele două zile stabilite iniţial s-au înscris foarte puţini parteneri, respectiv 21.

Mihnea Costoiu a explicat apoi că selecţia partenerilor se face pe o procedură internă a beneficiarului, respectiv Ministerul Educaţiei. "După o discuţie cu domnul ministru (al Educaţiei, Remus Pricopie - n.r.), am decis, pentru a nu exista niciun fel de suspiciuni, să prelungim termenul pentru depunere", a explicat Costoiu.

"Marea majoritate a proiectelor vin din zonele învăţământului preuniveristar, vizează în general probleme de viitor pentru sistem, curriculumul opţional sau obligatoriu pentru diferite discipline pentru diferite clase, în general cele din primar şi gimnazial, precum şi continuarea unor proiecte care au avut succes, cum ar fi prevenirea violenţei în şcoală. Şi la acestea se vor adăuga competiţiile pentru învăţământul superior, care nu au fost încă lansate", a mai spus ministrul delegat.

Unul dintre proiectele pentru care se pot înscrie parteneri privaţi are un buget total de trei milioane de euro şi urmăreşte: îmbunătăţirea ofertei educaţionale pentru studiul Istoriei ştiinţelor de către elevii de liceu, prin realizarea unei programe şcolare moderne centrate pe elev şi a unui pachet de resurse educaţionale suport care să conducă la formarea de competente cheie în rândul elevilor; dezvoltarea competenţelor profesionale necesare pentru implementarea noii programe şcolare Istoria ştiinţelor pentru liceu şi pentru utilizarea resurselor educaţionale suport în cazul a 1.056 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar; în urma participării la programul de formare vor fi certificaţi cel puţin 97% dintre cursanţi.

Tot trei milioane de euro este bugetul proiectului ce are ca obiectiv, printre altele, îmbunătățirea managementului educaţional preuniversitar la nivel de sistem, prin dezvoltarea de proceduri şi instrumente de gestionare a faptelor/riscurilor de violentă în şcoli, după cum se precizează în fişa de proiect.

Aceeaşi sumă este bugetul unui proiectului care vizează "îmbunătăţirea managementului educaţional preuniversitar prin dezvoltarea şi implementarea unor măsuri active de prevenire şi combatere a consumului de substanţe interzise minorilor".

Un alt proiect, care are un buget total de 2,6 miloane de euro şi este intitulat "Perspective interdisciplinare de abordare a curriculumului-priorităţi ale formării continue a cadrelor didactice din învăţământul primar", urmăreşte printre altele dezvoltarea competenţelor profesionale pentru un număr de 5.000 de cadre didactice - grupul ţintă – în domeniul proiectării şi implementării strategiilor instructiv-educative interdisciplinare.

Cinci milioane de euro vor fi cheltuiţi, conform fişei unui alt proiect, pentru consilierea și orientarea profesională a absolvenților învățământului profesional și tehnic, în vederea facilitării tranziției de la școală la viața activă și dezvoltarea mecanismelor de monitorizare a inserției absolvenților învățământului profesional și tehnic pe piața muncii.

Trei milioane de euro este bugetul unui proiect ce vizează "racordarea disciplinei de studiu Limba Franceză la dezvoltările curriculare și tendințele tehnologice actuale, centrate pe rezultate explicite și evaluabile ale învățării dar și compatibilizarea cu standardele europene prin formarea domeniilor de competențe-cheie, îndeosebi a competențelor de comunicare și a celor culturale, indispensabile vieții active într-o societate a cunoașterii specifică secolului XXI".

Acelaşi obiectiv, dar pentru Limba Engleză, îl are un alt proiect de trei milioane de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MEN: Noul termen până la care pot fi depuse oferte de parteneriat pentru proiectele POSDRU, 5 august.
 Vizualizări articol: 850 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MEN: Noul termen până la care pot fi depuse oferte de parteneriat pentru proiectele POSDRU, 5 august0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei