Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 159 (5366)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ayrault, lui Ponta : Formula "Franţa, sora mai mare a României" e depăşită; suntem parteneri egali

Vineri, 12 Iulie 2013 (18:42:34)

Premierul Franţei, Jean-Marc Ayrault, a declarat, vineri, că formula "Franţa, sora mai mare a României" denotă lunga istorie comună din ultimele două secole, însă este "depăşită" şi "paternalistă", cele două ţări fiind acum parteneri egali în Europa.

"Avem această istorie comună şi aţi spus că Franţa este sora mai mare a României, dar eu cred că această formulare puţin paternalistă este depăşită. Astăzi suntem doi parteneri egali, pe deplin angajaţi în construcţia unei Europe mai unite şi solidare care să meargă împreună mai departe", a spus Ayrault în discursul său susţinut în recepţia de la Ambasada Franţei, făcând referire la expresia folosită anterior de premierul Victor Ponta.

Ayrault a subliniat că este "rară" deplasarea unui premier al Franţei în afara teritoriului naţional cu ocazia sărbătorii de 14 Iulie şi de aceea este mândru că prin vizita sa se va înscrie în "frumoasă istorie a relaţiilor româno-franceze".

El a amintit de vizita din 1968 a preşedintelui Charles de Gaulle, prima a unui lider occidental în România comunistă, dar şi de vizita din 1991 a preşedintelui Francois Mitterand, prima vizită a unui şef de stat european în România post-revoluţionară.

Jean-Marc Ayrault a arătat că aceasta este şi prima vizită în România a unui prim-ministru francez după 2007.

El a spus că vizita sa de două zile a fost "foarte scurtă" şi că deja vrea să se reîntoarcă "în această frumoasă ţară" pentru a descoperi mai multe din peisajele şi valorile patrimoniului său cultural, dar şi din realităţile sociale.

Premierul Victor Ponta a afirmat, în discursul său ţinut la recepţia organizată de Ambasada Franţei, că întotdeauna a văzut Franţa ca "fratele mai mare, ţara cea mai apropiată de România".

"România a învăţat multe de la Franţa. Sunt şi unele diferenţe, sunt 200 de ani între Revoluţia voastră şi Revoluţia noastră, dar acum cred că diferenţa este ceva mai mică. Nu mai sunt 100 de ani între Franţa şi România şi sunt optimist în privinţa viitorului", a spus Ponta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ayrault, lui Ponta : Formula "Franţa, sora mai mare a României" e depăşită; suntem parteneri egali.
 Vizualizări articol: 957 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ayrault, lui Ponta : Formula "Franţa, sora mai mare a României" e depăşită; suntem parteneri egali0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei