Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 84 (5291)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pricopie: Suntem deschişi dialogului cu sindicatele, vom stabili împreună calendarul întâlnirilor

Joi, 11 Aprilie 2013 (17:44:43)

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, spune că este deschis oricărui dialog cu sindicatele şi că va stabili împreună cu liderii cadrelor didactice calendarul întâlnirilor şi agenda discuţiilor, anunţul demnitarului venind după ce Federaţia "Spiru Haret" a formulat mai multe revendicări.

"Am spus, încă de la preluarea mandatului, că vom avea un continuu dialog cu toţi actorii din sistem, în elaborarea strategiilor din educaţie. În acest sens, am stabilit parteneriate cu sindicatele, cu asociaţia de părinţi, cu organizaţiile studenţeşti, cu cele ale elevilor, iar lista rămâne deschisă. Vom stabili cu sindicatele calendarul întâlnirilor şi agenda discuţiilor", a declarat joi, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" solicită ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, elaborarea unui nou proiect de lege pentru salarizarea personalului din învăţământ şi a unui regulament privind locurile de muncă, care să cuprindă sporurile şi condiţiile de acordare.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", nemulţumiţi de faptul că Legea unitară de salarizare nu s-a aplicat niciodată şi că personalul din educaţie a rămas în treimea inferioară a grilei de salarizare, solicită ministrului Remus Pricopie să stabilească un calendar pentru elaborarea unui nou proiect de lege pentru salarizarea personalului din învăţământ şi a unui regulament privind locurile de muncă, care să cuprindă categoriile de personal, sporurile şi condiţiile de acordare.

"Solicităm respectarea prevederilor negociate în cadrul contractului colectiv de muncă unic la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar. Potrivit art. 33 din acesta, până acum, trebuia să fie finalizate proiectul de lege pentru salarizarea personalului din învăţământ şi regulamentul privind locurile de muncă şi sporurile. Nu cerem majorări salariale începând de mâine. Ne dăm seama că situaţia financiară din România nu permite acest lucru, însă vrem să stabilim de comun acord un plan de acţiune pentru anii următori", a declarat preşedintele FSE "Spiru Haret", Marius Nistor.

Liderul sindical a precizat că sistemul de învăţământ se confruntă cu o lipsă acută de personal nedidactic, iar blocarea posturilor şi salariile foarte mici, sub limita subzistenţei, au condus la o situaţie ce poate oricând să ducă la o tragedie.

Marius Nistor a mai spus că, în prezent, nu crede să mai existe unităţi de învăţământ care să respecte normativele de încadrare pentru personalul nedidactic, explicând că sunt cazuri în care femeia de serviciu sau îngrijitorul trebuie să acopere activitatea a două sau trei persoane, potrivit normativelor de încadrare.

"Aceste persoane, care de cele mai multe ori sunt trecute cu vederea, asigură funcţionarea unităţilor de învăţământ. Fără acestea, atât cadrele didactice, cât şi elevii nu şi-ar mai putea desfăşura activitatea în condiţii decente. De aceea, pentru această categorie, am lansat o petiţie colectivă, pe care sperăm să o semneze atât angajaţii din învăţământ, cât şi părinţii. Prin această petiţie, solicităm deblocarea posturilor nedidactice şi didactice auxiliare, modificarea grilei de salarizare, astfel încât sporul de vechime să nu mai fie inclus în salariul de încadrare, şi plata sporurilor de care au beneficiat persoanele în cauză până în 2009. Spre exemplu, un îngrijitor care lucrează de peste 10 ani în sistem a ajuns să aibă acelaşi salariu ca şi cel care s-a angajat anul acesta, salariu care nu depăşeşte 600 de lei net", a explicat Nistor.

În opinia reprezentanţilor sindicali, proiectul de lege privind salarizarea personalului din educaţie ar trebui elaborat "de urgenţă", astfel încât în iulie să fie trimis în Parlament.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" reprezintă interesele a peste 90.000 de membri de sindicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pricopie: Suntem deschişi dialogului cu sindicatele, vom stabili împreună calendarul întâlnirilor.
 Vizualizări articol: 658 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pricopie: Suntem deschişi dialogului cu sindicatele, vom stabili împreună calendarul întâlnirilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei