Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 84 (5291)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta: Sunt foarte mulţumit de poziţia CE faţă de numirea şefilor parchetelor

Joi, 11 Aprilie 2013 (14:37:44)

Premierul Victor Ponta a declarat joi că este foarte mulţumit de poziţia Comisiei Europene privind procedura de numire a şefilor parchetelor, arătând că CSM va audia şi va da avize, preşedintele urmează să numească şi "rezultatul este cel care contează".

Întrebat cum comentează declaraţia purtătorului de cuvânt al CE, Mark Gray, potrivit căreia România nu a urmat recomandarea de a avea o procedură transparentă de desemnare a şefilor parchetelor, Ponta a spus că a citit tot ce a spus Gray şi este "foarte mulţumit."

"A spus că trebuie să continuăm cu această procedură începută şi că CSM, sigur, va audia, va da avize, preşedintele urmează să numească şi că rezultatul este cel care contează", a reprodus Ponta declaraţiile lui Mark Gray.

Premierul a precizat că "fiecare citeşte, dacă vreţi, doar prima frază". "Eu am citit tot ce a spus domnul Gray şi sunt foarte mulţumit de această poziţie a Comisiei Europene", a adăugat Ponta.

Întrebat despre declaraţia sa de săptămâna trecută, potrivit căreia urma să propună şi procurori din structurile Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru funcţiile din parchet rămase libere, premierul a spus că viitorul ministru al Justiţiei va face în continuare aceste propuneri, el însuşi susţinând în continuare că din conducerea DNA, în mod sigur, trebuie să facă parte procurori care sunt în prezent la această unitate de parchet.

Ponta a mai spus că va încerca să aibă o discuţie cu şeful interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Călin Nistor, şi cu ceilalţi procurori ai DNA pentru a-i convinge să accepte aceste funcţii de conducere.

Întrebat dacă "premierul Victor Ponta e mulţumit de ministrul Justiţiei Victor Ponta", acesta a spus glumind că tocmai se remaniază.

"A fost o decizie politică pe care am luat-o în consultare cu domnul Antonescu, aceea de a asuma, pentru o scurtă perioadă de timp, funcţia de ministru al Justiţiei şi a face nişte propuneri pentru conducerea parchetelor. Îmi doresc un singur lucru: stabilitate şi cât mai puţine controverse şi la Ministerul Justiţiei, şi la conducerea parchetelor şi, în mod sigur, după cum vedeţi, şi la CSM", a spus Ponta.

Întrebat dacă prioritatea zero pentru noul ministru al Justiţiei va fi numirea şefilor de parchete, Victor Ponta a negat, adăugând că aceasta va fi implementarea codurilor penal şi de procedură penală, un raport bun pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, o relaţie echilibrată şi normală cu CSM, cu asociaţiile de magistraţi, cu asociaţiile de procurori.

Ministrul interimar al Justiţiei, premierul Victor Ponta, i-a propus, în 3 aprilie, pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi pe Tiberiu Niţu ca procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe lista propunerilor mai sunt Bogdan Licu pentru postul de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, Alina Bica pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Mark Gray declara atunci, pentru MEDIAFAX, că CE a luat notă de numele avansate de Guvernul român pentru ocuparea funcţiilor de procuror general şi şef al DNA şi nu îşi abandonează opinia privind necesitatea unei proceduri de selecţie, însă aşteaptă şi reacţia CSM în acest proces.

"Am luat notă de evoluţiile din ultimele două zile de la Bucureşti cu privire la procesul de ocupare a funcţiilor de procuror general şi procuror-şef al DNA. Sunt funcţii de cea mai mare importanţă şi am luat notă de numele avansate. Evident este un proces care este în desfăşurare şi trebuie să vedem cum reacţionează şi CSM şi cum vor evolua lucrurile. Subliniez că Comisia Europeană nu a renunţat la opiniile sale privind desfăşurarea unei proceduri de selecţie a candidaţilor, exprimată şi în rapoartele MCV şi în discuţiile cu oficialii români", a afirmat Gray.

El a subliniat că nu vrea să caracterizeze situaţia politică creată în România cu privire la cele două funcţii de conducere ale Parchetelor.

"Este o responsabilitate pe care autorităţile române trebuie să şi-o asume. Noi ne vom duce mai departe responsabilităţile care ne revin în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie", a mai spus oficialul Comisiei Europene.

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, că va propune numirea lui Robert Cazanciuc în funcţia de ministru al Justiţiei după ce va fi emis decretul de eliberare din magistratură a acestuia, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii luând act de demisia lui din funcţia de procuror.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta: Sunt foarte mulţumit de poziţia CE faţă de numirea şefilor parchetelor.
 Vizualizări articol: 611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta: Sunt foarte mulţumit de poziţia CE faţă de numirea şefilor parchetelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei