Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 iul 2012 - Anul XVII, nr. 173 (5078)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely: UDMR niciodată nu a spus oamenilor să nu mergă la vot, nici acum nu spunem acest lucru

Vineri, 27 Iulie 2012 (19:48:42)

 

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely , afirmă că Uniunea "niciodată nu a spus oamenilor să nu mergă la vot" şi nici acum nu spune acest lucru, ci că trebuie să meargă la vot, iar fiecare să voteze "după conştiinţa sa, după buna credinţă a fiecăruia", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vicepreşedintele politic al UDMR a afirmat, vineri, la dezbaterile de la Universitatea de Vară Tusvanyos, că Uniunea nu a spus niciodată oamenilor să nu meargă la vot.

"Din 1990, noi am câştigat un drept, noi am luptat pentru acest drept foarte important, să putem merge la vot, nu cum era în comunism, când nu puteam să participăm direct la decizii. Din 1990 încoace, UDMR niciodată nu a spus oamenilor să nu mergă la vot, nici acum nu spunem acest lucru, ci că trebuie să mergeţi la vot, trebuie să vă exercitaţi acest drept. Pentru că şi pe noi ne interesează cine este preşedintele ţării şi ce se întâmplă în România. Toată lumea să voteze după conştiinţa sa, după buna credinţă a fiecăruia. Asta spunem noi şi o să vedem ce se întâmplă", a spus vicepreşedintele politic al UDMR.

În schimb, liderul PPMT, Toro T. Tibor, a criticat paşii "brutali şi agresivi" ai actualei coaliţii guvernamentale de a "demonta statul de drept român".

"În ceea ce priveşte referendumul, avem USL, care a iniţiat şi a lansat procesul, nu doresc să detaliez paşii brutali şi agresivi cu care a încercat, în aproape două săptămâni, să demonteze statul de drept român şi - oricum încercăm să înfrumuseţăm - pe lângă ei este şi UDMR, prin poziţia de chemare la referendum, ridică mâna alegătorilor maghiari spunându-le să voteze după cum le dictează sufletul sau conştiinţa", a afirmat Toro T. Tibor.

Preşedintele PPMT a spus că referendumul "pare să fie finalul acestui atac pucist împotriva statului de drept român" şi că "niciun om cu mintea limpede" nu ar trebui să meargă duminică la urne.

Pe de altă parte, el a recunoscut că rezultatul referendumului pentru demiterea preşedintelui va influenţa viitoarea politică naţională.

"Noi credem că în această încăierare de cârciumă niciun om cu mintea limpede nu se bagă. Oricum, e un moment important, pentru că politica naţională va fi definită, în viitor, de ceea ce se va întâmpla duminică", a spus Toro. T. Tibor, potrivit traducerii oficiale.

Subiectul a fost comentat şi de preşedintele CNMT, Laszlo Tokes, care a venit, vineri, la cea de-a XXIII-a ediţie a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.

El şi-a manifestat îngrijorarea faţă de "orbirea de putere" manifestată de UDMR, care ar putea fi atrasă de "comandoul condus de Crin Antonescu şi Victor Ponta".

"Sunt îngrijorat pentru UDMR, zic asta cu toată seriozitatea. Foarte des manifestă o orbire a puterii, pentru ei prioritatea politică în ultimii 16 ani, din 1996 încoace, a fost să fie la putere sau aproape de putere. Asta duce la o orbire a puterii, asta a păţit şi preşedintele Băsescu. Comanoul condus de Crin Antonescu şi de Victor Ponta se caracterizează prin această orbire a puterii, se pare că sunt în câştig şi se pare că îşi vor încasa, după o mică dominaţie, un mare eşec. Ne îngrijorează UDMR, să nu fie atrasă de această gaşcă", a declarat Tokes.

El a spus că UDMR, "secţie maghiară a puterii româneşti", ar putea "să tragă după ea comunitatea maghiară din Transilvania", în condiţiile în care electoratul maghiar a votat, la alegerile locale, în proporţie de 90 la sută pentru Uniune.

"Din punct de vedere naţional e foarte periculos, fiindcă nu este vorba doar despre un partid, ci de comunitatea maghiară pe care o reprezintă într-o proporţie atât de mare, 90 la sută au obţinut la alegeri. Noi privim UDMR ca secţie maghiară a puterii româneşti. Sunt îngrijorat pentru UDMR, fiindcă mă tem că trage după ea toată comunitatea maghiară din Transilvania", a conchis Tokes Laszlo.

Liderul CNMT va fi prezent şi sâmbătă, pe scena mare de la Tusvanyos, când va dezbate, împreună cu premierul Ungariei, Orban Viktor, tema "Ungaria şi Europa centrală se reînnoiesc", discuţii moderate de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta Nemeth Zsolt.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirma, miercuri, că declaraţia senatorului Frunda Gyorgy, potrivit căreia maghiarii ar trebui să voteze la referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a fost făcută de acesta în nume personal şi nu reflectă poziţia oficială a Uniunii.

Kelemen declara corespondentului MEDIAFAX că este importantă în acest caz poziţia oficială a UDMR, care lasă membrii comunităţii maghiare să voteze la referendum conform propriei conştiinţe, "nu după alte indicaţii".

"Consider că declaraţia senatorului Frunda Gyorgy, prin care alegătorii maghiari erau îndemnaţi să voteze la referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, este făcută în nume personal şi nu reflectă poziţia oficială a UDMR, Frunda nefăcând parte din conducerea Uniunii. Eu consider că o astfel de declaraţie făcută în nume personal trebuie luată ca atare, pentru noi fiind importantă poziţia oficială. Noi am spus că a merge la vot este o obligaţie şi un drept şi de aceea spunem că trebuie să fim prezenţi la urne, dar nu spunem cum să voteze electoratul nostru. Să voteze după conştiinţa proprie, nu după alte indicaţii", spunea Kelemen. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely: UDMR niciodată nu a spus oamenilor să nu mergă la vot, nici acum nu spunem acest lucru.
 Vizualizări articol: 1074 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely: UDMR niciodată nu a spus oamenilor să nu mergă la vot, nici acum nu spunem acest lucru0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei