Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 iul 2011 - Anul XVI, nr. 163 (4761)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PICCJ: Candidaţii la Jandarmerie spun că nu au ştiut subiectele, explicaţiile lor sunt neverosimile

Miercuri, 13 Iulie 2011 (16:52:17)

Candidaţii pentru care s-au organizat concursuri ilegale în scopul încadrării în Jandarmeria Română au declarat că nu au ştiut bibliografia înainte de concurs, dar au luat examenul întrucât au citit cu jumătate de oră înainte Constituţia sau Legea Jandarmeriei.

Martorul G.M.G., căpitan în cadrul Serviciului de Resurse Umane al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi desemnat să se ocupe de documentele referitoare la concursul ilegal, le-a spus procurorilor a primit bibiografia, subiectele şi baremul cu o seară înainte de concurs, astfel că nu a mai avut timp să le spună celor trei candidaţi care este aceasta, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), document obţinut de MEDIAFAX.

"Concursul a avut loc începând cu ora 8.00 în data de 21 octombrie 2010. Dosarele care erau la comisiile de concurs nu erau complete, lipsind fişa medicală a candidatului F.C., verificările la poliţie ale lui F.C. (verificări în evidenţele operative), precum şi testările psihologice ale celor trei candidaţi. Facem precizarea că, deşi candida pentru o funcţie de conducere, F.C. n-a fost niciodată testat psihologic pentru ocuparea unei asemenea funcţii, iar în data de 21octombrie 2010, la momentul desfăşurării concursului, deţinea o decizie medicală de acordare a invalidităţii, comisia de expertiză medicală constituită la nivelul Spitalului de Urgenţă «Prof. dr.D.Gerota» Bucureşti i-a ridicat gradul de invaliditate ulterior desfăşurării concursului", notează procurorii.

Totodată, fostul şef al Jandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu, a semnat ordinul de zi prin care era stabilită comisia de concurs în cadrul Jandarmeriei Române deşi, cu privire la acest post, un eventual concurs trebuia ţinut potrivit Ordinului privind împuternicirea ordonatorilor de credite din Ministerul Administraţiei şi Internelor (Antonescu având, în calitate de şef de unitate, şi atribuţii de ordonator de credite) la nivelul Direcţiei Generale Financiare din cadrul MAI. Prin urmare, constituirea comisiei, în ceea ce îl priveşte pe F.C., a fost ilegală.

Din comisia de concurs au făcut parte şi adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei, Nicolaie Rugină şi Marian Grigoroiu.

"Fiind audiaţi în calitate de martor, toţi cei trei candidaţi au menţionat că nu au avut bibliografia pentru concurs. Toţi cei trei candidaţi au promovat însă concursul desfăşurat. Fiind întrebaţi de unde au ştiut răspunsurile la subiecte, F.C. şi M.L.P. au dat explicaţii de-a dreptul neverosimile", reţin procurorii.

"Menţionez că nu primisem bibliografia pentru examen. Cu toate acestea eu am ştiut să răspund la întrebările care mi s-au pus de către membrii comisiei, întrucât întrebările erau din Legea fiscalităţii, controlul preventiv financiar contabil. Aceste aspecte îmi erau cunoscute întrucât eu am activat zece ani în domeniul privat, confruntându-mă cu probleme de ordin fiscal şi economico-financiar", a răspuns F.C., confundând "legea fiscalităţii" cu Legea finanţelor publice.

M.L.P., un alt candidat, a declarat că, înainte cu o jumătate de oră de începerea examenului, a citit Legea Jandarmeriei şi Constituţia României şi că astfel a ştiut să răspundă la întrebările care i s-au pus, fără a fi ajutat de către membrii comisiei.

Ş.A. a recunoscut însă că nu a ştiut să răspundă la întrebări: "Am spus comisiei că nu sunt bine pregătit şi am fost ajutat să ajung la răspunsurile corecte".

Cu toate acestea, în 25 octombrie 2010, prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor, F.C. a fost rechemat în rândul cadrelor active ale MAI (după ce-şi dăduse demisia în 2002), cu gradul de locotenent-colonel şi a fost repartizat la Jandarmeria Română. În aceeaşi dată, M.L.P., a fost chemat în rândul cadrele active ale MAI cu gradul de locotenent şi a fost repartizat la Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului (IJJ) Brăila, iar Ş.A. a fost repartizat la Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei (BSIJ), cu gradul de sublocotenent.

Şase zile mai târziu, F.C. a fost numit în funcţia de şef direcţie, prevăzută cu gradul de general de brigadă cu o stea, la poziţia 66 din statul de organizare, la Direcţia financiară, iar Ş.A. a fost numit pe funcţia de consilier juridic la Compartimentul juridic, poziţia şase din statul de organizare. M.L.P. a fost numit în funcţia de specialist II la Compartimentul de informare şi relaţii publice, poziţia patru din statul de organizare al IJJ Brăila.

"Cu alte cuvinte, cei trei «câştigători» ai concursurilor nu au lucrat nici măcar o zi în cadrul Jandarmeriei Române, întrucât în data în care aceştia au fost numiţi pe funcţii în Jandarmerie au fost şi transferaţi în unităţi ale Poliţiei Române, cu aprobarea învinuitului Baci Constantin Cristian", au mai notat procurorii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PICCJ: Candidaţii la Jandarmerie spun că nu au ştiut subiectele, explicaţiile lor sunt neverosimile.
 Vizualizări articol: 446 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PICCJ: Candidaţii la Jandarmerie spun că nu au ştiut subiectele, explicaţiile lor sunt neverosimile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei