Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 dec 2010 - Anul XV, nr. 285 (4576)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

INS: O cincime din persoanele inactive sau cu program parţial reclamă lipsa serviciilor de îngrijire

Vineri, 3 Decembrie 2010 (16:35:55)

Peste 50% dintre mame şi doar 3,1% dintre tătici şi-au exercitat dreptul la concediu parental, iar o cincime din persoanele cu responsabilităţi familiale care nu participă la activitatea economică sau au o participare redusă pun această situaţie pe seama lipsei serviciilor de îngrijire.

Institutul Naţional de Statistică (INS) precizează că dintre părinţii în vârstă de 15-64 ani care au copii sub 15 ani (4.070.000 persoane), 1.148.000 persoane au făcut uz de dreptul la concediul parental pentru cel mai mic copil (oricând în perioada premergătoare interviului care s-a desfăşurat în cursul celui de al II-lea trimestru din 2010).

Rata de utilizare a concediului parental a fost mai mare la femei decât la bărbaţi, 51,3 la sută dintre mame exercitându-şi dreptul la concediu parental, în timp ce numai 3,1 la sută dintre bărbaţii cu copii au efectuat sau erau în curs de efectuare a concediului.

"Diferenţe semnificative în rata de utilizare a concediului parental se observă pe medii de rezidenţă. Astfel, au beneficiat de acest tip de concediu 39,2 la sută dintre părinţii din mediul urban şi doar 14,4 la sută în cazul celor care locuiau în mediul rural", precizează INS.

Potrivit sursei citate, numărul persoanelor cu responsabilităţi familiale care fie nu participă la activitatea economică (şomeri sau persoane inactive), fie aveau o participare redusă (lucrau cu program parţial) a fost estimat la 1.584.000, iar dintre acestea, circa o cincime (295.000 persoane) puneau această situaţie pe seama inexistenţei serviciilor de îngrijire adecvate.

"Din totalul persoanelor pentru care neparticiparea sau participarea incompletă la activitatea economică poate fi pusă în legătură cu disponibilitatea serviciilor de îngrijire, 84,7 la sută au declarat că această situaţie are legătură exclusiv cu indisponibilitatea unor servicii de îngrijire adecvate pentru copii, 9,4 la sută - exclusiv cu absenţa serviciilor de îngrijire pentru adulţi, iar 5,9 la sută - cu lipsa serviciilor de îngrijire pentru copii şi adulţi deopotrivă", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

Absenţa totală a serviciilor de îngrijire într-o locaţie convenabilă şi cu un orar adecvat este principala problemă a serviciilor de îngrijire pentru copii în mediul rural. Peste 90 la sută dintre persoanele pentru care acesta este motivul de neparticipare sau slabă participare pe piaţa muncii, locuiau în mediul rural.

"Costul ridicat este principala constrângere în cazul serviciilor de îngrijire pentru adulţi. Un procent de 78,1 la sută dintre cei a căror participare redusă sau neparticipare pe piaţa muncii are legătură cu problemele legate de serviciile de îngrijire a adulţilor, acuzau costul ridicat al acestora", se mai arată în comunicat.

Rata de ocupare a părinţilor a fost de 78,6 la sută, cu aproape 20 puncte procentuale mai mare decât a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani).
Ponderea părinţilor singuri era de 4,6 la sută, din care 85,1 la sută de tipul "mamă singură cu copii".

Între flexibilitatea programului de lucru şi responsabilităţile familiale nu există o legătură directă, persoanele cu şi fără astfel de responsabilităţi beneficiind aproximativ în aceeaşi proporţie de un program de lucru flexibil (9,4 la sută, respectiv 9,5 la sută).

În trimestrul II al acestui an, din cele 14.559.000 de persoane în vârstă de 15-64 ani care au făcut obiectul anchetei, 63 la sută aparţineau grupei de vârstă 25-54 ani, 58,7 la sută locuiau în mediul urban, iar 50,5 la sută erau femei. Dintre acestea peste o treime aveau în îngrijire persoane dependente – copii în vârstă de până la 15 ani, rude sau prieteni bătrâni, bolnavi, persoane cu un anumit grad de invaliditate, din gospodăria proprie sau din afara acesteia.

Dintre cele 4.955.000 de persoane cu responsabilităţi de îngrijire, 3.708.000 erau ocupate, 69,9 la sută lucrând cu statut profesional de salariat. Ponderea şomerilor BIM a fost de 4,7 la sută iar cea a persoanelor inactive de 20,5 la sută.

Din totalul salariaţilor care au posibilitatea de a varia ora de începere / terminare a zilei de lucru din motive familiale, numai 8,4 la sută pot beneficia de această facilitate în mod obişnuit, ori de câte ori au nevoie, fără restricţii din partea angajatorului.

Numărul părinţilor cu responsabilităţi de îngrijire a copiilor a fost în trimestrul II de 4.070.000 de persoane, această categorie reprezentând 82,1 la sută din totalul persoanelor cu responsabilităţi familiale.

În rândul părinţilor, femeile şi bărbaţii deţineau ponderi apropiate ca valoare (52,1 la sută - femei şi 47,9 la sută – bărbaţi). Din numărul total al persoanelor cu copii, 55 la sută locuiau în mediul urban, iar 86,2 la sută se încadrau în intervalul de vârstă 25 - 44 de ani.

Rata de ocupare tinde să crească odată cu vârsta celui mai mic copil, fenomen evident mai ales în cazul femeilor. Astfel, erau ocupate 81,2 la sută dintre persoanele cu copii în vârstă de 11-14 ani faţă de numai 76,1 la sută în cazul persoanelor cu copii mai mici de şase ani.

Raportat la numărul de copii, diferenţa între rata de ocupare a persoanelor cu un copil şi cea a persoanelor cu cel puţin patru copii a fost de 18 puncte procentuale. Fenomenul se manifestă cu mai mare intensitate în cazul femeilor, pentru care diferenţa dintre ratele de ocupare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului INS: O cincime din persoanele inactive sau cu program parţial reclamă lipsa serviciilor de îngrijire.
 Vizualizări articol: 661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
INS: O cincime din persoanele inactive sau cu program parţial reclamă lipsa serviciilor de îngrijire0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei