Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 oct 2010 - Anul XV, nr. 239 (4530)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely: Reziduurile provenite de la fabricile de bauxită, incluse în lista substanţelor periculoase

Luni, 11 Octombrie 2010 (14:50:52)

Ministrul Laszlo Borbely va propune Consiliului pentru Mediu al UE ca reziduurile care provin de la fabricile de bauxită să fie incluse pe lista substanţelor periculoase, după ce în urma accidentului ecologic din Ungaria şapte persoane au murit şi alte peste 120 au fost rănite.

Ministrul Mediului a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că în 16 octombrie se va reuni la Luxemburg Consiliul pentru mediu al UE, pe ordinea de zi a şedinţei fiind trecută şi catastrofa ecologică din Ungaria.

"Eu voi cere două lucruri la reuniune. Voi cere ca această substanţă să fie inclusă pe lista substanţelor periculoase. Acesta nu apare în listă, iar 120 de persoane au fost rănite în Ungaria. Voi insista pentru crearea unui sistem de informare rapidă la nivelul Uniunii Europene în cazul în care într-una din ţările UE apare o catastrofă ecologică", spus Laszlo Borbely.

El a reafirmat că toate datele arată că nu există pericol de contaminare în România, precizând că valul pe Dunăre va ajunge în România probabil luni seară.

"Conform ultimelor date furnizate de Ungaria, Serbia şi colegii din Mehedinţi, nu există un pericol de contaminare a apelor Dunării, atât din punct de vedere al acidităţii şi alcalinităţii, cât şi ale metalelor grele. La Buziaş, PH-ul apei Dunării este de 7,94. Nu minimalizăm catastrofa din Ungaria, pentru că autorităţile ungare au recunoscut că este cea mai mare catastrofă înregistrată vreodată, cu şapte morţi, oameni dispăruţi şi peste 120 de răniţi, unii foarte grav", a adăugat Laszlo Borbely.

Potrivit ministrului situaţia din zona afectată de catastrofa din Ungaria va rămâne foarte gravă.

"Se aşteapă o nouă deversare, de aceea se construieşte acel dig. Trebuie să informăm foarte clar populaţia Vom fi foarte fermi. Mai mult, specialişti de la Uniunea Europeană în decontaminarea solului vor sosi în Ungaria pentru a anliza situaţia", a mai spus ministrul Mediului.

Borbely a adăugat că autorităţile române ştiu că nu vor fi probleme în România, dar acest lucru nu înseamnă că nu vor fi precaute.

"Apa din Dunăre nu prezintă risc nici pentru oameni şi nici pentru peşti. Valul va străbate România cam o săptămână", a adăugat Borbely.

Ministrul a mai precizat că astfel de iazuri ar trebui supravegheate şi a subliniat că este îngrijorat pentru faptul că şi în România sunt soluri contaminate şi care ar putea fi surse de contaminare.

"Trebuie să luăm măsuri riguroase pentru că într-o ţară europeană s-a putut întâmpla o asemenea catastrofă ecologică", a adăugat ministrul.

Măsurătorile făcute de specialiştii de la Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) în zona Baziaş arată că apele Dunării se încadrează în parametrii normali de calitate, testele urmând să fie făcute la interval de patru ore, în aşteptarea unor eventuale urmări ale accidentului din Ungaria.

"Administraţia Naţională «Apele Române», prin Administraţia Bazinală de Apă Jiu - Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi, monitorizează în permanenţă calitatea apei în secţiunea Baziaş. Astfel, măsurătorile de calitate efectuate din patru în patru ore arată că valorile indicatorilor generali fizico-chimici - indicatori generali, metale grele - precum şi indicatorii biologici se încadrează în valorile normale pentru aceasta secţiune", se arată într-un comunicat de luni al ANAR.

Specialiştii ANAR afirmă că, în situaţia în care parametrii de calitate "vor înregistra depăşiri faţă de limitele admisibile", vor fi puse în aplicare planurile de prevenire şi combatere a poluărilor accidentale, conform cărora cei care se alimentează cu apă din Dunăre vor fi anunţaţi să nu o mai folosească.

"Autoriţile române menţin în continuare legătura cu autorităţile ungare şi sârbe", susţin specialiştii ANAR.

La 4 octombrie, un val de noroi roşu toxic, provenind de la un rezervor fisurat al uzinei de alumină din Ajka, s-a revărsat asupra satelor din împrejurimi. Cauzele accidentului, în care au fost ucise şapte persoane, iar alte aproximativ 150 au fost rănite, rămân în continuare necunoscute.

Potrivit experţilor, s-au deversat între 600.000 şi 700.000 de metri cubi de noroi roşu, distrugând ecosistemele râurilor Torna şi Marcal şi atingând, într-o formă diluată, râul Raab, iar ulterior fluviul Dunărea.

Lucrările la noul dig din satul ungar Kolontar, a cărui construcţie a început sâmbătă, cu scopul de a-l apăra de o eventuală a doua inundaţie cu noroi roşu, vor fi finalizate luni seara, au anunţat serviciile de luptă împotriva catastrofelor, relatează AFP.

Celor aproximativ 800 de locuitori din Kolontar urma să le fie comunicată, luni, data posibilă la care pot reveni la locuinţe. Ei au fost evacuaţi de urgenţă sâmbătă, de teama unei a doua inundări a satului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely: Reziduurile provenite de la fabricile de bauxită, incluse în lista substanţelor periculoase.
 Vizualizări articol: 398 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely: Reziduurile provenite de la fabricile de bauxită, incluse în lista substanţelor periculoase0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei