Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 iul 2010 - Anul XV, nr. 161 (4452)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNAS: Spitalele pot organiza centre de dializă chiar dacă au puţine aparate, însă trebuie să ceară

Luni, 12 Iulie 2010 (14:34:06)

Spitalele pot organiza centre de dializă cronică chiar şi cu un număr mic de aparate, dar este nevoie de o solicitare în acest sens, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Dorin Ionescu.

"Din acest an, CNAS a modificat sistemul privind organizarea centrelor de dializă pentru cronici. Astfel, pentru cazurile cronice orice spital poate organiza propriul centru chiar dacă nu mai are un număr mare de aparate cum se cerea până acum. Pentru tratamentul de dializă cronică spitalele primesc aceleaşi tarif ca în cazul clinicilor private. În schimb, în cazurile de dializă acută, adică persoanele cu insuficienţă renală acută, spitalele vor primi bani nu pe procedură ca în cazurile cronice, ci pe DRG, respectiv caz rezolvat aşa cum se întâmplă în cazul celorlalte boli acute", a explicat Ionescu.

Până acum, exista o limitare privind organizarea centrului de dializă cronică la minim nouă aparate. În prezent, pentru a intra în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, această limitare a dispărut, rămâne problema rezolvării procedurii legale pentru a intra în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătătate.

Societatea Română de Nefrologie (SRN) protesta săptămâna trecută faţă de modul discriminatoriu în care statul alocă fonduri pentru dializă, fiind preferate centrele private, astfel că din acest motiv spitalele publice nu vor mai putea dializa bolnavii cu insuficienţă renală acută.

"Din păcate am fost obligaţi să anunţăm autorităţile de sănătate publică despre faptul că am închis centrele de dializă din Capitală din spitalele publice, după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că nu ne va aloca aceleaşi sume ca în sistemul privat, ci de aproape cinci ori mai puţin. În spitalul public o dializă pentru insuficienţă renală acută, pacient în comă, se plăteşte la nivel de DRG, adică plata pe caz rezolvat, în schimb la unităţile private, statul plăteşte procedura în sine, adică de cinci, chiar zece ori mai mult", potrivit afimaţiilor conducerii societăţii.

Managerul Spitalului "Sf. Ioan" din Capitală, profesor doctor Alexandru Ciocâlteu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că în urmă cu o zi a cerut Direcţiei de Sănătate Bucureşti să închidă centrul de dializă, întrucât CNAS a refuzat să aloce fondurile pentru funcţionarea unităţii.

"Din păcate, suntem un spital de urgenţă. Vin bolnavi în stare gravă, în comă, care au nevoie de dializă. Fondurile alocate de CNAS sunt mult mai mici decât cele acordate sistemului privat pentru aceste proceduri. Din păcate costurile dializei sunt mari şi nu putem să tratăm aceste cazuri ca pe orice alte cazuri care nu presupun cheltuieli foarte mari", a mai spus profesorul Ciocâlteu.

O situaţie similară este înregistrată şi la Spitalul de Nefrologie "Carol Davila" din Capitală.

Societatea de Nefrologie condamnă modul în care a fost făcută privatizarea sistemului de dializă şi faptul că în acest sector privat al dializei nu s-a făcut niciodată în cinci ani niciun control.

În replică, preşedintele CNAS, Lucian Duţă a spus că bolnavii dializaţi sunt plătiţi la fel în spitalul public şi cel privat.

"Diferenţa apare între modul în care a fost făcut contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru acelaşi pacient nu pot fi alocate două sume, una pe DRG şi alta pe dializă. Dacă pacientul este un caz acut spitalul primeşte tarif pe DRG. Dacă este internat pentru dializă, atunci trebuie raportat ca atare, întrucât banii pentru această procedură sunt la alt capitol", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNAS: Spitalele pot organiza centre de dializă chiar dacă au puţine aparate, însă trebuie să ceară.
 Vizualizări articol: 430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNAS: Spitalele pot organiza centre de dializă chiar dacă au puţine aparate, însă trebuie să ceară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei