Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 mai 2010 - Anul XV, nr. 109 (4400)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senat: Persoanele care candidează nu mai sunt obligate să depună declaraţiile de avere şi interese

Miercuri, 12 Mai 2010 (14:16:59)

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, un amendament la Legea ANI, prin care persoanele care candidează la funcţii de demnitate, de la preşedinte la consilier local, nu mai sunt obligate să îşi depună declaraţiile de avere şi interese în calitatea de candidaţi, ci doar după câştigarea mandatului.

Amendamentul respins de comisie, iniţiat de senatorul PDL Petru Filip, a fost adoptat de plenul Senatului cu 56 de voturi "pentru", 34 de voturi "împotrivă" şi 5 abţineri.

Potrivit acestui amendament, prevederile articolului 3 din legea ANI se elimină. Articolul 3 prevedea că persoanele care candidează la funcţia de preşedinte al României, deputat, senator, membru din România al Parlamentului European, consilier judeţean, consilier local sau primar sunt obligate să îşi declare averea şi interesele.

Potrivit articolului eliminat, declaraţiile de avere se depuneau la Biroul Electoral Central sau, după caz, la Birourile de circumscripţie, odată cu acceptarea candidaturii, în două exemplare şi se transmiteau ANI în termen de cel mult 48 de ore de la depunere.

Articolul 3 mai prevedea că declaraţiile de avere ale candidaţilor la Preşedinţia României se publică în Monitorul Oficial şi pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Integritate în termen de 10 zile de la depunere şi se menţin pe pagina de internet.

În ceea ce priveşte declaraţiile de avere ale consilierilor locali, acestea se publică doar pe pagina de internet a Agenţiei, în termen de 10 zile de la depunerea lor.

Senatorul PDL Petru Filip, preşedinte al Comisiei de administraţie publică din Senat, a arătat în plen că măsura prevăzută de lege prin care persoanele care candidează sunt obligate să îşi depună declaraţia de avere şi cea de interese, existând posibilitatea ca acesta să nu câştige şi să nu devină demnitar, este o "aberaţie".

"Trebuie să ne gândim că aceşti oameni candidează fără a avea speranţa că vor deveni persoane publice. A merge cu aceste declaraţii de avere cu toate aceste persoane care candidează, şi numărul lor se ridică la câteva sute de mii la nivelul consilierilor locali, mi se pare o aberaţie", a spus Filip.

El a declarat că amendamentul respins de comisiile de fond a fost adoptat cu unanimitate de voturi de comisia de administraţie, avizatoare.

Filip a mai explicat că persoanele care câştigă mandatul, în baza aceleiaşi legi, sunt obligate oricum să îşi depună declaraţia de avere şi de interese în 15 zile de la preluarea mandatului, astfel că verificarea se efectuează oricum.

Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, a arătat că în procesul electoral cel care votează trebuie să aibă o imagine completă asupra tuturor candidaţilor unui partid şi să poată vedea situaţia materială, influenţa pe care o are, trecutul şi cazierul judiciar.

El a mai arătat că aceste declaraţii ale candidaţilor oricum, prin lege, la 10 zile de la rezultatul oficial al scrutinului se şterg din baza de date a Agenţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senat: Persoanele care candidează nu mai sunt obligate să depună declaraţiile de avere şi interese.
 Vizualizări articol: 578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senat: Persoanele care candidează nu mai sunt obligate să depună declaraţiile de avere şi interese0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei