Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 mai 2010 - Anul XV, nr. 109 (4400)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Agathon: Ratingurile României vor scădea cu 2-3 trepte dacă acordul cu FMI va fi renegociat

Miercuri, 12 Mai 2010 (14:18:19)

Renegocierea acordului cu FMI ar transmite un sentiment de neîncredere şi ar fi urmată imediat de o reducere a ratingurilor cu 2-3 trepte, iar dacă înţelegerea cu FMI va cădea România va intra în iulie în incapacitate de plată, apreciază Dan Matei Agathon, reprezentant al ACPR.

"În situaţia în care CES nu va aviza scrisoarea de intenţie există posibilitatea rechemării misiunii FMI şi renegocierii acordului. La o oră-două de la un astfel de anunţ toate agenţiile de rating ar scădea ratingurile României cu 2-3 trepte. În aceste condiţii orice negociere pentru a împrumuta bani va fi foarte grea. În situaţia de criză banii sunt din ce în ce mai scumpi", a declarat Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), într-o conferinţă de presă.

El a arătat de asemenea că în cazul ruperii acordului cu Fondul, România va intra în incapacitate de plată.

"Nu se vor mai putea plăti pensiile şi salariile. Ar trebui să ne trezim cu toţii. ACPR cere partidelor politice să lase la o parte orgoliile, interesele politicianiste. Cerem partidelor să lase intersele, că mai bine o pace strâmbă decât un război drept", a spus Agathon.

În opinia sa, amânarea acordării următoarelor tranşe din împrumut ar fi primul pas al României spre colaps.

"Vor fi greve şi ample demonstraţii de stradă, ce vedem acum este doar începutul", a adăugat Agathon.

ACPR consideră că cea mai bună soluţie este semnarea scrisorii de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional în formula propusă de guvern şi după ce documentul va fi aprobat de conducerea Fondului executivul să caute măsuri colaterale de creştere a veniturilor bugetare şi de atenuare a efectelor sociale.

Agathon a arătat că, la întâlnirea de marţi din Parlament, sindicatele au încercat să modifice "pilonii" scrisorii. Acestea au propus ca reducerea cu 25% a salariilor să se aplice doar la salarii şi nu pe venituri şi, de asemenea, reducerea diferenţiată a indemnizaţiilor.

Reprezentantul ACPR a subliniat, de asemenea, că este pentru prima dată când partenerilor sociali le este prezentată o scrisoare de intenţie cu FMI.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, marţi, că vineri a fost convocat Consiliul Economic şi Social pentru a reanaliza memorandumul dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional şi a propune modificările la acest document.

Hossu a spus că preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să nu valideze scrisoarea de acord cu FMI până când nu se obţine aprobarea CES.

Liderul sindical a mai susţinut că Băsescu a cerut Guvernului să reînceapă negocierile cu FMI, în cazul în care CES nu va aproba modificările convenite de autorităţi cu instituţiile internaţionale.

O misiune FMI s-a aflat în ultimele două săptămâni la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile externe. În urma acestei revizuiri Consiliul Director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de aproape 900 milioane euro.

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, a declarat că board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea tranşe a acordului cu România la finele lunii iunie, dacă Guvernul va lua până atunci măsurile la care s-a angajat, în caz contrar data urmând să fie amânată cu câteva săptămâni.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agathon: Ratingurile României vor scădea cu 2-3 trepte dacă acordul cu FMI va fi renegociat.
 Vizualizări articol: 623 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agathon: Ratingurile României vor scădea cu 2-3 trepte dacă acordul cu FMI va fi renegociat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei