Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 feb 2010 - Anul XV, nr. 32 (4323)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comisia pentru Politică Economică a avizat negativ majorarea pragului de deţinere la SIF-uri

Marţi, 9 Februarie 2010 (16:25:26)

Comisia pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare din Camera Deputaţilor a dat aviz negativ, marţi, proiectului privind majorarea pragului maxim de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% din totalul acţiunilor.

"Proiectul privind pragul la SIF-uri a primit aviz negativ pe motiv că nu este acum momentul potrivit pentru majorarea pragului", a declarat pentru MEDIAFAX comisarul CNVM Bogdan Chetreanu.

Avizul are rol consultativ.

Comisia de Buget-Finanţe este însărcinată să întocmească un raport privind majorarea pragului de deţinere, care va fi dezbătut ulterior în plenul Camerei Deputaţilor.

"Avizul negativ a fost determinat atât de faptul că iniţiatorul proiectului nu a avut o fundamentare bună, dar şi pentru că reprezentanţii SIF-urilor au avut o pledoarie mai bună. În plus, am ţinut cont şi de faptul că AGA la SIF-uri se întruneşte cu un număr redus de acţionari, de câteva zeci de procente, iar dacă ar fi majorat pragul de deţinere doi-trei acţionari mai mari ar putea lua decizii importante care vizează activele SIF-urilor. Totodată, mai există şi pericolul preluării SIF-urilor de unii acţionari, care apoi să le delisteze. Astfel, bursa ar pierde unele dintre cele mai tranzacţionate acţiuni", a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele comisiei, Mihai Tudose (PSD).

El a adăugat că membrii comisiei au luat în calcul şi argumentele Guvernului, prezentate într-un Punct de Vedere, de respingere a eliminării pragului de deţinere.

"A fost un aviz negativ, însă a fost un «NU» pentru moment. Considerăm că nu este încă momentul majorării pragului", a mai spus Tudose.

Pentru majorarea pragului au votat 2 persoane, iar 12 voturi au fost "împotrivă".

Iniţiatorul proiectului de majorare a pragului la SIF-uri, Ovidiu Marian (PDL), spune că se aştepta la un astfel de aviz, deoarece majoritatea membrilor comisiei fac parte din PSD.

"În comisie majoritatea au fost de la PSD şi toată această situaţie a fost programată dinainte, cu chemarea preşedinţilor de la SIF-uri, cu CNVM. Din toate motivele expuse nu a fost nimic nou sub soare. Aceleaşi motive cu off-shore-uri şi prelurări forţate ale SIF-urilor. Totuşi, eu mă bucur că prin eliberarea acestui aviz s-a deblocat procesul legislativ, iar proiectul poate merge la Comisia buget-finanţe, iar într-un final în dezbatere în plen, pentru că numai în plen se stabileşte ceva concret", a afirmat Marian.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat, săptămâna trecută, majorarea pragului maxim de deţinere la societăţile de investiţii financiare de la 1% la 5% din totalul acţiunilor, după ce iniţial a respins propunerea, în decembrie 2009.

În prezent, legislaţia pieţei de capital prevede că un investitor nu poate deţine mai mult de 1% din acţiunile unei SIF.

Iniţiativa legislativă pentru majorarea pragului la 5% a fost aprobată de Senat, în noiembrie. Camera Deputaţilor este forul decizional.

Proiectul iniţial viza eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, însă în septembrie în dezbaterile din comisiile de specialitate din Senat a fost adus un amendament potrivit căruia limita să fie majorată de la 1% la 5% din capitalul social al SIF-urilor.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisia pentru Politică Economică a avizat negativ majorarea pragului de deţinere la SIF-uri.
 Vizualizări articol: 596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comisia pentru Politică Economică a avizat negativ majorarea pragului de deţinere la SIF-uri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei