Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 mai 2009 - Anul XIV, nr. 112 (4098)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un consorţiu format din OMV, MOL şi două companii arabe va furniza gaze pentru Nabucoo

Duminică, 17 Mai 2009 (15:20:26)
Grupurile petroliere MOL şi OMV au anunţat, duminică, înfiinţarea unui consorţiu, împreună cu două companii din Emiratele Arabe Unite (EAU), cu scopul de a furniza suficiente gaze naturale din Irak pentru demararea proiectului Nabucco, transmite Reuters.

Compania Crescent Petroleum şi Dana Gas consideră că pot aproviziona gazoductul Nabucco cu o cantitate suficientă de gaze din zăcămintele pe care le exploatează în zona kurdă, din nordul Irakului.

"Suntem încrezători că activele noastre din regiune au potenţialul de a produce peste trei miliarde de picioare cubice (85 milioane de metri cubi - n.r.) de gaze naturale pe zi până în 2014", a declarat directorul general al Crescent, Badr Jafar, pentru Reuters.

Oficialul companiei a refuzat să estimeze ce cantitate va fi disponibilă pentru Nabucco.

Până în prezent, consorţiul care dezvoltă gazoductul Nabucco, menit să reducă depedenţa Europei de importurile de gaze naturale din Rusia, nu a reuşit să asigure cantitatea de gaze naturale necesară proiectului.

Cele două companii din EAU ar urma să livreze gaze către Europa după asigurarea cererii pe piaţa irakiană şi cea din Turcia.

Potrivit unei surse din industria petrolului, aproximativ jumătate din producţia câmpurilor petrolifere exploatate de companiile respective în nordul Irakului ar putea fi livrată către statele din Europa, suficient pentru prima fază a proiectului Nabucco, care are nevoie de 1,5 miliarde de picioare cubice (42,5 milioane de metri cubi) de gaze naturale pe zi, începând din 2015.

"Aceasta este sursa necesară petnru demararea proiecdtului Nabucco", a precizat sura.

O cantitate de aproximativ un miliard de picioare cubice (28 de milioane de metri cubi) pe zi ar putea fi livrată Turciei, respectiv 500 de milioane de picioare cubice (14,15 milioane de metri cubi) de gaze naturale pe zi pe piaţa locală.

"Pe lângă satisfacerea necesităţilor pieţei irakiene, considerăm că va fi suficient gaz pentru pieţele din Turcia şi Europa, folosind gazoductul Nabucco", a declarat vicepreşedintele pentru explorare şi producţie al OMV, Helmut Langanger.

Grupul austriac OMV va plăti 350 de milioane de dolari companiilor Crescent şi Dana pentru 10% din acţiunile companiei Pearl Petroleum, care operează zăcămintele din nordul Irakului, banii urmând să fie investiţi în exploatare. Crescent şi Dana deţin participaţii egale, de câte 50%, la Pearl Petroleum.

Compania ungară MOL va ceda câte un pachet de 3% din acţiunile proprii celor două companii în schimbul unei participaţii de 10% la Pearl.

"Înţelegerea consolidează proiectul Nabucco, care are rolul de a creşte securitatea energetică a Europei", a declarat, pentru Reuters, vicepreşedintele MOL pentru explorare şi producţie, Zoltan Aldott.

Ministerul petrolului de la Bagdad a criticat, în trecut, contractele încheiate de Guvernul Regional Kurd, din nordul Irakului, cu grupurile petroliere internaţionale, considerându-le ilegale. Autorităţile din nordul Irakului au replicat, însă, că înţelegerile sunt perfect legale şi respectă constituţia Irakului.

"Suntem absolut convinşi privind legalitatea, moralitatea şi corectitudinea tehnică a investiţiei noastre în regiunea Kurdistan din Irak, care va aduce beneficii întregii ţări", a precizat Jafar, referitor la opoziţia Bagdadului la proiectele din nordul ţării.

Crescent şi Dana au încheiat un contract de exploatare cu Guvernul Regional Kurd, însă executivul de la Bagdad doreşte un acord de împărţire a producţiei.

Înţelegearea celor două companii cu partea kurdă a fost semnată în 2007 şi avea ca scop exploatarea rapidă a zăcămintelor de gaze naturale pentru acoperirea necesarului centralelor electrice din regiune.

Pe lângă câmpul gazeifer Khor Mod, cu o producţie de 90 de milioane de picioare cubice (2,5 milioane de metri cubi) pe zi, Crescent şi Dana au semnat un acord şi pentru dezvoltarea zăcământului Chemchemal, cu rezerve estimate la 3.600 miliarde picioare cubice (102 miliarde metri cubi) pe zi, circa 3% din rezervele totale de gaze ale Irakului.

Gazoductul Nabucco, la care participă Transgaz, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) şi RWE (Germania), are ca scop iniţial aprovizionarea Europei cu gaze naturale din zona Mării Caspice.

Într-o primă fază capacitatea Nabucco este planificată la 1,5 miliarde de picioare cubice (42,5 milioane de metri cubi) pe zi, urmând ca din a doua etapă să urce la trei miliarde picioare cubice (85 milioane de metri cubi) pe zi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un consorţiu format din OMV, MOL şi două companii arabe va furniza gaze pentru Nabucoo.
 Vizualizări articol: 469 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un consorţiu format din OMV, MOL şi două companii arabe va furniza gaze pentru Nabucoo0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei