Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 ian 2009 - Anul XIV, nr. 14 (4000)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu crede că Guvernul Boc a lăsat deschis robinetul de cheltuieli bugetare

Marţi, 20 Ianuarie 2009 (14:36:58)
Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că Guvernul Boc a lăsat, în ultimele zile ale anului trecut, "robinetul deschis la cheltuielile bugetare", iar astfel au fost înregistrate datorii de peste un miliard de euro, despre care actualul premier a spus că ar aparţine fostului Executiv.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, că primul lucru care trebuie văzut este dacă suma invocată de premierul Emil Boc a fost cheltuită de actualul Guvern sau de cel precedent, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Trebuie să vedem dacă aceşti bani au fost cheltuiţi cu adevărat de Guvernul meu, sau, nu cumva, odată ajunsă la Palatul Victoria, echipa domnului Boc se ocupa de alte lucruri mult mai profunde, legate de interesul naţional, cum ar fi numirea domnului Oprea sau a generalului Ardelean prin discuţii la ora două noaptea. Dacă domniile lor au crezut că acestea sunt priorităţile în România, pot să anunţ că s-ar fi putut, foarte bine, să fi uitat robinetul deschis de la capitolul cheltuieli al bugetului şi să ne trezim cu cheltuieli efectuate în ultimele zile ale anului care nu erau corelate cu veniturile", a afirmat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, trebuie văzut dacă în spatele acestor facturi de care vorbeşte premierul Boc, care au venit către plată, se găsesc bunuri şi servicii achiziţionate, lucrări de investiţii executate sau dacă firmele respective, "profitând de naivitatea actualilor guvernanţi, au trimis facturile spre încasare fără să fi prestat aceste obligaţii contractuale".

Liderul liberal a explicat că în ultima parte a anului există o mare dorinţă de a se cheltui banii care nu au fost administraţi în întreg anul, iar ministerele, agenţiile şi ordonatorii de credite se grăbesc să îşi încaseze banii folosind astfel de formule.

"Eu a trebuit să iau măsuri nu prea plăcute şi am închis robinetul, iar Trezoreria nu a mai efectuat plăţi. Ar fi nevoie din partea domnului Boc de nişte precizări că a făcut afirmaţia că s-au făcut cheltuieli nejustificate. Care sunt acestea, cele din educaţie, din sănătate, din transport?", a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul PNL a subliniat că este nevoie să se facă diferenţa dintre discursul avut de actualul prim-ministru şi ceea ce a făcut PNL privind problema promisiunilor PDL şi PSD de majorare a salariilor profesorilor.

Preşedintele PNL a fost de părere că actualul Guvern ar fi trebuit să ştie că România este afectată de o criză economică profundă şi că dacă nu se iau măsurile necesare atunci cheltuielile pot scapa de sub control.

"România a avut pentru 2008 un deficit aprobat de 2,3 la sută. Realitatea este că, în ultima parte a anului trecut, din cauza faptului că nu au controlat cheltuielile, ei au scăpat hăţurile şi s-au cheltuit 1,5 miliarde de euro pe care nici ei nu ştiu să explice pe ce s-au dus. Problema este că dacă aceşti bani au fost cheltuiţi raţional, nu este nicio problemă, problema este să nu fie cheltuiţi iraţional", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, că priorităţile Executivului sunt bugetul de stat, infrastructura, agricultura, fondurile europene, eliminarea monitorizării pe Justiţie, reglementările acestora urmând să fie înaintate într-un "pachet" către Parlament, la începerea sesiunii.

În viziunea premierul, "prioritatea zero" este adoptarea legii bugetului de stat. El a punctat faptul că în 2008 s-a înregistrat o creştere economică de 7-8 la sută, dar un deficit bugetar de 5,2 la sută.

"Vechiul guvern a cheluit cu 6,7 miliarde de euro mai mult decât a încasat. Aceşti bani nu i-a cheltuit pe infrastructură şi dezvoltare, ci marea majoritate a acestor cheltuieli a fost orientată spre cheltuieli de personal", a spus Boc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu crede că Guvernul Boc a lăsat deschis robinetul de cheltuieli bugetare.
 Vizualizări articol: 510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu crede că Guvernul Boc a lăsat deschis robinetul de cheltuieli bugetare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei