Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 ian 2009 - Anul XIV, nr. 5 (3991)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reuters: Criza gazelor demonstrează vulnerabilitatea Europei de Est în domeniul energiei

Vineri, 9 Ianuarie 2009 (17:24:24)
Oprirea livrărilor de gaze spre Europa de către Rusia, în această săptămână, în urma disputei cu Ucraina referitoare la preţuri, demonstrează vulnerabilitatea statelor din estul continentului în privinţa securităţii energetice şi necesitatea urgentă de rezolvare a problemei, comentează Reuters.

Sute de mii de oameni din regiunea balcanică au rămas fără încălzire şi zeci de fabrici din estul şi centrul Europei au oprit activităţile, în lipsa gazelor.

În cazul în care disputa dintre Rusia şi Ucraina va continua şi săptămâna viitoare, în regiune ar putea avea loc pene de curent şi raţionalizarea consumului de electricitate, au avertizat oficiali ai sectorului de profil.

Deficitul de gaze, care în Bulgaria şi Croaţia a fost definit drept criză, este amplificat de lipsa conductelor de legătură între ţările din regiune, reţeaua de infrastructură învechită, pierderile din timpul transmisiei şi risipa de energie.

"Este o lecţie în urma căreia trebuie să realizăm cât de dependenţi suntem şi să identificăm mijloace pentru a reduce această dependenţă", a declarat comisarul pentru Consum, Meglena Kuneva, a cărei ţară de origine, Bulgaria, a fost cea mai grav afectată.

Ea a dat ca exemplu faptul că gazele dintr-o parte a Slovaciei nu au putut fi livrate în altă regiune a ţării din lipsa conductelor.

Statele din Europa de Est nu au făcut aproape nimic pentru a-şi reduce dependenţa uriaşă faţă de Rusia, au spus analiştii.

Unele dintre aceste ţări, precum Serbia şi Bosnia, sunt dependente în totalitate de gazele din Rusia şi nu deţin nici capacităţi de stocare.

În Bulgaria, o importantă organizaţie de afaceri acuză autorităţile de "amnezie", întrucât au uitat o criză similară din 2006.

În Europa de Est, cea mai bună soluţie pe termen scurt pentru creşterea securităţii energetice este construirea unei reţele interne de conducte şi conectarea la reţeaua de gaze a Europei occidentale, cred analiştii.

"Investiţiile în infrastructura regională şi îmbunătăţirea interconectării pieţelor de gaze şi electricitate vor permite regiunii să facă faţă mai bine unor astfel de şocuri", a declarat Tim Gould, analist al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).

Criza gazelor ar trebui să accelereze activităţile legate de iniţiativa a opt state din Europa Centrală şi de Est pentru conectarea reţelei de gaze, anunţată în 2008 şi aflată încă în stadiul de discuţii.

Proiectul, la care participă Ungaria, Austria, Slovenia, Croaţia, Bosnia, Serbia, România şi Bulgaria, va permite importurile de gaze din Azerbaijan şi regiunea Mării Nordului.

La începutul acestei săptămâni, guvernul de la Sofia a cerut ajutorul autorităţilor de la Bruxelles pentru construirea unei conexiuni la o conductă între Turcia şi Grecia, pentru a putea importa gaze azere. În plus, Bulgaria trebuie să construiască o conductă de 15 kilometri către România.

Analiştii consideră că astfel de conexiuni sunt un mijloc mai ieftin şi mai rapid pentru diversificarea furnizorilor, comparativ cu proiecte mari, cum este Nabucco, care ar putea înregistra întârzieri cauzate de recesiunea economică mondială sau care ar putea rămâne în fază de proiect.

"Toate proiectele de infrastructură vor fi întârziate de recesiunea economică", a declarat Jonathan Stern, analist la Oxford Institute for Energy Studies.

Uniunea Europeană a declarat prioritar proiectul Nabucco, prin care ar trebui importate gaze din zona caspică şi Orientul Mijlociu, prin intermediul Turciei, către Balcani şi Austria. Proiectul a fost întârziat însă de problemele legate de asigurarea livrărilor.

Securitatea energetică din Europa de Est poate fi îmbunătăţită prin utilizarea unor combustibili alternativi, cum sunt cei regenerabili, precum şi prin creşterea eficienţei consumului, mai spun analiştii.

"Eficienţa energetică din regiune este de trei-patru ori mai mică decât în statele occidentale", a arătat Aleksandar Kovacevici, analist independent din Serbia.

Gazele naturale asigură sub 10-15% din consumul anual de energie din vestul Balcanilor şi Bulgaria, dar unele centrale termice nu sunt proiectate să funcţioneze cu carburanţi alternativi.

Investiţiile în modernizarea reţelelor de electricitate sunt la fel de importante, având în vedere că în lipsa gazelor, populaţia a folosit pentru încălzire radiatoare electrice, provocând temeri legate de capacitatea reţelei electrice de a rezista consumului ridicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reuters: Criza gazelor demonstrează vulnerabilitatea Europei de Est în domeniul energiei.
 Vizualizări articol: 539 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reuters: Criza gazelor demonstrează vulnerabilitatea Europei de Est în domeniul energiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei