Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 ian 2009 - Anul XIV, nr. 5 (3991)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Guvernul menţine şi susţine ordonanţa care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat

Vineri, 9 Ianuarie 2009 (16:41:21)
Guvernul menţine şi susţine ordonanţa care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, măsură care reprezintă un act moral de dreptate, iar ţinta nu sunt actorii, profesorii ori asistenţii maternali, care pot lucra în continuare prin convenţie civilă, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

El a precizat că subiectul a fost discutat în şedinţa de vineri a Guvernului şi că a fost formulat răspunsul care va fi transmis Curţii Constituţionale la sesizarea formulată de Avocatul Poporului.

În nota de fundamentare a proiectului ordonanţei de urgenţă prin care Executivul a impus ca pensionarii să nu mai poată cumula pensia cu veniturile obţinute prin prestarea unei activităţi în instituţii de stat, Guvernul susţine că suspendarea pensiei pentru persoanele angajate în sectorul public este în acord cu decizia Curţii Constituţionale 375/2005, conform căreia nicio dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul să suprime cumulul pensiei cu salariul, dacă măsura se aplică tuturor în mod licit.

"Proiectul conţine dispoziţii în temeiul cărora pensionarii, atât cei din sistemul public, cât şi cei care fac parte din sisteme speciale de pensii (justiţie, apărare, ordine publică şi siguranţă naţională), nu mai pot cumula, pe viitor, această pensie cu veniturile obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate de la bugetul de stat, indiferent de instituţia unde se regăsesc aceste funcţii. În cazul încadrării pe astfel de funcţii, persoanelor care au calitatea de pensionar li se suspendă plata pensiei, până la încetarea încadrării. Această măsură este în acord şi cu Decizia Curţii Constituţionale 375/2005, potrivit căreia «nicio dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul să suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiţia ca o asemenea măsură să se aplice în mod egal pentru toţi cetăţenii, iar eventualele diferenţe de tratament între diversele categorii profesionale sa aibă o raţiune licită»", se arată în document.

Executivul mai arată că situaţia economico-financiară internă şi internaţională dificilă impune adoptarea unor măsuri urgente în vederea reducerii cheltuielilor bugetare, în special a celor de personal şi apreciază că ordonanţa va determina o diminuare substanţială a cheltuielilor la bugetul de stat, având în vedere numărul mare de salariaţi care cumulează salariul obţinut de la instituţii publice cu pensia.

Decizia la care se referă Guvernul a fost emisă de Curtea Constituţională în 2005 în cazul pachetului de legi privind reforma în justiţie, acte normative prin care Guvernul dorea ca judecătorii şi procurorii care beneficiază de pensie de serviciu să poată cumula pensia de serviciu cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, alta decât cea de judecător sau procuror, indiferent de nivelul veniturilor respective. Astfel, era exclusă posibilitatea ca magistraţii pensionaţi la limita de vârstă să mai desfăşoare activitatea de judecător sau procuror, cumulând veniturile realizate cu pensia.

Curtea a arătat atunci că aceasta contravine flagrant principiului egalităţii în drepturi şi creează o gravă discriminare între procurorii şi judecătorii beneficiari ai unei pensii de serviciu, pe de o parte, şi ceilalţi pensionari.

În continuarea argumentaţiei, Curtea arată că "nici o dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul să suprime cumulul pensiei cu
salariul, cu condiţia ca o asemenea măsură să se aplice în mod egal pentru toţi cetăţenii, iar eventualele diferenţe de tratament între diversele categorii profesionale sa aibă o raţiune licită".

Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 230 prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat.

Unul dintre elementele pe care le contestă Avocatul Poporului este retroactivitatea actului normativ, în sensul că aceasta nu poate avea efecte anterioare datei adoptării ei, precum şi încălcarea altor principii constituţionale.

Avocatul Poporului arată, în contestaţia împotriva Ordonanţei 230/2008, că acest act normativ încalcă drepturi fundamentale stabilite prin Constituţie, între care dreptul la muncă, dreptul la pensie şi ar putea desfiinţa un drept câştigat.

Potrivit contestaţiei postate pe site-ul Avocatului Poporului, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 230/2008 care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat contravine dispoziţiilor articolului 115 alineatul 6 din Constituţie potrivit cărora ordonanţele de urgenţă nu pot afecta drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie.

De asemenea, Avocatul Poporului apreciază că prin conţinutul lor, acestea sunt drepturi complexe care includ şi dreptul la salariu, dreptul la condiţii rezonabile de viaţă, care să asigure un trai civilizat şi decent cetăţenilor.

În acelaşi timp, dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 230/2008 contravin şi prevederilor articolului 6 punctul 1 din Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale, care prevede că statele părţi recunosc dreptul la muncă, ce cuprinde dreptul pe care îl are orice persoană de a obţine posibilitatea să-şi câştige existenţa printr-o muncă liber aleasă şi acceptată şi se obligă să ia măsuri pentru garantarea acestui drept.

Un alt argument care ar susţine neconstituţionalitatea actului normativ este încălcarea dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor stipulate de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 230 din 30 decembrie 2008, publicată, luni, în Monitorul Oficial, persoanele care, la data intrării în vigoare a actului normativ, cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială, au obligaţia să opteze între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.

În termen de 30 de zile de la data suspendării plăţii pensiei, persoanele care cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale sunt obligate să restituie ajutoarele, plăţile compensatorii sau alte drepturi primite la data pensionării.

Ordonanţa a determinat proteste ale medicilor, profesorilor şi actorilor.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seară, că profesorii, medicii şi actorii pensionari vor putea cumula pensia cu alte venituri pe baza unei convenţii civile prin care să fie plătiţi punctual, nu sub forma unui salariu, pentru serviciile prestate în instituţii publice, şi îşi vor putea astfel continua activitatea.

El a arătat că Guvernul îşi menţine punctul de vedere conform căruia persoanele care au beneficiat de plăţi compensatorii de ordinul miliardelor sau sutelor de miliarde de lei vechi, precum şi de pensie de zeci de milioane de lei vechi nu pot cumula pensia cu un salariu de alte zeci de milioane de lei vechi plătit de stat.

Excepţiile vor fi clarificate printr-un ordin comun care urmează să fie semnat de ministrul Finanţelor şi cel al Muncii, fără să fie modificată ordonanţa de urgenţă prin care cumularea pensiei cu salariul a fost interzisă.

Interzicerea cumulării pensiei cu salariul a fost argumentată de premier prin nevoia ca în sistemul public să fie angajaţi tineri şi prin necesitatea unor economii bugetare.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la sediul CSM, că "ordonanţa devenită celebră" privind interzicerea cumulului salariului cu pensia respectă Constituţia, obiectivul fiind de a elimina "abuzul pe seama banului public", şi nu însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi sau actorii.

Curtea Constituţională ar urma să se pronunţe în 15 ianuarie asupra contestaţiei formulate de Avocatul Poporului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Guvernul menţine şi susţine ordonanţa care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat.
 Vizualizări articol: 603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Guvernul menţine şi susţine ordonanţa care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei