Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 dec 2008 - Anul XIII, nr. 292 (3973)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Taxa auto la camioane a fost redusă la nivelul din iulie, dar s-a triplat pentru comerciale uşoare

Vineri, 12 Decembrie 2008 (13:47:54)
 Taxa pe poluare auto pentru vehicule comerciale medii şi grele, precum şi pentru microbuze şi autobuze a fost redusă la valorile din iulie, prin ordonanţa de urgenţă aprobată miercuri de Guvern, dar a fost triplată pentru autovehiculele comerciale uşoare cu motoare mai mari de 2 litri.

Ordonanţa Guvernului de săptămâna trecută tripla taxa auto pentru toate vehiculele, cu menţiunea că cele noi cu motoare mai mici de 2 litri sunt scutite de la plata taxei în perioada 15 decembrie - 31 decembrie 2009.

Prin noul act normativ, publicat joi în Monitorul Oficial, valorile taxei specifice pentru vehicule comerciale medii, grele, pentru microbuze şi autobuze au fost modificate şi aduse la nivelul de dinainte de ordonanţa de săptămâna trecută, calculele fiind făcute după taxa valabilă în intervalul iulie-decembrie.

Pentru vehiculele comerciale uşoare formula de calcul rămâne aceeaşi ca la autoturisme, astfel că pentru cele noi care au motoare mai mici de 2 litri nu va fi percepută taxa pe poluare auto, dar cele cu propulsoare mai mari vor fi taxate triplu.

Taxa auto pentru un camion nou cu motor Euro 4 de 8 litri este de 800 de euro, în loc de 2.400 de euro cât prevedea ordonanţa de săptămâna trecută. Pentru un motor de aceeaşi capacitate cilindrică, dar care este vechi de 4-5 ani şi care corespunde normelor Euro 3, taxa auto este de puţin peste 1.600 de euro.

Un vehicul cu motor de 8 litri Euro 2 vechi de 9-10 ani are o taxă de 2.720 euro, iar în cazul unui autovehicul cu aceleaşi specificaţii tehnice, dar care corespunde normelor Euro 1 şi are 14-15 ani vechime, cuantumul este de aproape 1.700 de euro. În cazul unui autovehicul mai vechi de 15 ani, cu propulsor de 8 litri Non Euro, taxa este de 3.600 de euro, în condiţiile în care o triplare a cuantumului ar fi dus la aproape 11.000 de euro.

Pentru un vehicul comercial uşor (cu masă maximă autorizată de până la 3,5 tone) nou şi care are un motor de 2,4 sau 2,5 litri, taxa auto va fi cuprinsă între 3.800 şi 4.000 de euro, dar poate ajunge la 6.400 de euro în cazul propulsoarelor de 3 litri.

Acelaşi vehicul utilitar echipat însă cu motor Euro 3 de 2,5 litri va avea o taxă de aproape 7.000 de euro, iar pentru un propulsor mai mare, de 3 litri, tot Euro 3, taxa triplată va trece de 11.000 de euro.

În cazul unui vehicul comercial uşor echipat cu un propulsor de 2,5 litri Euro 2 cuantumul se ridică la 7.600 de euro, iar pentru un motor de 3.000 de centimetri cubi (cmc) taxa va fi de circa 13.300 de euro, începând cu 15 decembrie. Pentru un motor Euro 1 de 3.000 cmc valoarea taxei va trece uşor de 7.500 de euro, iar pentru un propulsor de aceeaşi capacitate cilindrică, dar Non Euro, cuantumul ajunge la 14.500 de euro.

Taxa de poluare auto a fost triplată începând de luni, 8 decembrie, dar Guvernul a decis, pe fondul protestelor proprietarilor de vehicule programaţi în această săptămână la administraţiile financiare pentru plata taxei de înmatriculare, să amâne majorarea sumei de plată până la 15 decembrie, dată anunţată de altfel iniţial pentru introducerea noilor valori.

Executivul a mai decis că proprietarii de vehicule care au plătit taxa la valoarea majorată începând cu această săptămână vor primi înapoi diferenţa de bani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taxa auto la camioane a fost redusă la nivelul din iulie, dar s-a triplat pentru comerciale uşoare.
 Vizualizări articol: 407 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Taxa auto la camioane a fost redusă la nivelul din iulie, dar s-a triplat pentru comerciale uşoare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Taxa de poluare trimis de
(12 dec 2008, 14:25:20
voi da in judecata statul roman , guvernul romaniei la CEDO pentru ca mi-au fost incalcate drepturile , masina mea are programare la RAR abia peste o luna jumate desi am facut demult programarea si cu mult timp inainte de 15 decembrie . dupa ce ca suntem codasi in EUROPA , mai trebuie sa fim si codasii Uniunii Europene , rade TOATA EUROPA DE NOI !CHIAR TREBUIE SA ASTEPT

2 LUNI SI JUMATATE CA SA BAG O MASINA LA RAR ? VOI CERE DESPAGUBIRI 1000000 DE EURO STATULUI ROMAN NUMAI PENTRU MINE SI NU VOI FI SINGURUL !am sa dau in judecata statul roman la toate forurile europene !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei