Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 dec 2008 - Anul XIII, nr. 292 (3973)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Afacere

10.000 de euro despăgubiri pentru un bordei de chirpici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Legea nr. 260/ 2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, publicată luna trecută în Monitorul Oficial al României, dă bătăi de cap administraţiilor locale şi firmelor de asigurări, dar se poate dovedi o bună afacere pentru cei care şi-au construit tot felul de bordeie ilegale pe malul râurilor sau în zone cu alunecări de teren active.


Toate persoanele fizice şi juridice sunt obligate, din luna aprilie a anului viitor, să îşi asigure locuinţele împotriva dezastrelor naturale, indiferent dacă au fost construite legal sau nu. Firmele de asigurări sunt obligate să contracteze poliţe de asigurare şi pentru locuinţele ridicate în absenţa unei autorizaţii de construcţie, dacă pentru acestea proprietarii lor plătesc impozit la primărie. Mai mult, dacă cei care stau în astfel de case sunt beneficiari de ajutor social, prima de asigurare va fi plătită de primării.

Primii avantajaţi de această lege sunt cei care şi-au încropit o bojdeucă din chirpici pe lângă cursurile de apă, care n-au nici o altă sursă legală de venit în afara ajutorului social şi care, la prima viitură produsă după luna aprilie 2009, se pot prezenta la firma la care i-a asigurat primăria, să ceară o despăgubire de 10.000 de euro.

Dacă bordeiul este făcut din bolţari sau cărămidă, despăgubirea va fi de 20.000 de euro.

 

Primele de asigurare - 10 şi 20 de euro pe an, în funcţie de materialul din care este făcută casa

Legea prevede despăgubiri de 20.000 euro pentru fiecare locuinţă de tip A - care cuprinde construcţiile cu structura de rezistenţă de beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic -, căreia îi corespunde o primă obligatorie de 20 euro.

Pentru fiecare locuinţă de tip B – care cuprinde construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic – despăgubirea este de 10.000 de euro şi îi corespunde o primă obligatorie de 10 euro.
Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale este valabilă pe o perioadă de 12 luni, plata primelor efectuându-se anticipat, cu cel puţin 24 de ore înainte de expirarea valabilităţii acesteia.

Valabilitatea poliţei încetează în cazul în care construcţia asigurată îşi pierde integral destinaţia de locuinţă sau bunul piere din alte cauze decât inundaţii, cutremur sau alunecări de teren, fără ca pierderea acestei destinaţii să îl oblige pe asiguratorul care a emis poliţa să restituie suma corespunzătoare valorii primei obligatorii.

 

 

La 85 de ani, cu 300 de lei pensie, obligată la o asigurare de 10 euro pe an

Persoanele fizice sau juridice care, deşi este obligatoriu, nu îşi asigură locuinţele aflate în proprietate nu vor beneficia, în cazul inundaţiilor, alunecărilor de teren sau cutremurelor, de nici un fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuinţelor.

De asemenea, cei care beneficiază de prevederile acestei legi nu mai au dreptul ulterior să primească o locuinţă socială. În ciuda faptului că asigurarea este obligatorie prin lege, firmele de asigurări nu au la îndemână mijloace de constrângere, cum ar avea primăriile, de exemplu, care ar putea condiţiona emiterea oricărui document de plata obligaţiilor financiare.

Va fi dificil pentru agenţii de asigurări să meargă din casă în casă, atât în oraşe, cât şi la ţară şi să-i convingă pe locatari să dea bani pentru a-şi asigura locuinţa în caz de inundaţii, cutremure şi alunecări de teren, chiar când legea spune că este obligatoriu.

Părerile sucevenilor despre utilitatea acestei legi sunt împărţite. Dacă cei mai tineri consideră că 40 sau 80 de lei pe an nu este o sumă foarte mare, cei mai în vârstă se gândesc cu groază de unde vor scoate banii pentru a plăti o nouă dare la stat.

Aglaia Şagău Găşpăriţa, din Şcheia, are 85 de ani şi locuieşte într-o căsuţă de lemn din Mihoveni. „Am 85 de ani şi o casă de 2 metri, veche. Ce asigurare să plătesc şi de unde? Am pensie CAP, de 300 de lei, de unde să dau? La noi nu sunt nici alunecări, nici inundaţii şi eu cât o să mai trăiesc? M-am trezit toată viaţa la ora 5.00, am fost la câmp, la cosit, am muncit din greu şi la ce mi-a folosit?”, se întreabă acum femeia.

Marius Chelaru are 23 de ani şi venituri zero, dar cu toate acestea spune că va încerca să-şi plătească asigurarea.

 

Firmele de asigurări, obligate să asigure inclusiv casele suspendate deasupra râpelor

„Oricât de greu o duc acasă, 4 lei pe lună nu-i chiar aşa de mult, oricine poate plăti. Gospodăria mea face de patru ori mai mult decât dau ei despăgubiri, dar avem noroc că la noi nu sunt riscuri de dezastre naturale, poate doar cutremur”, a afirmat tânărul.

Avantajaţi la Şcheia, cea mai bogată comună din judeţ, sunt locatarii celor circa 30 de bordeie, toate înregistrate fiscal la primărie ca locuinţe. Toţi şi-au înregistrat fiscal locuinţele pentru că altfel nu le puteau racorda la electricitate. Prima lor de asigurare va fi plătită, însă, de primărie deoarece toţi sunt beneficiari de ajutor social.

În comuna Şcheia există o singură gospodărie afectată deja de alunecări de teren, de unde proprietarul, un bătrân de 80 de ani, nu a vrut să se mute, deşi primăria i-a oferit teren în altă parte.

Dacă în condiţii normale o astfel de gospodărie nu ar fi fost asigurată de nici o firmă de profil, după intrarea în vigoare a legii 260/ 2008 asiguratorii vor fi obligaţi să o asigure pentru 10 sau 20 de euro pe an şi să plătească 10.000-20.000 de euro, dacă locuinţa va ajunge în râpă.

 

Primăria Suceava are de plătit mii de euro pentru nevoiaşii din locuinţele sociale

La Suceava, viceprimarul Viorel Seredenciuc ne-a declarat că municipalitatea îşi va lua măsuri asiguratorii pentru a preveni orice abuz verificând orice declarare de locuinţă fără autorizaţie de construcţie.

Primăria Suceava va fi, oricum, obligată să achite prime de asigurare de 11.760 de euro pentru 588 de locuinţe pe care le are în proprietate, din care sociale circa 100, precum şi alte câteva mii de euro pentru 80-100 de familii beneficiare de ajutor social.

„Vom supraveghea foarte atent ceea ce se construieşte în municipiul Suceava, dar şi înregistrarea locuinţelor la organele fiscale, să nu fie înregistrate decât locuinţele vechi. Cine va construi fără autorizaţie pe teren proprietate privată riscă amenzi foarte mari şi sistarea lucrărilor, iar pe domeniul public - amendă şi demolarea construcţiei”, a precizat viceprimarul Seredenciuc.

În ceea ce priveşte firmele de asigurări, acestea speră ca marea masă a proprietarilor de locuinţe să respecte legea şi să încheie poliţe de asigurare, având în vedere că numărul caselor şi apartamentelor fără risc este mult mai mare faţă de bojdeucile de pe marginea apelor sau de pe lângă râpe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 10.000 de euro despăgubiri pentru un bordei de chirpici.
 Vizualizări articol: 3698 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
10.000 de euro despăgubiri pentru un bordei de chirpici4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei