Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 iun 2008 - Anul XIII, nr. 135 (3816)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Constituţia ar trebui să preia din Proclamaţia de la Islaz responsabilitatea miniştrilor

Miercuri, 11 Iunie 2008 (13:40:04)

 Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că Proclamaţia de la Islaz a fost prima Constituţie a românilor şi că prevederea din acest document referitoare la faptul că miniştrii trebuie să răspundă pentru funcţiile lor, şi nu să fie protejaţi ar trebui preluată în viitoarea lege fundamentală.
  Preşedintele Băsescu a participat, la Palatul Şuţu, la vernisajul expoziţiei de documente şi fotografii "1848: proiectul României moderne. Proclamaţia de la Islaz şi Bucureşti".

În discursul rostit, Băsescu a mulţumit Arhivelor Statului pentru că au pus la dispoziţia organizatorilor, pentru expoziţie, Proclamaţia de la Islaz în original. Preşedintele i-a rugat pe ziariştii prezenţi să mediatizeze faptul că documentul este expus, astfel încât românii, în special elevii, să poată să vină şi să îl studieze.

El a spus că acest document este prima Constituţie a românilor, multe dintre drepturile actuale ale acestora avându-şi rădăcina în Proclamaţie.

Traian Băsescu a ţinut să ceară scuze istoticilor pentru formularea "prima Constituţie" legată de Proclamaţie, însă a precizat că, în opinia sa, se poate vorbi despre o primă lege fundamentală în cazul acestui document.

După discurs, şeful statului a vizitat expoziţia, privind minute în şir Proclamaţia de la Islaz şi discutând cu directorul muzeului şi cu academicianul Dan Berindei.

Întrebat de ziarişti ce ar trebui preluat din Proclamaţia de la Islaz în viitoarea Constituţie, Băsescu a răspuns: "Asta cu «miniştrii să răspundă» să fie constituţional, nu protejaţi".

El a menţionat că în Proclamaţie nu se vorbeşte despre imunitate, ci, dimpotrivă, despre responsabilitatea miniştrilor faţă de funcţia publică pe care o îndeplinesc.

Preşedintele Băsescu a reluat ideea, exprimată săptămâna trecută, potrivit căreia actuala Constituţie a fost una "bună pentru tranziţie".

"Din păcate am ratat 2003 pentru ca să o ducem la România viitoare şi să nu o lăsăm la România din tranziţie. Ea a fost bună pentru că a stabilit un echilibru. Limitări în exercitarea de putere, până când am învăţat democraţia, au fost o măsură bună a constituantei, a Parlamentului, a românilor când au aprobat-o prin referendum. Dar, acum, trebuie îndepărtate piedicile care fac ca instuţiile să funcţioneze într-un sistem de blocare. Nu sunt permise blocaje într-o societate care trebuie să rezolve rapid blocajele politice şi să meargă mai departe", a spus Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Constituţia ar trebui să preia din Proclamaţia de la Islaz responsabilitatea miniştrilor.
 Vizualizări articol: 413 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Constituţia ar trebui să preia din Proclamaţia de la Islaz responsabilitatea miniştrilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei