Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 mai 2008 - Anul XIII, nr. 122 (3803)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Există rămăşiţe ale structurilor regimului comunist, ceea ce se vede şi în campanie

Marţi, 27 Mai 2008 (13:48:11)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că în prezent structurile regimului comunist nu mai funcţionează, existând doar rămăşiţe ale acestuia, "oameni mai mult sau mai puţin capabili să ne înşele", precizând că acest lucru se observă şi în această campanie.
  Preşedintele Băsescu a mai declarat că niciodată nu va îndrăzni să se considere un anticomunist, dar că nici nu va accepta ideea că cei 50 de ani de comunism trebuie să rămână ascunşi.

Şefului statului a participat la evenimentul de lansare a unui volum de mărturii despre perioada comunistă lansat de Ticu Dumitrescu. Lansare a avut loc la Institutul Cultural Român în ziua în care Ticu Dumitrescu împlineşte 80 de ani.

Autorul volumului a declarat la începutul evenimentului că a scris această carte pentru că a considerat de datoria sa să relateze perioada pe care a trăit-o, cu toate atrocităţile acesteia.

"Nimic din strădaniile mele decembriste nu s-au putut realiza", a mai spus Ticu Dumitrescu. El a adăugat că nu trebuie uitat faptul că preşedintele Traian Băsescu a găsit mijloacele de a determina serviciile de informaţii să pună la dispoziţia CNSAS arhivele fostului regim.

Ticu Dumitrescu a ţinut să menţioneze că trebuie să i se mulţumească şi premierul Călin Popescu Tăriceanu şi Guvernului pentru că, după decizia Curţii Constituţionale referitoare la CNSAS de anul acesta, a dat imediat o ordonanţă prin care Consiliul a putut să-şi continue activitate. Ticu Dumitrescu a amintit că acea ordonanţă a fost publicată în Monitorul Oficial la aceeaşi dată ca şi decizia Curţii Constituţionale.

După Ticu Dumitrescu a luat cuvântul şeful statului care i-a urat acestuia "La mulţi ani!" cu ocazia zilei sale de naştere. El a spus că munca anticomunistă a lui Ticu Dumitrescu s-a regăsit inclusiv în raportul Comisiei Tismăneanu, document pe baza căruia a condamnat în decembrie 2006 comunismul.

"Am vorbit de Raportul Tismăneanu pentru că nu am vrut ca cineva din sală să creadă că îmi însuşesc valorile acestui raport în nume personal. Eu am constatat doar că raportul este corect, documentat, şi în calitate de şef al statului am preluat întreaga analiză", a spus Băsescu, exprimându-şi încrederea în valoarea şi valabilitatea acestei analize.

Băsescu a precizat că nu a înţeles de la început lupta celor care după revoluţie s-au angajat în aflarea adevărului despre cei 50 de ani de comunism. "Am avut însă şansa uriaşă să fiu un om care se poate educa din mers", a spus Băsescu.

El a adăugat că nu va accepta niciodată ideea că cei 50 de ani de comunism trebuie să rămână ascunşi. "Niciodată nu o să îndrăznesc să mă consider unul dintre dumneavoastră, dintre anticomunişti, dar niciodată, în acelaşi timp, nu voi accepta ideea că acei 50 de ani trebuie să rămână ascunşi", le-a spus Băsescu celor prezenţi la evenimentul de lansare.

Şeful statului i-a spus după aceea lui Ticu Dumitrescu că a fost dezamăgit de afirmaţia acestuia cum că nu s-a realizat niciunul din visurile pe care le-a avut. "Mă refeream la proiectele mele", i-a replicat Ticu Dumitrescu, la care Băsescu a răspuns: "Decomunizarea este unul dintre proiectele dumneavoastră, el funcţionează".

În continuare Băsescu a spus că în anii '90 exista un mare semn de întrebare, justificat, legat de măsura în care structurile fostului regim continuă să producă efecte şi să fie active. "Astăzi, structurile de putere ale fostului stat comunist nu mai funcţionează, v-o spun cu responsabilitatea unui şef de stat. Ce funcţionează însă: rămăşiţele umane ale unui sistem, care se manifestă, oameni care au trăit în vechiul sistem din muncă de partid", a spus Băsescu.

El a menţionat că democraţia le permite acestora să vorbească, ceea ce este foarte bine că se întâmplă. "(Democraţia - n.r.) le permite să încerce să îşi facă adepţi. Depinde de noi, de fiecare dintre români, cât ia din aceste poveşti, din jumătăţile de măsură pe care unii dintre politicieni încearcă să le dea societăţii româneşti", a spus Băsescu.

El a insistat asupra ideii că nu mai există nicio posibilitate care România să mai fie condusă după perceptele fostului regim, menţionând însă că există încă oameni " mai mult sau mai puţin talentaţi în a păcăli". "Şi vedem asta şi în această campanie, pentru că suntem în plină campanie electorală, oameni mai mult sau mai puţin capabili să ne înşele, dar poporul român nu mai are capacitatea de a tolera impostura", a spus Băsescu.

La final, cei prezenţi au ieşit în grădina Institutului Cultural Român pentru a ciocni o cupă de şampanie. Băsescu a ciocnit o cupă de şampanie cu Ticu Dumitrescu şi cu Horia Roman Patapievici, spunându-le acestora că nu înţelege teama existentă în prezent legată de deconspirarea dosarelor fostei Securităţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Există rămăşiţe ale structurilor regimului comunist, ceea ce se vede şi în campanie .
 Vizualizări articol: 471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Există rămăşiţe ale structurilor regimului comunist, ceea ce se vede şi în campanie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei